понедељак, 21. октобар 2013.

DIREKTNO SA SAJMA

Brebus Bore Đorđevića
Eroteka (117)

Imamo direktno uključenje u Sajam knjiga.
Prije pet minuta zove me (naravno telefonom, jer nema tako moćan glas da dobaci 130 km) Milorad Živanić sa Sajma knjiga u Beogradu da mi kaže kako su ugovoreni neki susreti sa enigmatima i izdavačima knjiga, za srijedu, da me čekaju neke knjige koje sam već platio, da ponesem neke knjige koje su za njega i neke druge kolege koji će biti na štandu "Alme"...Dok mi je govorio kako se neki meni dragi ljudi raspituju kada ću stići do Sajama, zavlada tišina jedno pola minuta i onda Živanić nastavi..."Evo Goljovića!..., ... Rade!.., Zdravo,...Sačekaj...Slavko...Ko?... (čujem Goljovića) ...Bovan... Pozdravi ga... Evo pozdravlja te...Pozdravi i ti njega (rekoh) ...Hajde, pozvaćemo te malo kasnije...klik...tu-tu-tu" (ostavi me u pola razgovora).
Malo kasnije ponovo telefon - Živanić (smije se) - Pazi šta se desilo. Pođemo Goljović i ja do štanda na kome Bora Đorđević potpisuje knjige. Zamisli, sjetio se da smo mu prošle godine poklonili "Leksikon srpskih enigmata..."
Potom mi prepriča događaj.
Bora Đorđević se sjetio poklona od prošle godine, i ne buni se što smo ga uvrstili među enigmate, pa je još, potpisjujući Goljoviću knjigu, na brzinu, na licu mjesta, nacrtao jedan od njegovih legendarnih BREBUSA. Probao sam da po uputstvu koje sam dobio telefonom rekonstruišem tzv. rebus sa rješenjem "Hanibal ante portas".
Iz ovoga zaključujem da postoji osnovana sumnja da Bora Čorba prati ovaj blog, jer  Hanibala možete pronaći nekoliko postova niže.
(Za ovo vanredno, iznenadno, izdanje "Eroteke" toliko, samo kao da dam šlagvort Živaniću i Goljoviću, koji će MOŽDA imati šta da dodaju ovoj pričici kada dođu do kompjutera za sat-dva)

8 коментара:

  1. Почевши од сад, казна је 100 динара ко ми погреши име или презиме.
    ЕНДЕ!

    ОдговориИзбриши
  2. Idi, Rade, presječe me...Ne vidim da sam negdje promašio prezime.

    ОдговориИзбриши
  3. Ups, ipak je bila jedan slovni promašaj. Dužan sam 100 dinara, ali pošto sam se ispravio, valjda imam 25% popusta.

    ОдговориИзбриши
  4. Sa Radom i još nekoliko kolega sam se iz Vranja busom vraćao za Bg,usput smo jedni drugima anagramirali slova imena i prezimena.Nisu nam slova imena i prezimena baš pogodna za to,ali ga podsjećam na dva anagrama
    GOVORIĆE :DALJ !

    O LJAGI ĆE DVOR
    On je uspio od mojih slova dobiti....

    MOĆNIK : DAJ GO !

    Ne stigoh ga upitati da li je tada mislio na onu društvenu igru GO ili na gol,sa apostrofom...
    I,da ne du-im,na štandu izdavača Rep.Srpske naći će se tj nalazi se i koji moj naslov...pozdrav sajmašima



    ОдговориИзбриши
  5. Bilo je interesantno danas na Sajmu knjiga. Lijep je dan pa je bila gužva - svi gledaju, malo ko kupuje. Obišao sam štandove naših sponzora na 13. SES-u u Vranju, upoznao direktora PROMETEJA, vodeće ljude ALME, LAGUNE i SVETA KNJIGE sam već znao.
    Sretnem Radeta Goljovića - kupio knjigu Bore Čorbe pa ide da mu dopiše jedan dobar stih. Dok smo ga čekali kažem Radetu da je Bora u našem LEKSIKONU ENIGMATA, da je izdavač jedne knjige svojih rebusa i da smo mu prošlog Sajma uručili LEKSIKON. Čorba, k'o Čorba uvijek interesantan, uvijek ima šta da kaže. Dok je u Radetovu knjigu ispisivao stih, Rade mu reče da smo enigmate, sjetio se LEKSIKONA i na papiru, onako iz rukava, iscrta glavu slona i vrata. Asocijativni rebus - njegov BREBUS. Kaže da ima toga dosta i da planira da i to štampa, ali nema vremena. Rekoh mu da ću brebus poslati na naš blog kao pozdrav od kolege enigmate. Bilo mu je milo, naravno! Štand gdje je potpisivao svoju knjigu je blizu štanda gdje ćemo se okupiti u srijedu pa ga možda opet sretnemo. Otom - potom!

    ОдговориИзбриши
  6. Sada sam dobio obavještenje da je polazak iz Kikinde u 7.30. Dakle, na sajmu bi trebalo da budem već oko 9.30-10.00 sati. Imaću dovoljno vremena da "bacim pogled okolo" do zakazanog druženja "Tačno u podne kod Alme!".

    ОдговориИзбриши
  7. Baterije za fotoaparat su stavljenje na punjač, torba za knjige spremna, knjige koje nosim spakovane, novac odvojen za knjige sam sakrio od samog sebe da ga ne potrošim u neke druge svrhe...

    ОдговориИзбриши