GERŠLA
Geršla je oljušteni ječam. Često se koristi kao zamena za pirinač.
Upotrebljava se u supama, varivima, za pripremanje kaše i hleba. Bogata je
belančevinama, gvožđem, vitaminima B grupe. Ima mali sadržaj masti i puno
biljnih vlakana koja deluju na snižavanje holesterola u krvi. Ječam se lako vari
i bogat je vitaminima B kompleksa. Posebno se ističe vitamin B5 koji je
neophodan za dobar metabolizam. Sadrži veliki procenat nezasićenih masnih
kiselina, i time doprinosi snižavanju holesterola u krvi. Ječam je veoma
hranljiva žitarica, bogata vitaminima B kompleksa. Smirujuće deluje na nervni
sistem. Dobar je za jetru i žučnu kesu. Bogat je kalijumom, kalcijumom i
fosforom.
ŠLAGER slušam,
ОдговориИзбришиječam jedem-
biću snažan
kao bedem.