среда, 19. август 2015.

PRAVILNIK O TAKMIČENJIMA

Aleksandar Janković, predsednik ESS kao materijal za sednicu predsedništva zakazanu za subotu, 22.08. šalje dopis članovima predsedništa u kome (između ostalog stoji):

Ne zalazeći u organizaciona pitanja za susrete, za sama takmičenja predsedništvo treba da donese nekoliko odluka. To nam nalaže Pravilnik o takmičenjima.
-    Da usvojimo spisak disciplina za takmičenja; zvaničnih i revijalnih, 
-    Da odlučimo da li su takmičenja samo za članove ESS ili su otvorenog karaktera. Dosadašnja praksa je da su takmičenja bila otvorenog karaktera.
-    Ako su otvorenog karaktera, da li nečlanovima ESS naplaćivati kotizaciju,
-    Da odredimo klubove (bolje pojedince) koji će biti autori zadataka za takmičenje u sastavljanju zadataka, za takmičenje u rešavanju zadataka i  u sastavljanju anagrama.  Najbolje bi bilo da autor za jedno takmičenje bude jedan enigmata i da donese zadatke koje niko, osim njega, nije video pre takmičenja.
-    Da imenujemo tročlanu Arbitražnu komisiju, od uglednih članova koji se neće takmičiti. Arbitražna komisija aminuje sastave ekipa i rešava žalbe takmičara.

Dužni smo da ove odluke objavimo na sajtu, pre susreta.

Na predhodnoj sednici smo rešili da susrete rasteretimo od mnogo takmičenja i da se odvojeno proglašavaju najuspešniji pojedinac i najuspešnija ekipa. To za klubove nameće obavezu da u petak prijave ekipe čiji se sastav ne može menjati tokom susreta. Ako bi npr. EK NZ imala ekipu EK NZ-2 jednog sastava u petak, drugog u subotu, a trećeg u nedelju, onda se u nedelju ne bi znalo koja je to u stvari ekipa EK NZ-2, koja se izborila za ekipni plasman.

Pravilnik smo izmenili (poslednji put) 26. aprila i ne bi trebalo više da ga menjamo. Da realizujemo susrete po njemu, pa ćemo videti da li nešto u praksi nije bilo dobro. 

PRAVILNIK MOŽETE POGLEDATI: OVDE

3 коментара:

  1. Za proglašenje najbolje ekipe, po meni, nema dileme - pojedinačni plasmani članova ekipa i ukupni zbir njihovih bodova određuje poredak i plasman, odnosno osvojene medalje u svakoj kategoriji takmičenja. Ali kako odlučiti šta je bolje: recimo dve zlatne i jednu bronzanu jedne ekipe (3 medalje), ili jednu zlatnu, dve srebrne i dve bronzane za drugu ekipu (5 medalja), ili 3 srebrne i 3 bronzane za treću ekipu (ukupno 6 medalja).

    Ovde će se opet otvoriti i dilema šta se podrazumeva pod pojmom najuspešniji pojedinac. Recimo, jedan takmičar "A" osvoji treće mesto u rešavanju zadataka i bronzanu medalju za sebe, ali ostali članovi njegove ekipe budu slabiji, pa ukupno ekipa za koju nastupa takmičar "A" osvoji četvrto mesto u takmičenju "rešavanje zadataka". U ostalim disciplinama (sastavljanje zadataka i sastavljanje anagrama) takmičar "A", a i njegovi drugovi iz ekipe ne osvoje nikakvu medalju, dakle ostane se samo na tu jednu pojedinačnu bronzanu medalju. Takmičar "B" u svim disciplinama osvoji četvrta mesta (najbolji plasman od svih ostalih članova njegove ekipe), dakle pojedinačno ne osvoji nijednu medalju, ali njegov visok plasman i dobar plasman drugova iz ekipe, doprinese da ekipa osvoji zlatne medalje u svim kategorijama takmičenja. I sad, ko je upešniji - takmičar "A" koji je osvojio jednu pojedinačnu bronzu, ili "B" koji nije osvojio pojedinačnu medalju ali je znatno doprineo da njegova ekipa osvoji 3 zlata. Kad se dodeljuju medalje, takmičar "A" će oko vrata nositi jednu bronzu, a takmičar "B" tri zlata. Ko je uspešniji?

    ОдговориИзбриши
  2. Moje pismo predsedništvu ESS:
    Poštovane kolege, na početku da naglasim da ovo što sledi u tekstu jeste moj lični stav jer ovo pitanje nije razmatralo predsedništvo EK „Kikinda“. Probaću da budem što kraći i jasniji, te da će ova moja razmišljanja dati konstruktivan doprinos budućem radu ESS.
    O pitanjima koje predsednik ESS navodi kao ona koja treba raspraviti u subotu:
    -Obavezne zvanične discipline bi trebalo da budu: Sastavljanje zagonetaka, sastavljanje anagrama i Rešavanje zagonetaka. Revijalne discipline bi trebalo da bude sve ostalo što oganizator može organizovati (šah, rebusi-dvojac, kvizovka, kviz...).
    -Pojedinačna takmičenja bi trebalo da budu otvorenog tipa.
    -Za ekipno takmičenje, u zvaničnom poretku treba da nastupaju klubovi/sekcije sa ekipama svojih članova.
    - Gostima, koji nisu članovi ESS, a žele da se takmiče u pojedinačnim disciplinama ne bi trebalo naplaćivati kotizaciju.
    -Slažem se da je najbolja varijanta da jedan (ili dvojica) kolega pripreme zadatke i čuvaju ih u tajnosti.
    -Arbitražna komisija je poželjna, ali na Susretima posao Arbitražne komisije može obavljati predsedništvo u užem sastavu (predsednik, potpredsednici i sekretar).
    -Mislim da na način kako se predlaže, nema smisla proglašavati najuspešniju ekipu. Ako ćemo se takmičiti u tri discipline, besmisleno je nametati klubovima da imaju iste sastave ekipa za sve discipline. To je izvodljivo kod klubova i sekcija koje će na Susretima imali malo predstavnika. EKK planira da ima (najmanje) po dve ekipe za svaku disciplinu, ali sastavi ekipa neće biti isti. Dakle, ili ne proglašavati najbolju ekipu (bolja varijanta) ili računati najbolji plasman ekipe kluba, bez obzira na sastav.

    ОдговориИзбриши
  3. O pravilniku
    Krajnje je neozbiljan postupak predsedništva ESS da u (skoro potpuno istom sastavu) usvaja pravilnik 21.02.2015. (bez primedbi) a onda ga, da bi se izišlo u susret ambicijama jednog člana predsedništva, modifikuje 60 dana kasnije. Iskoristiću pravo koje mi daje član 52. tog i takvog pravilnika da na skupštini (prvoj narednoj) postavim pitanje predsedništvu: Čemu toliko udvorništvo? Ovo je povezano sa donošenjem onih nelegalnih i neutemeljenih odluka da se retroaktivno proglašavaju „dupli“ pobednici Susreta. Koliko daleko misli da ide predsedništvo kako bi zadovoljilo apetite jednog svog člana? Da li će biti ispunjeno sve što on traži, zarad mira u kući, a ne osvrćući se na ostale članove ESS? Ako dotični kolega po svaku cenu hoće da bude najbolji, primerenije bi bilo pozvati enigmate koji bi ga, možda, mogli ugrozili na neprikosnovenom mestu najboljeg od svih najboljih da se ne takmiče. Ne treba menjati pravilnik samo zato da se njemu da pehar. Što se mene tiče, možete mu ga dati odmah. Spreman sam, ako treba, da odustanem od svih takmičenja, da se on ne sekira, jer je, očigledno, jedina gora varijanta (po njemu!) od onoga da ON NIJE pobednik, mogićnost da sam pobednik nedajbože ja.

    Konkretna zapažanja o pravilniku:
    Pozivate se na član 26. Statuta. Mislim da je tu omaška i da treba da stoji 27.
    Član 4.
    Iz (ne)poznatih razloga šah je zvanična disciplina, a kvizovka nije. U uvodnom delu govorio sam o štimanju pravilnika zarad ličnog interesa, i evo prvog konkretnog dokaza. Onaj kome štimate previlnik, igra šah, a pribojava se da bi neko igrajući kvizovku dobiti koji bod, pa da bi se to sprečilo, kvizovka se briše. Da budem potpuno jasan, mislim da kvizovka treba da bude revijalna disciplina, ali je svakako bliža enigmatici od šaha. Tako bismo mogli uvesti i pikado kao zvaničnu disciplinu.
    Član 6.
    Ne bi trebalo deliti goste na one iz inostranstva i domaće. Desiće se situacija (poželjna) da se pojave na takmičenju stanovnici grada u kojima su Susreti. Svakako nam je u interesu da se i oni takmiče iako nisu članovi ESS.
    Član 7
    Ne bi trebalo da se primorava klub, sekciju, da prijavi isti sastav za sve discipline. Možda je neko ko je dobar rešavač, slab sastavljač i obrnuto.
    Član 8
    Ista primedba kao za čl. 6.
    Član 26.
    Stav 2. je nepotreban.
    Član 47.
    Šah se ne može računati kao zvanična disciplina!
    Na kraju. Nije precizirano da će se se ekipni plasman odrediti sabiranjem bodova članova ekipe. Ne vidi se da je (eventualno) planirano da se ekipna takmičenja odvijaju posebno (što bi dodatno opteretilo program Susreta).
    Zasad toliko. Nadam se da će ovo biti doprinos konstruktivnoj diskusiji po ovoj značajnoj temi.
    Slavko

    ОдговориИзбриши