петак, 3. јул 2015.

DOPIS ESS



Промене Статута ЕСС,
допис клубовима,
                                                                                                 
На 2. седници Председништва ЕСС, одржаној 26.4.2015.г. покренуто је питање промена статута ЕСС. Чињеница је да важећи статут савеза не задовољава потребе за јасним односима и ефикасним радом савеза. Најчешће дилеме су:
- овакво решење (са 15 чланова у председништву, са 18 чланова скупштине) је апсурдно,
- да ли задржати делегатски принцип за формирање скупштине или ићи на решење да су сви чланови савеза уједно и чланови скупштине, 
- како формирати оперативно председништво,
- да ли да председника савеза бира председништво из својих редова (као што је сада случај) или да председника савеза бира скупштина,
- недореченост процедуре за евентуалну смену председника савеза,
- непрецизности око вођења евиденција чланства,
-  недореченост о статусу секција,
- да ли задржати у статуту могућност да издавачи енигматских листова и часописа и редакције енигматских рубрика у неенигматским листовима и часописима буду чланови савеза...

Предлози председништва су:
- да сви чланови ЕСС (као појединци) буду и чланови скупштине, с тим да скупштина може радити (кворум) ако седници присуствује најмање 20 чланова ЕСС. Одлучивање скупштине да остане натполовичном већином присутних.
- да се део председништва из регистрованих клубова бира по разрезу: 1 /клуб до 10 чланова/, 2 /клубови од 11-20 чланова/, 3 /клубови преко 20 чланова/, а за све остале секције и чланице савеза  - 5 чланова фиксно.

(Детаљније о предлозима видети на сајту ЕСС, у записнику 2. седнице Председништва)

Примедбе и предлоге клубови треба да доставе председништву у року од 30 дана, (статут - чл. 59, 60, 61), након чега ће председништво изаћи пред скупштину са обједињеним предлогом. После усвајања измена статута на скупштини, промене се морају регистровати у АПР у року од 15 дана.
                                                                                               
У Крагујевцу
3.7.2015.г.                                                                                                      
Председник ЕСС, Александар Јанковић

9 коментара:

  1. EK "Kikinda" će u najkraćem mogućem roku (desetak dana) dostaviti svoj stav. Tokom sledeće sedmice predsedništvo EKK će održati sastanak.
    Pozivam članove EKK da (ako imaju) svoje primedbe pošalju na poznatu mail-adresu, ili ih napišu ovde.

    ОдговориИзбриши
  2. Moje mišljenje kada je broj članova predsedništa u pitanju jeste da bi to trebalo ograničiti na maksimalno 7 ili 9.
    Biranje bi bilo ovako:
    1 garantovani za svaki registrovani klub koji ima više od 20 članova
    2 (zajednička) za sve registrovane klubove koji imaju manje od 20 članova
    1 (zajednički) za sve sekcije

    Eventualni ostatak (do 7 ili 9) birao bi se od celokupnog članstva. Ovakvim rasporedom podsticali bi se registrovani klubovi da prošire članstvo (iznad 20)te bi ovaj "ostatak" bio manji, ili ne bi postojao.

    ОдговориИзбриши
  3. Slavko, mislim da je broj clanova predsednistva koji ti predlazes dobar, a sto se tice biranja po klubovima mislim da ima jedna da tako kazem "rupa" u tvom predlogu (iako mislim da je dobar).
    Naime postoji samo 4 registrovana kluba, a vise od 20 clanova ce imati najmanje 2, a mozda i 3. U slucaju da 2 imaju preko 20 clanova, svi klubovi ce imati po jednog predstavnika u predsednistvu (2 po tvom predlogu tacka 1, a 2 po tacki 2.). Problem nastaje ako tri kluba imaju preko 20 clanova (automatski imaju po jednog clana predsednistva), a cetvrti klub (EK Piramida) koji nema 20 clanova imao bi 2 clana predsednistva???
    Takodje mislim da je malo 1 clan na sve sekcije.
    No, bice tu jos nekih konstruktivnih predloga.

    ОдговориИзбриши
  4. Ako neko nije clan nijednog kluba nije li malko nefer uskratiti mu mogucnost da doprinese, a i vidi koristi od Saveza?

    ОдговориИзбриши
  5. Mile, ovo je samo prijedlog za razmišljanje.
    Moglo bi npr, stajati:
    1 garantovani za registrovane klubove preko 20 članova
    Maksimalno 2 za registrovane klubove do 20 članova (teoretski to bi moglo značiti i NULA, ako bi svi registrovani klubovi imali preko 20 članova)

    Što se tiče 1 za sve sekcije, možda je malo, a možda je sasvim dovoljno jer bi se na taj način zainteresovane sekcije podstakle da se registruju (ako smatraju da je to potrebno).

    Hajro, po mom razmišljanju ti samostalni bi imali mogućnost da imaju predstavnika pod "ostalo" (od cjelokupnog članstva).

    ОдговориИзбриши
  6. Teorijski, kada imamo 4 registrovana kluba (3 sa preko 20 članova i jedan do 20) imali bismo 4 predstavnika klubova + 1 za sve sekcije, i onda bismo birali još 2 (ili 4 ako odlučimo za 9 članova predsedništva) od svih članova.

    ОдговориИзбриши
  7. Koja je prednost da je savez asocijacija klubova, a ne pojedinaca? Za mane mi se chini da su, generalno (ne govorim o vashem Savezu nego u dijalogu s vama pokushavam dokuchiti sustinu svega): previshe "grupashenja", odnosno manje ili vishe zakulisnih igara u stilu "mi" i "oni" (gotovo kao politicke stranke), uskracivanje mogucnosti pojedincu da se ponasha u skladu sa svojim individualnim stavovima, dakle izvan grupe u koju je, silom strukture, utjeran. Sta je loshe sa opcijom da su svi koji plate clanarinu i izjave da postuju pravila Saveza, clanovi kao pojedinci i da tajno glasaju za predsjednika, organe i najvaznije odluke direktnim glasanjem (chak i ako nisu prisutni). Sta je tu dobro? To da bi se, chini mi se, dobili rezultati koji najrealnije odrazavaju raspolozenje i misljenje svih clanova i sanse za harmonicno funkcioniranje saveza povecale. Tajnost i individualnost su dobitna kombinacija. Izabrani bi znali da imaju iskrenu podrsku vecine, a to nije mala stvar u ovakvoj raboti gdje je entuzijazam kljucna stvar. Ili mozda nije? Ja vjerujem da u vecini hobistickih glava i srca jeste.

    ОдговориИзбриши
  8. Hajro lijepo reče ono što sam pokušao kazati na drugačiji način.
    Naime, smatram da izabrani članovi predsedništva ne bi bili predstavnici (delegati) svojih klubova, već predstavnici Saveza, odnosno svih članova.
    To onda povlači pitanje izbora. Ne bi bilo dobro ako bi klubovi delegirali koga hoće, a da se ne pitaju ostali članovi.
    Više puta sam kazao da mislim da je člansto dobrovoljno i da svi koji žele mogu biti članovi, ali da ne može bilo ko biti u organima Saveza.

    Možda bi klubovima trebalo nametnuti obavezu da istaknu kandidaturi najmanje 2 kandidata, a onda bi na izbornoj skupštini svi prisutni birali koji je kandidat prihvatljiviji svima.

    Da to ima smisla najbolje bi se moglo vidjeti npr. pri izboru predstavnika više klubova ili sekcija. Uzmimo primjer da se treba izabrati jedan predstavnik za pet sekcija. Po sadašnjem "rasporedu snaga" EKK bi bio u prednosti jer ima najbojnije članstvo od svih sekcija. Ne bi bilo dobro da se taj jedan predstavnik bira samo unutar sekcija (vjerovatno bi bio izabran predstavnik Kikinde), već da se prijave najmanje dva kandidata (ili više), a da glasaju svi članovi ESS. Na taj način bi i sekcija koja ima 3 člana (najmanji broj predviđen stavtutom) imala šansu (ako ima dobrog kandidata) da ima člana predsedništva.

    Suština je da se biraju kvalitetni ljudi bez obzira iz kog kluba dolazili. Lično ne bih imao ništa protiv da članovi predsedništva dolaze iz:

    Npr. Niš (1) za sve sekcije
    Piramida (1)
    Natošević(1)
    Vuk (1)
    N. Zagonetka (3 ili 5)

    ili
    Piramida (1)
    Natošević(1)
    Vuk (1)
    N. Zagonetka (1)
    Sve sekcije i ostali (3 ili 5)



    ОдговориИзбриши
  9. Upravo je sad završio sastanak uz kafu predsednika i sekretara EKK. Malo smo pretresli tekuću problematiku i zaključujemo da se u dosta detalja slažemo. Sve će biti uobličeno, još jednom razmotreno i poslato na adresu ESS.

    ОдговориИзбриши