уторак, 19. август 2014.

EVERGRIN (158)

"Mala Eureka" 238, 21. novembar 1984. godine, 14. stranica. (M. C.)

5 коментара:

  1. Moj rebus, sličan ovom prvom, objavljen je prije 40-tak godina ("Čvor Razbibriga")! PAPA GAJI CRVENE RUŽE (papagaji, crv EN, ER uže). ESSA

    ОдговориИзбриши
  2. ZS Vazak iz Varaždina mi je 2012. godine dodijelila diplomu za zagonetačku inovaciju REBUSINO - REBUSNI SINONIMI, koji je pod tim nazivom prvi put objavljen kao novitet u Feniksu broj 397 od 25. 02. 2010. godine.
    U predstavljanju ovog noviteta naveden je, tada meni dostupan podatak, da su tu ideju enigmati koristili i ranije, te je kao primjer naveden rebus:
    Nariši pak, samo granje! (nar i šipak S, a mogranj E)
    (autor Boris Babić, Feniks br. 229, od 18.09.2003.) Prvi rebus Miroslava Cvetkovića je dokaz da je ova podvrsta još i starija.
    Posebna mi je čast i zadovoljsto što sam na ovaj način doprinio razvoju enigmatike, obzirom da su rebusaši i urednici prihvatili ovu podvrstu rebusa, te se REBUSINO uvriježio u enigmatici i do danas je objavljeno 30 rebusina od raznih autora.

    ОдговориИзбриши
  3. Ova dva rebusa objavljena su u "Maloj Eureci" u kojoj su predstavljeni članovi ED "Zagonetka" iz Beograda.
    Namerno sam stavio rebus sa papagajima i arama zbog rebusina. Vidim da poslednjih godina ima dosta objavljenih zagonetki ove vrste. I ja sam kod Baneta Nikića proteklih meseci objavio nekoliko. Poseban izazov su oni sa tri sinonima (ili više?) poput ovog Babičevog (mogranj, nar, šipak). Moje trojke su bile: kavez, krletka, orniton i nana, menta, metvica.

    ОдговориИзбриши