SVRLJIŠKI BELMUŽ
Ritualno i svakodnevno jelo
balkanskih stočara, koje se sprema od mladog ovčijeg sira i kukuruznog
brašna, predstavlja jedinstveno nasleđe stočarskih zajednica na tlu istočne
Srbije i deo je društvenih običaja, rituala i svečanih događaja u okolini
Knjaževca, Kalne, Svrljiga, Sokobanje, Zaječara i Niša.
Stanovništvo ove oblasti
zadržalo je u svojoj ishrani dosta konzervativnosti i arhaičnosti, ali su
istorijske i društvene prilike uslovile i neke promene. Tradicionalna priprema
belmuža obavlja se tako što
se oceđena gruda sira posoli i stavlja u bakrač na vatru uz stalno
mešanje, dok se ne istopi u „peno“. Potom se skida sa veriga i ostavlja pored
ognjišta na zagrejane kamene ploče. U tako isopljen sir dodaje se kukuruzno
brašno i stalno meša „čurkom“ dok se dobro ne „ispeče“ i ne pusti maslo.
Ovo ovčarsko/pastirsko jelo
se spremalo za Đurđevdan, od sira koji se pravio od sveže pomuzenog mleka i
belog kukuruznog brašna, na premlaz, kada se obavljala prva muža ovaca u toj
godini.
Belmužijada je manifestacija kojom svrljiški kraj već
sedam godina uspešno promoviše svoje poljoprivredne proizvode. Najveću pažnju
posetilaca je, kao i obično, privukla priprema belmuža. Sastojci, naizgled, jednostavni -
tajna je, kažu, u svrljiškom siru po čijoj belini je belmuž, za čiju su
pripremu zaduženi isključivo muškarci, dobio ime.
Vjerujem da se ova Belmužijada, posebno dopada kolegi J. Nediću. Ako se dobro sjećam, on je imao poduži spisak IJADA.
ОдговориИзбришиŽIV LI ŠMEK SRBLJU
ОдговориИзбриши