недеља, 5. јул 2015.

MOJA SKANDINAVKA

Juče je u listu "Alo" objavljena moja skandinavka.
Prenosim je skeniranu sa bloga Mileta Jankovića na kojem je staji i ovaj tekst:

Pošto Slavko danas na svoj blog nije stavio skandinavku iz današnjeg broja "Alo", evo da je stavim ja na svoj blog.
Prvo što se vidi je da skandinavka nije potpisana, za ovo ne znam razlog, da li se autor boji ili ne nekih komentara drugih enigmata ili je nešto drugo u pitanju (greška onog koji ukucava tekst u mrežu), lako rešiva i prilagođena čitalačkoj publici koja kupuje novine tipa "Alo". Očigledno je da je ovo autor sastavio bez upotrebe raznoraznih knjiga što se može videti iz reči koje je koristio. Nema tu onih reči koje su korišćene u prethodne dve skandinavke, da ih sada ponovo ne ponavljam.
Da neko sada ne kaže, kako to da ne kritikujem ukrštenicu u kojoj nema beline, odmah da odgovorim da su ovo dnevne novine, a ne enigmatski časopis, i da u ukrštenicama u dnevnim novinama PRVENSTVENO mora da se vodi računa o REŠIVOSTI i IZBORU REČI, pa teko onda o belinama, rasporedu i broju crnih polja.
Naravno da su važni i opisi, ovde bih jedino zamerio opis za reč NENADA, bolje bi bilo da je opisano kao "naše žensko ime".

6 коментара:

  1. Pošto je u tekstu i ovo: "...da li se autor boji ili ne nekih komentara drugih enigmata"

    da odgovorim:
    1. Ne plašim se komentara (bilo koje vrste). Sve je za ljude.
    2. Nisam tehnički opremljen, inače bi (što se mene tiče) mogla svaka skandinavka da bude objavljena tako bude dostupna za kritiku.
    3. Ne znam zašto nije potpisano. Ja sam je potpisao.
    4. Što se tiče beline/nebeline, tu imam vrlo fleksibilan stav ako nije naređeno da ima belina. Inače, do sada sam poslao 4 skandinavke, a mislim da je samo jedna sa belinom. Hoću malo da razbijem ustaljenu šemu.
    5. Nadam se da se Mile neće ljutiti jer prenosim fotos i tekst sa njegovog bloga.

    ОдговориИзбриши
  2. Zaboravio sam da dodam da i među dnevnim novinama postoje razlike, nije isto raditi ukrštenicu za Politiku i za Alo. Ovo je zbog različite strukture rešavača, jer jedna ciljna grupa kupuje Politiku, a druga Alo, tako da bi se po meni i ukrštenice morale razlikovati (i po rešivosti, i po uvrštavanju reči, izboru tema ko je na slici i sl.).

    ОдговориИзбриши
  3. Ma, sve ti znaš... Tako prost čovek, a tako kompleksni komentari.

    Zaboravio si da dodaš i da ta ista ciljna grupa već poznaje sve nas, pa i Sretena, jer je malo verovatno da nedeljni Alo kupuju neki drugi ljudi. Onaj ko rešava ukrštenice u Alo razbibrizi, rešava ih u dnevnim novinama, a onaj ko ih ne rešava - ne rešava ih nikada i nigde. Dakle, ako je uredništvo generalno zadovoljno našim radom (a da nije, ne bismo dobili dnevnu), ti uopšte nisi pozvan da iznosiš procene. Prvo, ne znam šta se to tebe tiče, a drugo, nemaš osnov za prosvećivanje daleko prosvećenijih od tebe. Svi mi dobro znamo s kakvim motivima nastupaš, i to što si sad pohvalio Slavkov rad (koji i jeste za hvaljenje) je slika tvoje sitne kombinatorije: sutra ćeš nasrnuti na ukrštenicu drugog autora, pa će to tobože biti objektivno... a, zapravo, nasrnućeš na samog autora, jer kao što sam već objasnio na više mesta, ti nemaš ni gimnaziju i tvoa opšta kultura je ravna nuli. Još je strašnije što katkad izgleda kao da nemaš ni osnovnu školu, jer da si je uspešno završio, sigurno ne bi napisao glupost poput : "da ponovo ne ponavljam". Pošto sam valjda propustio umno kazivanje o tome šta ne valja u mojoj ukrštenici (reče: prethodne dve, a tu spada i moja), ajde 'leba ti "ponovo ponovi".

    ОдговориИзбриши
  4. Lazice, brzo popij lekić, reši jednu moju ukrštenicu, pa brzo idi na tvoj blog pa opleti po meni, biće ti mnogo bolje. Tako ćeš da smiriš živce.

    ОдговориИзбриши
  5. Svakako treba voditi računa o rešavačima. Ponekad u tome uspemo, 100 %, a ponekad se malo i promaši. Ipak, ne treba ni podcenjivati ali ni precenjivati rešavače.

    ОдговориИзбриши
  6. Više puta sam pominjao svog komšiju koji je bio redovni rješavač ukrštenice u "Kikindskim novinama", a koji, utvrdih u razgovoru, nije znao da je VELEGRAD U BRAZILU - RIO. Kada mi on kaže da je skandinavka teška, odmah tvrdnju uzmem s rezervom.

    ОдговориИзбриши