уторак, 21. април 2015.

REČ PO RIJEČ (868)

Suvača u Kikindi
SUVARA
SUVARE su mlinovi na suhom koje su u prošlosti pokretali volovi, krave a naposljetku i konji.Služila je za meljavu žitarica, a i mljevenje soli za životinjsku i ljudsku ishranu. Suvare su mlinovi kružnog oblika. Velik stožasti krov nosi jak drveni stožer i snažna hrastova krovna konstrukcija.Uokolo stožera u krug se tjera konj da pokreće polugu koja, opet, pokreće mlinsko kolo.
Specifičnost ove gradnje zahtijevala je posebnu vještinu i umijeće ondašnjih graditelja, to je bio zahtjevan posao koji je tražio mnogobrojnu radnu snagu, kvalitetan drvni materijal i puno vremena. Sukladno tome, razumljivo je da su ih mogle izgraditi samo imućnije obitelji.
Za podizanje suvare trebalo je odobrenje tadašnjih vojnih vlasti, a znakovito je da je Marija Terezija, od 1751.god.posredno poticala izgradnju suvara svojom naredbom o demontiranju vodenica  a sve poradi reguliranja vodotokova i obrane od poplava.

Ovo je reagovanje na ono "SUVAČA" u Kikindi!
(Prilog: Ilija Ozdanovac, Privlaka kod Vinkovaca)

2 коментара:

  1. Važno za napomenuti je da je najmlađi grad u RH Otok, svojevremeno( tijekom 19 i 20.stoljeća) imao 8 aktivnih suvara ( od kojih je, nažalost, samo jedna očuvana i zaštićena do današnjih dana).
    Sve o njima je zabilježeno i sačuvano od zaborava u knjizi Mirka Martinovića i Josipa Bašića ,"Otočki mlinovi- suvare" iz 2008.godine, a super-zanimljivost je što je u istoj knjizi istraženo i zabilježeno (pored ostalih) porijeklo prezimena Ozdanovac.

    ОдговориИзбриши
  2. Oko 5 kilometara od Sanskog Mosta nalazi se mjesto(selo) Suvača,odnosno sada Suhača.Da li je dobila ime po pomenutom mlinu ili po suvom(suhom)zemljištu ili i po jednom i po drugom ostaje da pretpostavljamo.

    ОдговориИзбриши