субота, 22. август 2015.

ERO KVADRAT

A, A, BO, VAC, GE, GE, E, E, ME, ME, O, PA, PAG, PE, RO, RO, RO, RO, RO, RO, ROV, TE, TE, TER, TO,
Od navedenih slogova sklopite kvadrat 7x7.

Autor: Antun Jurić

11 коментара:

  1. Vjerovatno:

    A E R O P A G
    E R O T E M E
    R O B O T E R
    O T O G E R O
    P E T E R O V
    A M E R O P A
    G E R O V A C

    ОдговориИзбриши
  2. Imao sam i ja to tako posloženo, Jovane, ali nešto mi baš nije "sjelo" zbog otogero i ameropa. Za erotemu bar nađoh "vještina zgodnog postavljanja pitanja" .Inače, zanimljivo postavljen kvadrat.

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo sam i ja oko podne imao, ali nisam tražio značenja reči. Međutim nisam slao rešenje zbog AEROPAG, jer takve reči nema, nego je AREOPAG. Da se ne bi eventualno "brukao" ako ipak takva reč postoji, ostavio sam da se javim kakon nečijeg rešenja ili "rešenja". E, pa sad, ako ipak postoji reč AEROPAG (jer je nisam našao u nijednom rečniku koji imam, niti na internetu, postoji samo AEROPAG, a u gornja dva komentara to nije pomenuto), neka neko napiše šta znači ta reč AEROPAG ili se radi o konstruktivnoj greški autora ovog kvadrata.

    ОдговориИзбриши
  4. Sad sam se i ja "izmešao: ono u zagradi treba da glasi:(jer je nisam našao u nijednom rečniku koji imam, niti na internetu, postoji samo AREOPAG, a u gornja dva komentara to nije pomenuto)

    ОдговориИзбриши
  5. Ja nisam provjeravao riječi, niti tražio njihova značenja. Najbolje bi bilo da nam autor kvadrata Antun (ne Anton) Jurić pošalje opise.

    ОдговориИзбриши
  6. Inače, na Google se riječ AEROPAG spominje mnogo puta, a jesu li to sve greške ili ima i prihvatljivih značenja teško je reći bez detaljnijeg istraživanja. Možda ovjde ima nešto: Aeropag.

    ОдговориИзбриши
  7. Nakon Nikolinih komentara( a čudeći se svojoj "šabloniziranosti" i brzom čitanju bez razmišljanja)- odmah utvrdih da je aeropag riječ bez značenja a da je to zapravo areopag.( Možda negdje i ima zabilježena!)
    AREOPAG- U antičkoj Ateni vijeće arhonata koje je zasjedalo na istoimenom brežuljku, te još i : vrhovni sud u staroj Ateni u koji su mogli ući samo aristokrati pa još i: skup najčestitijih i najčuvenijih ljudi, vrhovni forum( figur.)
    Bar tako stoji u Čvorovoj "7", koja, usto, ne bilježi "aeropag".
    Pohvale Nikoli na oštrom oku!

    ОдговориИзбриши
  8. Uz to, ako na Google ukucamo "aeropag" prikazuju se rezultati za "Areopag" pa nudi objašnjenje:
    Areopag ili Areios Pagos je 'Aresovo brdo', koje se nalazi sjeverozapadno od Akropole u Ateni, poznato kao sjedište istoimenog tijela koje je u klasičnom periodu služilo kao prizivni sud u kaznenim i građanskim slučajevima.
    Izvor Wikipedia

    ОдговориИзбриши
  9. Autor je ovaj kvadrat poslao uz napomenu da ovo šalje kao kuriozitet (6 ERO) te da je svjestan da neće biti ozbiljno razmatran za konkurenciju.

    ОдговориИзбриши
  10. Upravo ono što piše IlijaO. I ja sam na Google-u ukucao AEROPAG, a on mi daje odgovor za AREOPAG, nigde nisam sreo AEROPAG i mislio da je autor možda pogrešio. Ogradio sam se ako ipak ta reč postoji i ispada da ipak postoji, ono što piše Jovan Nedić. Onda je kvadrat ipak u redu, ali je čudno da ova reč ne figuriše nigde gde je nama enigmatama dostupna. U svakom slučaju velike pohvale za autora koji je "skockao" takav kuriozitet, tim više što je morao dobro da se namuči da umetne sve one blago rečeno nepoznate pojmove.

    ОдговориИзбриши
  11. Česttka za ovaj uradak i pozdrav kolegi logičaru Antonu Juriću, Hrvatu koji je u nekoliko navrata nastupao za njemačku repku na svjetskim prvenstvima

    ОдговориИзбриши