среда, 16. октобар 2013.

REČ PO RIJEČ (VANREDNO IZDANJE)

MINIMUNDUS
Pre nekoliko minuta stigla mi je poruka od Jovana Nedića sa dve strane iz "Skandi Feniks", ..., 744, 16-17 - Rijeka, 15. X. 2013.
Bilo bi idealno da je ovo stiglo baš 15.10. (kada je po rasporedu bilo M slovo u rubrici "Reč po riječ"), ali pošto ovo zaslužuje pažnju evo jednog VANREDNOG IZDANJA.

Na donjim linkovima možete pogledati dve skandinavke i test (Jovan i Sonja Nedić)
SKANDINAVKA 
SKANDINAVKA I TEKST 

5 коментара:

  1. Ja nisam vidio to o čemu piše u članku, ali Sonja jeste!

    ОдговориИзбриши
  2. Minimundus je jedna stvar, koju jednostavno ne možeš zaboraviti, kada je jedanput vidiš. Park znam več dvadesetak godina, iako zadnjih sedam osam godina nisam bio tamo, a ranije sa familijom svake godine. Kao što u članku piše miniature su napravljene do zadnjih detalja, neke detalje za zgrade koje znam ili sam ih video nisam ni znao do posete parku. To važi i za zgradu u Ljubljani, koju češče viđam (NUK - Narodna univerzitetna knjižnica), a kamoli za objekte gde sam bio samo jedanput ili sam ih samo video oddaleka. Ulaznica uistinu nije jeftina, pogotovu za celu familiju i ako obiđeš još susedna dva parka (ponovno plačanje ulaznica) u istom kompleksu (reptilenzoo – životinjski vrt sa reptilima i astronomsku izložbu), ali isplati se.
    Inače, park se zadnju nedelju u oktobru zatvara do zadnje nedelje u martu i u to vreme postavljaju nove modele, a neke i sele. Kao što se navodi u članku prenesena je crkva Sv. Marka iz Zagreba, a mislim, da je maketa dela Dubrovnika pre više godina preseljena. Danas je u parku sa područja bivše Jugoslavije pet maketa, uz u članku pomenute makete manastira Studenica i svjetionika Porera zgrada NUK u Ljubljani te Blejsko jezero i Blejski grad.
    Imao sam prilike videti i jedan sličan park u Italiji, samo sa maketama iz Italije i koji je bio više zabavišni park nego tematski park sa maketama, dok za park koji spominje Slavko sam samo čuo.
    Želja mi je u živo videti i Legoland park u Billundu (Danska), ali uvek kada sam svojevremeno dolazio u Billund, imao sam avionske letove u takvo doba, da nisam mogao obići park. A park i aerodromski kompleks deli samo ograda.
    Štefan Markovič

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Štefane.
    (A Jovan se pitao zašto sam stavio ovo na blog. Sada samo čekam još nekoga da izrješava skandinavke)

    ОдговориИзбриши
  4. Meni je žao što tokom posete Istanbulu nisam stigao da obiđem Miniaturk park, koji ima sve turske znamenitosti u minijaturi.

    Ima takvih parkova širom sveta, turisti ih rado obilaze i finansijski su vrlo isplativi.

    ОдговориИзбриши