недеља, 9. јун 2013.

REČ PO RIJEČ (166)



ZMIJULJICE

Zmijuljice, vijuni ili paklare (Petromyzontes) su kičmenjaci bez vilica koji u najvećem broju žive u morima, mada ima i slatkovodnih vrsta. Vode poluparazitski način života na ribama, a mogu se hraniti i sitnim beskičmenjacima (crvima, puževima).
Rasprostranjene su uglavnom na severnoj polulopti, dok se na južnoj nalaze samo u određenim oblastima Australije, Novog Zelanda i Južne Amerike. U poslednje vreme im je broj znatno smanjen zbog masovnog lovljenja iz reka. Koriste se za ljudsku ishranu.
Vrste:
    Rečna zmijuljica (lat. Lamperta fluviatilis) je najrasprostranjenija vrsta u Evropi. Živi u velikim rekama i morima pored obale, a ima je i u rekama Srbije. Dostiže dužinu od oko 0,5 m.
    Potočna zmijuljica (lat. Lamperta planeri) je sitnija u odnosu na rečnu, dužine do 30 cm.
   Morska zmijuljica (lat. Petromyzon marinus) je najkrupnija vrsta, dostiže dužinu i do 1 m.

2 коментара:

  1. Sam se sebi čudim, jer ovu zmijuljicu nikad nisam uvrstio u neku ukrštencu. Evo sam sebi dajem zadatak da jednu makar bila i MORSKA pod hitno izukrštam.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман9. јун 2013. 20:26

    Ja sam već uvrstio goluba dupljaša u belinu 7x7, a i morska zmijuljica je zgodna za istu belinu. Naravno potražiću još neke ranije neobične reči i s njima probati nešto napraviti. Tek toliko da znaš da ti trud nije uzaludan.
    Lozničanin

    ОдговориИзбриши