понедељак, 3. фебруар 2014.

FENIČKA UKRŠTENICA


4 коментара:

  1. Uz pomoć MSACCESSA (npr)ili nekog naprednijeg programa, izlistate sve moguće kombinacije samoglasnika koje sadrže reči iz vaše baze reči (6, 7, 8, 9, 10, 11, 12... slova), napravite od toga "rečnik" u txt formatu i, ubacite ga u bilo koji program za sastavljanje ukrštenica ili magičnih likova. Nakon toga možete ovakve, za laike neverovatne kombinacije, štancovati sve u šesnaest. Ko ima malo više vremena može i ručno uz pomoć spiska samoglasnika - nije ni to neki veliki posao. Dakle, najveći posao je napisati "naredbu" programu da vam izbaci sve kombinacije "samoglasničkih reči" od, npr, 6 do 12 slova. Ostalo će mašina sama. Ne bi me začudilo da se tako dobije i magični kvadrat ili čak ukrštenica 10x10, pa i veća.
    Nebih sve ovo pisao (nisam baš toliko dokon) da nisam, u donjem levom uglu video ono: PDR=8,24 - ova vrsta ukrštenice se, svakako, ne može porediti sa klasičnom.

    ОдговориИзбриши
  2. Uglavno se slažem sa Miroslavom, mnogo lakše je napraviti ukrštenicu ili magični lik iz samih samoglasnika jer se operiše samo sa pets slova. Nažalost neznam za programe za odvajanje samoglasnika i suglasnika pa sam odvajanje radio sve ručno i to dug niz godina. Naime prve ukrštenice
    iz samih samoglasnika ili suglasnika objavio sam daleke 2000 godine i od tada sam polaku skupljao riječi na slovenačkom srpskom i hrvatskom da sam stvorio bazu i napravio neku malo veću ukrštenicu, ipak truda mi nije žao. Običnu ukrštenicu sa PDR od 8,20 od samih imenica objavio sam u Problemu 2009 godine. Svi ti radovi mogu se vidjeti i u mojoj knjzi.(Miroslav je ima).

    ОдговориИзбриши
  3. Tako je, imam knjigu - odlična je! Jednu sam poklonio svojoj priji Poloni koja podjednako dobro rešava ukrštenice na slovenačkom (maternjem), makedonskom (udata i živi 30-ak godina u Bitolju) i srpskom (srpskohrvatskom) - snaha joj je Srpkinja.

    ОдговориИзбриши
  4. Sutra u 14.00 biće objavljena pomenuta ukrštenica.

    ОдговориИзбриши