недеља, 1. фебруар 2015.

ZLATKO U NOVINAMA

Ukrštanje - Zlatko Delić, doktor za reči

Enigmatika na izdisaju!

Banjalučanin Zlatko Delić, koji se kao jedan od najboljih srpskih enigmata skoro četiri decenije bavi uredničkim opisom i izradom svih vrsta ukrštenica, kaže za Press da su štampana enigmatska izdanja na izdisaju.

Tekst možete pročitati: OVDE

9 коментара:

  1. Svaki tekst o enigmatima u štampi, ili prilog na televizi me razveseli. Svaka promocija enigmatike dobra je za sve nas koji smo inficirani enigmatskim virusom.

    ОдговориИзбриши
  2. Opaska: Mamutska skandinavka je duga oko 160 metara. (I dalje je u rolni, a možda nekad nađe mjesto u nekoj enigmatskoj zbirci u enigmatskom muzeju).

    ОдговориИзбриши
  3. Da ne zaboravim - Baš se i ne slažem da je enigmatika na izdisaju, ali svakako je svijetl(ij)a budućnost enigmatike na internetu.

    ОдговориИзбриши
  4. Pre će biti da su enigmati na izdisaju (sve nas je manje, a novih (mladih) nema).

    ОдговориИзбриши
  5. Чињеница је да штампано узмиче пред електронским. Чињеница је да младих и талентованих има све мање (или их уопште нема). Ерго, штампана енигматика је пред умирањем (а можда је и преминула).
    Интернет-енигматика је хвале вредан покушај, али се поставља питање: гдје су у свему томе рјешавачи? Енигматских блогова и страница има колико хоћеш, али на свим тим страницама састављачи састављају радове за друге састављаче, а трећи састављачи их оцјењују.
    Колико рјешавача (љубитеља ребуса, укрштеница итд.) рјешава наше умотворине на Интернету?
    Када би ти, Славко (и не само ти), најбоље ребусе или анаграме са свог блога лијепо одштампао на хартији и дао на увид и "ползу" рјешавачима, онда бих ја видио неки смисао у свему томе. Овако ... не знам баш.
    Само се немој разочарати. Ово је само моје мишљење, које и не мора бити тачно.

    Злаја.

    ОдговориИзбриши
  6. Zlatko, pošto imam priliku pratiti dolaske (i zadržavanje!) novih rješavača i ljubitelja enigmatike na ovaj blog, nemam bojazni po pitanju enigmatike na internetu. Veliki broj ljudi se zagrijalo za enigmatiku baš preko ovog i sličnih blogova. Samo treba ponuditi odgovarajući sadržaj i nema brige. Prijatno se iznenadim kada neko ko tvrdi da npr. nije "na ti" sa rebusima, veoma uspješno odgonetne neke ne baš jednostavne zadatke. To može samo da obraduje. Dovoljno je pogledati spisak od onih 34 učesnika. Ide se mic-po-mic, ali makar se kreće naprijed.

    ОдговориИзбриши
  7. Pozdrav Zlatko, lijep intervju... Na temu opstanka enigmatike na papiru - lako je vidjeti pad tiraza svuda, no prezivjece sigurno, kao sto ipak prezivljavaju i novine (iako nema potrebe za pisanjem kao kod enigmatike). Enigmatika na internetu ima znachajna ogranichenja, interaktivne krizaljke (popunjavanje koristeci tastaturom ili pisaljkom po tabletima) postoje odavno, ali za mnoge to nije to. Nashi prostori/jezik kaskaju tehnoloski i ekonomski i to stampanoj enigmatici na neki nachin ide u prilog. Internet i kompjuteri pomazu svima, efikasniji smo i mi "rucni" sastavljachi. Vazno je da zadrzimo kriterije koji idu u prilog popularizaciji enigmatike, odnosno mislimo na rjeshavache. Blogovi u svemu mogu, i vec jesu, igrati vaznu ulogu u razmjeni misljenja, nudjenju razlichitih opcija i sve to moze zainteresirati nove, pomoci vec zagrijanim ljubiteljima enigmatike. Kao pokvarena plocha godinama ponavljam - davanje prevelikog znachaja brojevima (velichina bjelina, prosjecna duzina rijechi, broj crnih polja, broj objavljenih radova, titula i sl) nije u interesu rjeshavacha, a time ni enigmatike same. Treba odvojiti enigmatiku za rjeshavacha i vrlo prisutne nashe i samo nama zanimljive kreacije koje bih nazvao "natezaljke".

    ОдговориИзбриши
  8. Situacija nije bajkovita, ali je rano za nihilizam... barem u Srbiji. Možda je u Republici Srpskoj štampana enigmatika u ropcu, možda je i umrla; ako jeste, pokoj joj duši, samo ne znam ima li smisla o istom trošku proglašavati vascelu srpsku enigmatiku počivšom, kad se na gotovo svakom našem kiosku čovek može uveriti u suprotno: preplavljeni smo enigmatskim izdanjima, i to svežim; remitenda se i dalje vraća, ono što se prodaje se i dalje naručuje, oni koji su to kupovali pre 10 ili 20 godina (a još nisu večnaja pamjat) i dalje kupuju itd. Štampana enigmatika ne može da izumre pre klasičnih rešavača, i mada je njihov broj manji nego pre x ili xy godina, izvesno je da neće nestati odjednom.

    ОдговориИзбриши