четвртак, 2. јул 2015.

MLADENOVA UKRŠTENICA

Alo, danas

19 коментара:

  1. Obe skandinavke su odlične. Krajnje vreme je bilo da i ovaj list dobije kvalitetnu svakodnevnu autorsku skandinavku "iz glave".
    Čestitam Miloradu na izboru ekipe, od kojih su četiri iz mog udruženja.
    Samo napred...i srećno!
    Radojica Jovičić

    ОдговориИзбриши
  2. Radojice, na osnovu čega da je ovo AUTORSKA SKANDINAVKA "IZ GLAVE"?
    Molim te objasni nam kako ti to otkrivaš, kako je koja ukrštenica sastavljena.
    Inače skandinavka je daleko od odlične, možda je odlična u odnosu na tvoje ukrštenice.

    ОдговориИзбриши
  3. Mile, s Mladenovog (i mog) stanovišta mnogo je važnije da jeste objavljena njegova skandinavka nego tvoja, od tvoje ekspertize da li je skandinavka dobra, loša ili nikakva.

    ОдговориИзбриши
  4. Samo se ti opusti, veprova glavo. :)U pravu si, ovo je daleko od nadribisera sa nizinicama i bruhovima, a pošto se u tim tvojim sočinjenijima najbolje vidi kojim se kriterijumima rukovodiš, smatrao bih uvredom ako bi mi dao odličnu ocenu.
    Probaću ja da ti odgovorim na pitanje koje si postavio Jovičiću: ova ukrštenica, za razliku od tvojih, i vizuelno, i sadržinski deluje organizovano. Pored glave, ima i telo, i rep, dok serijski radovi kojima puniš svoje novine izgledaju sakato i degenerisano: imaju samo glavurdu negde u sredini, a svi ostali organi su im totalno zakržljali. Takođe, sve te tvoje kržljave skandinavke liče jedna na drugu, i čoveku koji reši 10 komada, 11. i 12. deluju poznato (lično imam utisak da menjaš samo slike). Ova ne liči ni na jednu, naredna će biti drugačija, sledeća takođe itd. Pri rešavanju se takođe oseća da li je to napravilo priučeno lice bez zanimanja kao što si ti, ili neko drugi, treći, peti. Nema tu velike filozofije, samo treba imati na umu kome je proivod namenjen i ponašati se u skladu sa tim. Ja, na primer, pravim ukrštenice za domaćice, lica sa osmoletkom, srednjoškolce i starce svih profila. Ako ti se ne sviđa, možebiti da si prerastao sopstveni obrazovni nivo, a to je za svaku pohvalu i podržavam tvoju želju da rasteš i razvijaš se. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Dragan Dragoljević2. јул 2015. 17:01

    Sad sam primoran da kupujem Alo, iako sam zakleti nprijatelj tabloida. Lepo je što su prve dve ukrštenice dela mojih omiljenih autora. Nadam se da će i ostali nastaviti u istom stilu. Srećan rad želim celokupnoj odabrnoj ekipi.

    ОдговориИзбриши
  6. Radojice, hvala na podršci. Ekipa standardna (priključio se Dinko Knežević), kvalitetna, sigurna da zadovolji osnovne kriterijume - rešivost za sve nivoe i termine izlaska. Odličan izbor autora u nedeljnom dodatku ALO Razbibriga bio je osnovni kriterijum da se meni i ovoj ekipi ponudi da radimo dnevnu ukrštenicu, ''robotika'' polako, ali sigurno gubi pozicije i to je dobro za enigmatiku. Za pohvalu je da postoje urednici koji prepoznaju autorski rad od lažnog potpisivanja monotone i lažne kompjuterske tzv. enigmatike. Nastojaćemo da budemo aktuelni, da obilježavamo razne događaje, da budemo rješivi, i ja sam ponosan na drugare sa kojima radim! Dobri ljudi, prije svega, a i odlične enigmate.

    ОдговориИзбриши
  7. Jutros je objavljena skandinavka Sretena Perića.

    ОдговориИзбриши
  8. Blogogazdi predlažem da na blog stavlja skandinavke svih autora, bar dok se svi ne izređaju prvi put.
    Moj je utisak na osnovu prva dva sastava da bi za dnevne novine skandinavke trebale biti malo (i još malo) lakše. Ili bi trebalo tražiti "povratnu informaciju" od rješavača npr. skupljanjem rješavanih ukrštenica od prijatelja i komšija pa vidjeti koliki je postotak riješenosti.

    ОдговориИзбриши
  9. Blogogazda odgovara da bi "kačio" sve skandinavke, ali nije tehnički opremljen za skeniranje pa se snalazi na razne načine. Zato se traže dobrovoljci koji bi odraditi taj tehnički dio. Tu bi vjerovatno mogao pomoći i urednik...

    ОдговориИзбриши
  10. Ne mоže lakše od ovoga, Jovane. To nisu dečje novine.
    I nema potrebe da testiram da li neko zna da slavlje proslava, da su pokloni darovi, da li je čuo za slepog miša, promrzlinu i Staniju Dobrojević. To su svima poznate stvari, a koliko ja vidim, ovde je 90 % sadržaja opštepoznato. Napravi nam ti jednu lakšu od ove za mustru.

    ОдговориИзбриши
  11. Jovane, dobar Mladenov prijedlog. Poslaću ti šemu i nekoliko likova, pa kada budeš imao vremena uradi i pošalji mi da ih štampamo.

    ОдговориИзбриши
  12. A da pošalješ i meni pa da se i ja oprobam, onako zabave radi, možda mi nešto i uspe po meri čitalaca, jer ja čitav život stvaram za čitaoce raznih starosnih doba i stepena obrazovanosti, dakle neki medium, dostupno svima.

    ОдговориИзбриши
  13. Nikola, poslao sam i tebi! Pozdrav Mišo

    ОдговориИзбриши
  14. Podržavam i pozdravljam proširenje kruga saradnika.

    ОдговориИзбриши
  15. Savet ovima što će da se oprobaju u sastavljanju - NIPOŠTO DA SE UGLEDATE NA DANAŠNJU SKANDINAVKU.

    ОдговориИзбриши
  16. Možda sam ja isprovocirao rasprave o dnevnim ukrštenicama u listu "Alo". Zato imam potrebe da kažem još i ovo:
    1) O ukrštenicama (i križaljkama) treba raspravljati, ali a) argumentovano i dobronamjerno, b) bez diskvalifikacija i zlobnih zgražavanja.

    U jednom od gornjih komentara napisao sam "da bi za dnevne novine skandinavke trebale biti malo (i još malo) lakše". Takvo mišljenje ne treba čitati u smislu: "ja sam bolji sastavljač od vas i ja mogu bolje od vas" pa to nemam namjeru ni dokazivati. Skupljajući rješevane križaljke iz neenigmatskih (uglavnom hrvatskih) novina (uključujući i svoje), uvjerio sam se da su rijetko riješene do kraja, a ako i jesu, onda su u neka polja upisana pogrešna slova. Morali bismo o tome voditi računa.

    Ukrštenica može biti teška za rješavanje ne samo zbog svog sastava, nego i zbog načina opisivanja i pripreme. Ako enigmatski list kao što je "Feniks" navodi teže odgonetke, ako se neki drugi enigmatski listovi opisima "koja rijeka teče ispod savskog mosta" i na druge načine maksimalno trude da pomognu rješavaču, onda bi to pogotovo trebalo raditi u neenigmatskim listovima, u kojima je broj slabijih rješavača sigurno mnogo veći nego u enigmatskim listovima.

    U svakom slučaju, vrijedi raspravljati, ali pod a).

    ОдговориИзбриши
  17. Da, setio si se argumenata. Koliko ja vidim, u svom prvom javljanju nisi naveo nijedan. Dobronamerno si (jašta) rekao da treba raditi drugačije, dakle lakše i još lakše, pa pošto sam i ja dobronameran, preložio sam ti da mi kao stariji, pametniji i iskusniji na praktičnom primeru pokažeš kako treba. Smisao mog predloga nije izazivanje na dvoboj, ali se nameće sledeća logička nužnost: ako je neko u stanju da nečemu nađe manu, onda taj neko može i da objasni zašto je to mana (odnosno: ima viziju besprekorne varijante).

    E, vidiš, ako ti imaš tu viziju, a pri tom si i sam sastavljač, zar ne bi bilo praktičnije i efikasnije da je materijalizuješ (a dobronamerno verujem da možeš), pa da iz priloženog svi mi koji grešimo, a nismo svesni da grešimo, naučimo nešto od tebe?! Takođe, ako se već pozivaš na argumente, valjalo je da izneseš konkretne zamerke, tipa: taj opis ne valja zato što, a ovaj pojam je loš zbog toga i toga... Ti ništa nisi naveo, a i u ovom javljanju si to izbegao, no nisi propustio da prekoriš moj tekst o stručnjacima bez gimnazije. Evo, da ti pojasnim: to je činjenica i ima snagu argumenta - dakle, ako neko nema ni gimnaziju, a drži predavanja o svemu i svačemu, iskaz: "lice X nema ni gimnaziju, a piše traktate" nije diskvalifikacija nego konstatacija. Po mom mišljenju i osećaju, bilo bi zlobno prećutati istinu i služiti se demagogijom u odbrani svog stava, a pošto mi takav pristup nije blizak, naposletku nisam baš siguran šta si tačno hteo da kažeš i s kakvim motivima.

    ОдговориИзбриши