четвртак, 3. октобар 2013.

MIROSLAVLJEV OKTOBAR





Piše mi (nam) Miroslav Cvetković:
Oktobar je mesec u kome sam u prethodnim decenijama dobijao najviše nagrada i priznanja (ne samo enigmatskih!), započinjao neke uspešne poslove ili projekte... Oktobra 1995. godine sam počeo pripremanje novog enigmatskog časopisa ("Osmosmerka") koji je krenuo u novembru te godine i još uvek izlazi - narednog meseca će, nadam se izaći 200-ti broj. U oktobru je objavljen i moj prvi enigmatski rad u banjalučkom "Testu" broj 14 (15. 10. 1974. godine), dobio sam u Berlinu nagradu "Zlatno pero" (13. 10. 1988.), postao sam "zagonetački majstorski kandidat" (diploma "Čvora" od 16. 10. 1982.), dobio diplome za osvojeno peto mesto na Prvenstvu sastavljača Jugoslavije, i osmo mesto na Prvenstvu odgonetača Jugoslavije (diplome "Čvora" od, takođe 16. 10. 1982. godine).

Ima tu i priznanja iz drugih oblasti, a jedno od važnijih je "Pohvala Dobar dizajn" koju sam dobio od Privredne komore Vojvodine pre petnaest godina na Novosadskom sajmu (Specijalizovana izložba alatnih mašina i alata - SIAMA 98) za dvojezički tehnički katalog proizvoda firme MIN AGH u kojoj sam radio do novembra 2003. godine. Za tu firmu sam, pored redovnog posla, uradio i četiri kataloga. Četvrti je štampan na 90 gramskom polumat kunstdruku u koloru na skoro 400 stranica. Štampanje je koštalo 50 DEM po komadu, a mislim da je u dva navrata odštampano više od 2000 primeraka u štampariji BMG u Beogradu. Ova knjižurina teška više od 1 kg se danas može naći u mnogim komunalnim firmama (vodovod i kanalizacija) i projektantskim firmama u regionu, ali i u više zemalja Evrope, Azije i Afrike (Rusija, Grčka, Irak, Alžir, Egipat, Turska, Nemačka, Italija, Austrija, Turska, bivše republike SSSR...). Gotovo da nema grada u bivšoj SFRJ u kome neko komunalno ili projektno preduzeće ne poseduje barem jedan primerak ovog kataloga).
(Na fografijama je "Pohvala" i naslovne strane trećeg i četvrtog kataloga koje sam uradio za svoju bivšu firmu).

11 коментара:

  1. Ovaj tekst treba da bude podstrek i ostalim kolegama. rado ću objaviti ovakve (i slične) tekstove.

    ОдговориИзбриши
  2. Ako ima interesovanja mogu skenirati i pomenute enigmatske diplome, pa da ih gazda pusti na blogu 13, 15, 16... oktobra. Samo da ne ispadne da se hvalim (ja sam jedno veoma skromno čeljade - ako bih se šalio).

    A za mesec dana mogu skenirati i poslati 200-ti broj "Osmosmerke" - biće tada punoletna da se gazda ne plaši objavljivanja fotografija maloletnica.

    ОдговориИзбриши
  3. Već ste zapazili da je gazda skloniji "Tapšanju" nego "Uaaaakanju".

    Dakle, "tapšeći" materijal će brzo ugledati svjeta ekrana na ovom popularnom blogu (Ni ja se ne znam hvaliti!)

    ОдговориИзбриши
  4. Tapshanje i shaptanje, nismo previshe glasni ni grubi ni kad "uakamo", sve ima svoju ulogu.
    Bravo za Miroslava oktobarskog, puno je primjera nashe kreativnosti i izvan enigmatike.
    Nije li 14-i broj Testa bio i posljednji, ako me sjecanje ne vara (mozak je tako cudna sprava) imao sam u tom broju visoku simetricnu krizaljku sa razbacanim pojedinacnim crnim poljima i bezbroj monotonih sedmica i rijec TAOIZAM negdje u sredini. Na posljednjoj strani je bila krizaljka nacrtana kao zid zamka/tvrdjave... Ako me mozak vara zasluzujem tapshanje za pokushaj i shaptanje za promashaj.
    Hajro

    ОдговориИзбриши
  5. Nažalost, Hajro, taj 14. broj je bio i poslednji. Za novog sastavljača ne baš obećavajući početak, ali... nastavio sam - evo, za desetak dana će biti punih 39 godina od tada.
    Jovan Nedić mi je nedavno skenirao i poslao stranicu sa mojim ispunjaljkama - on ima taj broj. Ja imam negde samo izrezan rad.

    Za memoriju, Hajro, imaš čistu desetku!
    Sećam se kad si na Adnanovom blogu pre godinu - dve - tri... pisao o tome kako su docrtavao gaćice golim curama u mom rebusu Osman-aga ("HIK").

    ОдговориИзбриши
  6. Hajro, malo si se ipak prevario. Križaljka u obliku zamka objavljena je na prvoj stranici (opis je na zadnjoj), a veliku križaljku koju spominješ nisam pronašao ni u tom, ni u prethodna tri broja (10-14).

    ОдговориИзбриши
  7. Križaljka koju Hajro spominje objavljena je u 5. broju (str. 6). Kad nađem vremena skeniraću je pa nek ide u "Nostalgiju".

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala momci, na pohvalama (tek djelomicno zasluzenim) i trudu. Neko zlocest bi rekao da nije slucajno sto je sjecanje zivlje na temu golishavih dama nego nekakve krizaljke... Nisam nesto super ponosan na tu krizaljku (monotonost rijechi!), mozda je zanimljiva kao vrlo rano insistiranje na prozetosti. Nisam bio ukljucen u koncipiranje i uredjivanje Testa, bio sam tek mladi lokalni saradnik... u svakom slucaju zanimljivo iskustvo, prvi direktni kontakt sa izdavastvom, redakcijom... Bilo bi zanimljivo analizirati sva ta stara izdanja, ideje, kreativnost, uticaj ... Test je,koliko se sjecam, bio drugachiji, malko razbarushen no bez konzistentnog koncepta...,
    Hajro

    ОдговориИзбриши