четвртак, 6. јун 2013.

REBUSANJE (335)


8 коментара:

  1. Анониман6. јун 2013. 10:46

    topla mekika
    anonimus

    ОдговориИзбриши
  2. Topla mekika
    (top, lame, kika)

    Mislim da ljudi sa širih srpsko-hrvatskih prostoira ne znaju što je mekika. Ili se možda varam?

    ОдговориИзбриши
  3. Sastojci:
    300 g mekog brašna
    pola kašičice soli
    200-230 ml tople vode
    1 kašika ulja
    10 g svežeg kvasca (1/4 kocke)
    na vrh kašičice šećera
    ulje za prženje

    Postupak:
    1. U šoljici razmutiti kvasac sa kašikom mlake vode i šećera koliko stane na vrh kašičice. Ostaviti 5-10 minuta.

    2. U vanglu sipati prosejano brašno, so i promešati. Dodati razmućen kvasac, toplu vodu i ulje, pa varjačom umesiti testo. Ne treba ništa posebno dugo mesiti, tek toliko da se sve sjedini i postane glatko, bez grudvica. Biće malo lepljivo, što je ok. Pokriti vanglu plastičnom folijom i ostaviti da testo naraste, minimum pola sata, a možda i duže, zavisno od toplote prostorije i svežine kvasca.
    3. U šerpi ili dubljem tiganju ugrejati bar pola litra ulja, tj. toliko da ga bude u sloju od minimum 2 cm.

    4. U šoljicu za kafu sipati malo ulja. Zamastiti prste umakanjem u ulje pre svakog otkidanja testa. Komad testa u vazduhu rastegnuti da dobije duguljast oblik i spuštati u vruće ulje. Mi volimo tanke i duguljaste mekike pa su moji komadi testa obično veličine ping-pong loptice. Ako volite veće mekike, poput onih što se prodaju po pijacama, onda otkinuti komad testa treba da teži ka veličini teniske loptice, ali i šerpa mora biti veća.
    5. Pržiti kratko sa obe strane, do svetlo zlatno braon boje korice. Ulje ne sme biti prevruće. Na skali od 1 do 6, kod mene je 5 dobra temperatura ringle. Služiti toplo.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман6. јун 2013. 13:52

    Šta u bazen skoči belo
    a izađe žuto, vrelo?!
    NP

    ОдговориИзбриши
  5. Stariji čistač septičkih jama (sedokos) koji je na posao došao bez naočara, sapleo se i upao u "bazen"... Nakon izlaska iz "bazena" malo je promenio boju. Sve se ovo dešava, otprilike, krajem jula - početkom avgusta.

    ОдговориИзбриши