четвртак, 2. април 2015.

EVERGRIN (349)

Blic Zabava 13
(Prilog: Ilija Đurković)

8 коментара:

  1. MILICIONAR
    KORTNI LAV
    ANICA DOBRA-odabranica
    ANTRAKS
    KASKO
    JAGNJETINA

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je grehota nazvati "malim" zagonetkama, tako su vrijedne i predstavljaju pravo enigmatsko biserje!

    ОдговориИзбриши
  3. Taj naziv ˝sitne˝ ili ˝male˝ vrlo precizno govore o višedecenijskom odnosu urednika prema takvim zagonetkama.

    Volim ja i ukrštenice, ali više rebuse i druge zagonetke i generalno sam razočaran (ne)učestalošću istih i u srpskim i u hrvatskim revijama.

    Da li bi se zaista časopis manje prodavao kada bi u jednom broju bilo, recimo, dvadesetak rebusa i još tri puta toliko drugih zagonetaka?

    ОдговориИзбриши
  4. Sve gore rečeno podržavam-
    čak štaviše...!

    ОдговориИзбриши
  5. U najnovijem broju "Enigme" zastupljen je samo jedan (!?) slikovni rebus i NI JEDAN indirekt!
    Pohvalio bih rad Ž.Petkovića - čitaljka PRENU ME RACIJA = PRENUMERACIJA, koja je objavljena na dječjim stranicama!?

    ОдговориИзбриши

  6. Momir Paunović je rekao:

    Hvala Iliji što je "izbunario" ove moje zagonetke u stihu, objavljene u Blic zabavi broj 13 od 25.01.2001. Generalno gledano, slažem se sa ocenama Ilije i Dejana da ove zagonetke nemaju odgovarajući tretman. Što se mene tiče, ne mogu da budem nezadovoljan, jer sam objavio preko 2000 stihovnih sastava, najpre zahvaljujući Enigmi (u kojoj su one uglavnom ispunjavale ćoškove).
    Po mom mišljenju, najkorektniji odnos prema ovim zagonetkama imali su urednici Eureke (Nevena Knežević), Male eureke (Gordana Vorkapić), Blic zabave (Branko Polić) i Balkan mozaika (Veljko Maksimović), koji su mi redovno naručivali i objavljivali ovakve sastave, dajući im veći prostor (nadam se da ovi listovi nisu prestali da izlaze zbog mojih loših sastava).
    Kod Polića i Maksimovića se uvek znalo na kojoj strani izlaze ovi sastavi. Eureka, Mala eureka, Balkan mozaik i Marbo (kad ga je uređivao Radojica Jovičić) redovno su objavljivali moje stihovane kvadrate 5x5 i 6x6.
    Danas ove zagonetke objavljuje uglavnom Enigma, a čudno je što to ne čine još neki listovi, posebno Politikina enigmatika, jer imamo dobre sastavljače ovih zagonetaka (poput Nikole Pešića, Gordane Šarić i još nekih).

    ОдговориИзбриши
  7. Izvrsni anagrami i još lepši stihovi! Ovakvi sastavi zaslužuju bolji tretman kod nas, bar onakav kakav imaju Košir i Kuterovac kod Pauletića! A Paunović je svakako u rangu sa ovim autorima!

    ОдговориИзбриши
  8. Sken uz ovaj "Evergrin" ima ovakvo ime:

    Zagonetke-stihovne-(20010125-14-Blic-zabava-13)-Paunovic--Zagonetke-u-stihu-(e-349).jpg

    Iz takvog imena sve se može pročitati: Ključna riječ - (godina, mjesec, dan objave - stranica - ime ili oznaka lista) - autor -- naslov ili blizi opis - (e-349 = bilo u Evergrinu broj 349).

    Predlažem saradnicima da slijede takav način imenovanja skenova. Kompliciran je i dugačak, ali ima mnogo prednosti.

    ОдговориИзбриши