четвртак, 21. мај 2015.

MILOŠ JE ODBRANIO SOKRATA

Miloš ili Sokrat?


Eroteka (167)
Već smo nekoliko puta kazali da je Susret enigmata na Uni zaslužio najviše ocjene, već smo nekoliko puta pohvalili organizatore, već smo nekoliko puta pohvalili učesnike...(sve zasluženo). Sada ću se malo osvrnuti na prateći kulturno-umjetnički sadržaj!
Miloš Milićević, koga svi znamo kao majstora enigmatike i velemajstora anagrama, veoma je uspješan glumac, član Amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ iz Teslića. Miloš glumi u nekoliko predstava, ali nedavno, kada je gostovao u Baranji monodramom „Odbrana Sokratova“, Jovan Nedić je došao na ideju da predložimo da „Sokrat“  obogati sadržaj „Une“. Odmah smo krenuli u realizaciju ovog projekta (Komunikacija se ubrzano odvijala: Jovan-Mesud-Slavko-Miloš-Mesud-Slavko-Jovan...). Brzo su se Mesud i Miloš dogovorili (Bilo malih tehničkih problema dok su uspostavljene internet veze).
Ovdje se odmah mora pohvaliti Miloševa hrabrost. Trebalo je  nastupiti pred kolegama koji ga znaju kao enigmatu, ali nisu imali priliku da ga upoznaju kao glumca. Rizično! (Nije lako biti knez u svom selu). Mesud se pribojavao da li će uopšte biti zainteresovanih da gledaju predstavu jer je tih dana na Uni vladala opuštena „festivalska“ atmosfera. Dan pred zakazani termin Mesud mi se povjeri da se malo plaši prazne sale. Sutradan to rekosmo Milošu, a on ležerno reče da će on predstvu igrati i pred 5-6 gledalaca.
...I onda se desi ono što je jedino moguće na skupovima na kojima pozitivna energija frca na sve strane. Ne da nije trebalo sakupljati gledaoce (odvajajući ih od šankova, šetnje uz Unu, „rada po sekcijama“,...) već kolege-enigmate nije trebalo ni pozivati. Dovoljno je bilo da se u jutarnjim časovima najavi da je predstava tada i tada tu i tu, i sve je bilo rješeno. U zakazano vrijeme, SVI su zauzele pozicije u gledalištu, te je već tada postignuta svrha. Kolege pokazuju poštovanje prema kolegi! Bravo za sve!
Publika pažljivo prati predstavu

Šta se onda dogodilo?
Da li ćete da mi vjerujete ako kažem – Spektakl!
Predstava počinje, i mi više ne slušamo Miloša enigmatu, kolegu, prijatelja, glumca...slušamo Sokrata! Transformacija i na „pozornici“ i u gledalištu. Pratimo pažljivo. Pokušavam da u Sokratovom obraćanju uhvatim Miloša, ali ne uspjevam! Lično nam se obraća Sokrat, garantovano!
U međuvremenu dolazi u hotel grupa Italijana, a gdje je više od dvoje Italijana odmah je tu i žamor. Začudo, žamor ne dekoncentriše glumca, a ne smeta mnogo ni publici. Sokrat se obraća građanima Atine da ne negoduju na njegove riječi, a u pozadini se čuje žamor (Italijana). Moglo bi se kazati da je predstava imala i scenske efekte. Upravo kao da je pravo suđenje pred nama.
Meni se sve ovo mnooooogo dopalo. Bravo za Miloša! Bravo za Sokrata!. Bravo za kolege. Izgleda sa smo svi uživali u predstavi. (Digresija: Predstavnik Grada Bihaća koji nas je pozdravio neposredno prije predstave, nije kao što političari imaju običaj, zbrisao u nepoznatom pravcu odmah nakon što „završi posao“. Ne, i on je odgledao „Sokrata“ do kraja. I to rječito govori da je bilo dobro).
Na kraju glasan aplauz!
Ovacije!
Prilazimo i čestitamo!
Pošto sam, kao što znate „brz kao zvečarka, prilazim prvi Milošu. Pružam ruku i čestitam. Rekoh: „Kada sam ja kao gledalac, ovoliko ponosan na to što si ti večeras uradio, vjerujem da si i ti zadovoljan“. Miloš jeste zadovoljan. Veliku je stvar uradio.  Zadovoljni su i organizatori. Pametnu stvar su uradili što su „Sokrata“ uvrstilu u program Susreta!
Fotografisanje za uspomenu (Izvještač sa lica mjesta, Milanka i Miloš Milićević)

Slijedi fotografisanje sa Milošem, zvijezdom večeri. Ovaj trenutak valja zabilježiti i fotografijom. U razgovoru zaključujemo da bi i na narednim okupljanjima enigmata trebalo da se u program uvrste ovakva predstavljanja enigmata u drugom svjetlu - promocije neenigmatskih knjiga, izložbe slika, karikatura, pjesničke večeri,...kako bismo upoznali i neku „normalniju“ stranu stvaralaštva enigmata.  Na taj način bismo pokazali da nas enigmatika nije totalno zaludila. Miloš nam je pokazao kako se to radi. Sada su na redu drugi.

13 коментара:

  1. Moram se pohvaliti da sam na poklon dobio CD sa ovom predstavom. I ovdje se zahvaljujem Milošu.

    ОдговориИзбриши
  2. I ja sam dobio CD s predstavom "Odbrana Sokratova i smrt". Zahvaljujem se Milošu i na CD-u i na predstavi koju nam je odigrao na Uni. Za mene to nije bila novost. Gledao sam ga u istoj monodrami u Borovu Selu i u predstavi "Profesionalac" u mom selu Bolmanu i znao sam da će predstava uspjeti. Kod Miloša nema promašaja, čak ga ni brbljavi Talijani nisu omeli.
    Ništa nije pomoglo što sam ih ja umirivao iza scene, a na recepciji. Čak sam od muke i "proparlao" po talijanski: Sinjore, silencijo, teatro ... pa onda pokaz rukom iza zastora. Nemam pojma da li se to baš tako kaže, no jedan me je ipak razumio, ali se drugi nisu utišali. Kasnije je naišla i grupa Slovenaca, koji nisu bili ništa tiši. Štefan je kasnije ustanovio da su to biličlanovi neke slovenske - dramske grupe. O mama mija!

    ОдговориИзбриши
  3. A kako je bilo u Borovu Selu i Bolmanu, možete vidjeti ovdje:
    web-stranica Mirovne grupe Oaza.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман22. мај 2015. 08:08

    Zahvaljujem se domaćinu i kolegama koji su me podržali prisustvujući predstavi. Jedino mi je žao što nisam imao više vremena za druženje i upoznavanje sa mnogim kolegama enigmatama. A zahvaljujem i Slavku koji je to sve tako lijepo okitio da moj profesionalni angažman više ne dolazi u pitanje:))
    M. Milićević

    ОдговориИзбриши
  5. Još jednom čestitam Milošu na odličnoj izvedbi.
    Još mu se jednom i ovaj put izvinjavam što njegov i trud njegove ekipe od strane organizatora nije adekvatno vrednovan.
    Ako se, ako bude zdravlja, dogodine neđemo na Uni, budemo je ispravljali...
    (Čak se i litra prepečenice zametnula u "kancelariji" i zaboravih da ti bar tu sitnicu dadem).
    Pozdrav Milošu i ekipi!

    ОдговориИзбриши
  6. Koliko ja znam, ima Miloš još monodrama na repertoaru, ima i pozorište iz Teslića još predstava, a spremaju se i nove...

    ОдговориИзбриши
  7. Žao mi je što nisam mogao prisustvovati predstavi (kao i druženju na Uni) jer ovo je očito bio

    BRITAK STAV DAROM ORSONA!

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман22. мај 2015. 10:06

    OTROVAN DOBAR "MARKSISTA"
    M. Milićević

    ОдговориИзбриши
  9. Anagram

    OŠTAR SLIKOM i govorom-
    nagradimo to lovorom !

    ОдговориИзбриши
  10. OBRADOVA NAS ORTAK Miloš ovom monodramom.

    ОдговориИзбриши