четвртак, 21. мај 2015.

ANAGRAMIRANJE (1671)

Autor: Ljubica Bilalović

14 коментара:

  1. MAESTRALNA (t=i)

    U glavnom gradu Danske, Kopenhagenu, nalazi se statua Mala sirena, urađena po uzoru na istoimenu bajku Hansa Kristijana Andersena. Ova predivna statua visoka je 1,25 m, privlačna je turistička atrakcija i jedan od simbola Kopenhagena, ali i čitave Danske.

    Mala sirena postavljena je na obali Kopenhagena, u gradskoj luci. Njenu gradnju naručio je 1909. godine Karl Jakobsen, kojeg je fascinirao balet o ovoj bajci, a primabalerina Elen Prajs pozvana je da bude model za statuu. Glava balerine i urađena je po uzoru na Elen Prajs, a kako bi se uradilo telo sirene pozirala je vajarova supruga Elin Eriksen (primabalerina nije želela da pozira naga). Bronzana statua otkrivena je 1913. godine.

    Mala sirena urađena je tako da sedi na kamenu srednje veličine, udaljena je nekoliko metara od obale i „čuva“ je nadzorna kamera. Postavljena je tako da je okrenuta licem prema obali. Ova statua često je bila meta vandala, ali svaki put kad je bila oštećena, popravljana je.

    Mala sirena je popularna turistička atrakcija Kopenhagena, ali ono što treba znati je da je ova statua kopija, i uvek je tako bilo. Original statuu čuvaju naslednici vajara na nepoznatoj lokaciji. Neoštećeni primerci kopija Male sirene nalaze se još i u Solvangu (Kalifornija), Kimbaltonu (Ajova), Pjatra Njamcu (Rumunija).

    Statua Male sirene čuvena je i dobro poznata znamenitost Kopenhagena, koju rado obilaze i često posećuju i stanovnici ovog grada, ne samo turisti. Iako se ne odlikuje impozantnom veličinom, i uživo deluje znatno manje nego na razglednicama i fotografijama, Malu sirenu godišnje poseti oko milion turista iz svih krajeva sveta. Znate zašto? Zato što vredi, i zato što niko ne može odoleti likovima iz Andersenovih bajki.

    ОдговориИзбриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Marko Mihaljević21. мај 2015. 11:55

    obratna opisna zagonetka?

    CRTALA NEDOSTATKE! (6,4)

    ОдговориИзбриши
  4. Pozizerka za izradu statue:

    LIK SIRENE, NE!?

    ОдговориИзбриши
  5. OBRATNI POVRATNI INDIREKT
    (start: 5 slovo)

    GAVRILOVIĆKA STIPIČEVIĆKI

    PS: I kod tebe Marko je isti tip zagonetka!

    ОдговориИзбриши
  6. Marko Mihaljević21. мај 2015. 13:33

    Pozdrav Luka, evo još jedan:

    OBRATNI POVRATNI INDIREKT

    (start 5. slovo)

    GLUMICA CHLOE DALA BOVANU (he,he)

    ОдговориИзбриши
  7. Marko Mihaljević21. мај 2015. 22:53

    AMAN, RESILI!

    SA MINERALA

    ОдговориИзбриши