недеља, 7. фебруар 2016.

ANAGRAMNA 2015.

Vredni Dinko Knežević završio je i Anagramnu 2015, zbirku koju je večeras poslao svim zainteresovanim kolegama.
Evo i predgovora:
Evo i jubilarne petnaeste Anagramne, i ovoga puta u ćiriliĉnoj i latiniĉnoj verziji. Kao i do sada A2015 nas vraća korak unazad i beleţi sve do čega se moglo doći i šta je vredno pamćenja. Za proteklih 15 godina Anagramna je narasla sa 59 (A2001) na 239 (A2015) strana i dogurala do (ukupno) gotovo 2.200 strana anagrama i anagramnih događanja. Od 20-ak zainteresovanih dogurali smo do preko 60 anagramista/enigmata kojima se almanah šalje. Broj saradnika se stalno varirao, ali uvek ih je bilo malo. Osamdesetak enigmata svake godine se bavilo anagramima (od 49 do 132), dvadesetak ozbiljnije. Produkcijom su se isticali Milan Milin (prvih godina pojave Anagramne), potom Slavko Bovan i poslednjih godina Momir Paunović. Najviše anagrama u jednoj godini objavio je Slavko – 316, u 2008. U dobroj volji sa 2016-om idemo ka novom jubileju – dvadesetoj Anagramnoj. Anagramisti su, kao i obično, bili veoma aktivni, ali su zatajili izdavači jer je broj objavljenih anagrama daleko manji od broja anagrama koji se mogu naći na internetskim blogovima. U ovom almanahu su zabeležena 1087, lane 1368, anagrama. Gornjoj brojci treba dodati i više od 2.000 anagrama sastavljenih na nekoliko nadmetanja. I dalje je najmasovnije takmičenje u sastavljanju naslovnih anagrama u organizaciji Slavka Bovana, a najaktivniji su saradnici Jovana Novakovića u »igri anagrama«, nedeljno takmičenje. Pojedinačno, najproduktivniji je Momir Paunović (181), po četvrti put zaredom. Iza njega su se plasirali Stojimir Talijan i Goran Topličević. Na blogovima se objavljuje mnogo anagrama, u ovom almanahu ih ima 4.865 (lani 5.880), a najproduktivniji je Luka Pavičić sa 957 anagrama (lani 1.565), ispred Capana, Ozdanovca, Cvetkovića, Verice Rajović i drugih. Trinaestoro autora je objavilo više od 100 anagrama, a zajedno su objavili 3320 anagrama, gotovo 70%. Protekla 2015. pamtiće se i po svađama i prestojavanjima u Enigmatskom savezu, podeli na naše i njihove, poštene i one druge, čestite i nečasne, kompjuteriste i autore itd. U anagramskom dvorištu to se osetilo najviše po autorskoj podeli. Malo ih je koji se javljaju na njihovim i našim blogovima, većina se ukopala uz svoje virtuelna rovove i time se, prećutno, odredila. Dobitnika nema, a na gubitku su svi. Čudno je kad se sede glave počnu ponašati kao pubertetlije. Blogovi postaju svaštare za sva iživljavanja. Takmičenja ni ove godine nije falilo. Ove godine nije odštampana ni jedna knjiga isključivo posvećena anagramima. U najvećoj meri zahvaljujući vrednom, pedantnom i dobronamernom Luki Pavičiću i ove godine, na više od 130 strana, imate pregled netakmičarskih anagrama sa internetskih blogova koje vode Ivan, Slavko, Željko, Boris Dubovski, Jovan, Zoran i Miroslav Cvetković. Činilo mi se da su ovo anagramski najreprezentativniji blogovi pa su zato oni odabrani. Uz obrazloženje dato prošle godine i ovaj popis donosim u najboljoj nameri i bez ţelje da prisvajamo tuđe anagramsko blago.
Kao i prethodnih godina (otvorena) elektronska verzija almanaha se besplatno dostavlja svima koji su za to izrazili želju (sada više od 60 enigmata). Papirnih izdanja almanaha i dalje nema, no štampanje i preštampavanje elektronske verzije je poželjno. Dobro je i ako »Anagramnu« pošaljete drugim enigmatama. Neka se lista i čita! Nemam ništa protiv ni ako »Anagramnu« predstavite u listovima gde sarađujete, na enigmatskim blogovima ili mestima okupljanja enigmata. Novi korisnici mogu da se jave, a stari mogu da otkaţu slanje novih zbirki. Adresa za sve kontakte, najave i odjave je: veraknezevic@mts.rs I ove godine od Gojka, Gorana, Miroslava, Milorada Živanića, Momira i Slavka imao sam konkretnu podršku u pripremu materijala. U ime svih nas hvala im na pomoći i odvojenom vremenu, ali da bi rezultati bili bolji i potpuniji pozivam sve da se priključe i daju doprinos sakupljanju materijala za "Anagramnu 2016". Radovi na šesnaestoj „Anagramnoj“ su već započeli. Dobro došli!

2 коментара:

  1. I ovdje ću da uzviknem: BRAVO DINKO!
    Još jedna vrijedna zbirka!
    Svaka čast.

    Posebno zahvaljujem na tome što obraćaš pažnju na dešavanja na ovom blogu.
    Što se mene lično tiče, svaki put se iznenadim kada vidim broj objavljenih anagrama. Zadnjih nekoliko godina skoro da sam zanemario sastavljanje anagrama (zbog obaveza, ponajprije na radu na blogu) te se i ove godine iznenadih da Dinko evidentirao 60-70 komada.

    ОдговориИзбриши