среда, 16. октобар 2013.

REČ PO RIJEČ (291)



NIŠVIL
Nišvil je međunarodni džez festival koji se, od 1995. godine održava u Nišu.Koncept festivala je od početka, osim na „tradicionalnijim” formama džeza, bio zasnovan pre svega na fuziji ovog pravca sa etno tradicijama različitih delova sveta a naročito Balkana. Festival se održava tokom avgusta na letnjoj pozornici Niške tvrđave.

3 коментара:

  1. Nišvil je odavno prevelik za Letnju pozornicu na niŠkoj tvrđavi (Jovan Nedić je letos video koliko tu ima mesta - sa montiranim tribinama i gledaocima koji stoje u pozadini ne može stati više od 5 hiljada ljudi). Poslednjih godina se glavni program održava na ovećem platou u tvrđavi i na još četiri bine u gradu i tvrđavi. Nastupi idu popodne, uveče i noću. Ove godine je Nišvil imao prateće programe u pet gradova Srbije. Brojka od 400 izvođača je sama po sebi izuzetna, a među njima je bilo i dosta poznatih muzičara.
    Na kraju jedna veza između Nišvila i enigmatike - rodbinska: osnivač i direktor Nišvila, Ivan Blagojević je brat od ujaka Saše Čolakovića (Saša je njemu brat od tetke).

    ОдговориИзбриши
  2. Meni je ovaj festival drag iz jednog posebnog razloga: moja omiljena pevačica (uz Elu) Nada Knežević je svoj poslednji nastup imala baš tu (2007). S obzirom na to da sam rođen posle "njenog vremena", to je za mene bio ekskluzivan događaj. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Prvi put cujem za ovo, zvuci super zanimljivo.
    Moze li me neko usreciti kojim MP3-jem Nade Knezevic... to je bilo pjevanje...
    Hajro

    ОдговориИзбриши