субота, 4. април 2015.

MOMIROVO REAGOVANJE

Od Momira Paunovića stigao mi je sledeći tekst koji objavljujem u integralnoj verziji:


NEKOREKTNOST  UREDNIKA  „MARBA“

          U „Marbo mega ukrštenici“  broj 121, koji se ovih dana pojavio na kioscima, na strani 46, pod naslovom „Enigmoizlog“, objavljena su dva teksta posvećena knjigama „Ukrštanje reči u srpskoj enigmatici“ i „Bibliografija srpske enigmatike“, oba bez potpisa autora.
          Čitajući prikaz knjige „Ukrštanje reči u srpskoj enigmatici“, utvrdio sam da taj prikaz, u najvećem delu, predstavlja plagijat mog teksta pod naslovom „Kapitalno enigmatsko delo“, koji je avgusta 2014. objavljen u „Vesniku“ EK „Nova zagonetka“ broj 39, str. 36-37. Naime, „Marbo“ je, bez ikakve izmene, preuzeo čitave rečenice iz pomenutog teksta u „Vesniku“, a nije ih naveo kao citate, niti je pomenuo moje ime kao autora, što je nedopustivo i krajnje nekorektno.

          Navodim plagirane delove teksta:

          „Trojica vrednih enigmatskih poslenika ... da sažeto i hronološki prikažu pojavu praukrštenica i nastanak i razvoj modernog oblika ove mrežno-slovne zagonetke, prateći i analizirajući ... dostignuća srpskih enigmata u ovoj oblasti...“

          „ ...Obradili su važna zbivanja kod nas i u svetu ... prikazali srpske knjige o ukrštenim rečima sa recenzijama i osvrtima na iste, predstavili vrste i varijacije ove zagonetke, sačinili izbor najboljih ukrštenica srpskih autora u proteklih 60 godina, sabrali najznačajnije do sada objavljene informativno-teorijske tekstove o ukrštenim rečima i na kraju prezentirali mnoge zanimljivosti o ovom danas najpopularnijem enigmatskom sastavu“.

          „Veoma je zanimljiv deo knjige posvećen vrstama i varijacijama ukrštenica u srpskoj enigmatici. Opsežan tekst, propraćen odgovarajućim primerima, pokazuje vidan napredak u kreiranju ukrštenih reči ... U knjizi je je pomenuto čak 98 vrsta i varijacija ukrštenih reči objavljenih u enigmatskoj štampi. S jedne strane, to svedoči o maštovitosti i inventivnosti srpskih enigmata, a s druge, potvrđuje da je reč o kompleksnoj vrsti enigmatskih sastava...“

          „ ... Dat je ozbiljan prikaz najboljih ostvarenja stotinak „ukšteničara“, čiji portreti i sastavi ilustruju dobar deo ove knjige ...“

          „ Ljubiteljima ukrštenica ... sigurno će biti zanimljivi i inspirativni sastavi sa brižljivo odabranim sadržajem, svežim rečima, veštim komponovanjem reči i impresivnim belinama ... u ovoj oblasti stojimo rame uz rame sa mnogo razvijenijim zemljama.“

          „ U pravu je recenzent Vladimir Šarić kada zaključuje da je ovom knjigom srpska enigmatika dostojno obeležila stogodišnji jubilej ukrštenice i da autori zbog toga zaslužuju sve pohvale.“
         
          Sve u svemu, navedeni delovi predstavljaju bar 90 odsto ukupnog teksta u „Marbu“, koji uz to nije našao za shodno da pomene samo jednu „sitnicu“ – da su autori ove vredne enigmatske knjige Miroslav Lazarević, Jovan Vuković i Miodrag Tošić.
Sasvim mi je nerazuman ovakav potez .urednika „Marba“. Zar je bilo teško navesti odakle su preuzeti navedeni delovi teksta i ko je njihov autor? Zar nije još jednostavnije bilo da me zamoli da za njegov list napišem drugi tekst o pažnje vrednoj knjizi „Ukrštanje reči u srpskoj enigmatici“? Učinio bih to sa zadovoljstvom i bez honorara.
Pišući o ovom slučaju, želim da ukažem na primer nedopustivog ponašanja, a od „Marba“ očekujem javno izvinjenje.

Momir Paunović


5 коментара:

  1. Ah, šta ti je demokratija ! ?

    Micko

    ОдговориИзбриши
  2. Taj način uzimanja tuđih tekstova i enigmatskih radova od strane gazde Bore Skorića i društva oko njega, davno mi je poznat. Sve od broja 65. do kada je Marbo pripremalo udruženje "Vuk Karadžić" pa do Sretena Perića, štampani su radovi koji su štampani u ranijim brojevima sa imenom i prezimenom autora, ali sada je ime prebrisano, sve ostalo je original..To zna i S. Perić. I pisali i pretili i kumili, i zakon...ali ništa i ništa.. Eto, to je posao gazda...zarada i samo zarada, a obaveze orema autorima ništa. MARBO je bio dobar enigmatski list, imao je i visok tiraž, ali smo ga napustili zbog ponaživajuće malog neredovnog honorara.
    Radojica Jovičić

    ОдговориИзбриши
  3. Gospodine Paunoviću,

    Tvoje ime i prezime je greškom izostalo ispod pomenutog teksta i bilo je u korekturi, međutim na pausu ga nije bilo, šta se desilo ne znam, verovatno nešto u pripremi.
    Dakle, tekst nije nikakakv plagijat, nego tvoj osvrt na navedenu knjigu, preuzet iz glasila "Vesnik".
    Takođe, izostalo je ime i prezime Nikole Pešića ispod drugod teksta o "Bibliografiji srpske enigmatike" iz istog razloga.
    Od mog izvinjenja nećeš imati koristi, a izdavač mi je dao "odrešene ruke" u vezi uređivanja lista, tako da sam ja tekstove na svoju ruku preuzeo i malo ih skratio zbog ograničenog prostora.
    Doduše, Miroslav Lazarević mi je dozvolio ranije da objavljujem iz "Vesnika" šta mi se učini zanimljivim, kako radove, tako i pisanija, pa sam time hteo da malo propagiram enigmatske knjige, ali je jedan (ili dva) potpis(a) pokvario potpuni ugođaj.
    Za ovo nedopustivo ponašanje i nekorektan postupak sam isključivo ja, Sreten Perić, krivac.
    Lozničanin

    ОдговориИзбриши
  4. To se može ispraviti u sledećem broju. (Ponoviti tekst sa potpisom)

    ОдговориИзбриши

  5. Pa, zar uopšte neko danas
    kupuje i čita MARBO pored časopisa
    vrhunske enigmatike u izdanju
    preduzeća EN-PRESS ?

    MARko BOljić

    ОдговориИзбриши