Ne znamo svi,( ili nismo znali), Nikola! Bar nisam znao do sad. Ali , sveznajući Viki kaže:
"Ako se ne varam- urda je skuta- a skutu možeš dobiti tako da svježe mlijeko usiriš sirilom, izvadiš iz njega sir te preostalu sirutku kuhaš do vrenja pa je procijediš- to je skuta/ urda/ albuminski sir."
"Da li neko zna kako se pravi urda sir? Ja do sada nigde nisam mogla pronaci ni jedan podatak o ovom siru( ni nutritivne vrednosti), osim da se dobija od surutke."
Ne znam postupak kod spravljanja urda sira, ali imam jedan savet (recept): Kad kuvaš presno mleko (ali bajato) i ako ti se pokvari dok ga kuvaš, onda se zgrušana masa odvoji od vode. Ne bacaj to, nego na kraju kuvanja, procedi vodu (ona se zove cvik ili surutak), a čvrstu masu posoli i eto imaš urdu (u trgovini kad kupuješ burek sa sirom, on je ustvari sa urdom). Cvik (surutka) se ne baca, pije se, on je dobar protiv masnoće tela i holesterola, jer je obezmašćeno mleko.
Dakle, ako vam se pokvari mleko, ipak nije kraj sveta, od litre mleka se dobije oko 300 grama urde.
E,sad!Što li je to Milan zamislio..
ОдговориИзбришиU MALU KANTU NASPI KURDU ----?
Stvar je jednostavna, eventualno treba proguglati i naučiti jednu reč.
ОдговориИзбришиE, pa, još jednom URDU na kraju rečenice: U MALU KANTU NASPI KURDU URDU (mislim da svi znamo šta je URDA - mlečni proizvod, zgrušano mleko).
ОдговориИзбришиNe znamo svi,( ili nismo znali), Nikola! Bar nisam znao do sad. Ali , sveznajući Viki kaže:
ОдговориИзбриши"Ako se ne varam- urda je skuta- a skutu možeš dobiti tako da svježe mlijeko usiriš sirilom, izvadiš iz njega sir te preostalu sirutku kuhaš do vrenja pa je procijediš- to je skuta/ urda/ albuminski sir."
"Da li neko zna kako se pravi urda sir? Ja do sada nigde nisam mogla pronaci ni jedan podatak o ovom siru( ni nutritivne vrednosti), osim da se dobija od surutke."
Zato je , između ostalog, ovaj blog pozitivan!
Ne znam postupak kod spravljanja urda sira, ali imam jedan savet (recept): Kad kuvaš presno mleko (ali bajato) i ako ti se pokvari dok ga kuvaš, onda se zgrušana masa odvoji od vode. Ne bacaj to, nego na kraju kuvanja, procedi vodu (ona se zove cvik ili surutak), a čvrstu masu posoli i eto imaš urdu (u trgovini kad kupuješ burek sa sirom, on je ustvari sa urdom). Cvik (surutka) se ne baca, pije se, on je dobar protiv masnoće tela i holesterola, jer je obezmašćeno mleko.
ОдговориИзбришиDakle, ako vam se pokvari mleko, ipak nije kraj sveta, od litre mleka se dobije oko 300 grama urde.
Velik mi je kompliment i drago mi je što je ovaj rebus izazvao ovakav efekat. Na to je i bio sračunat.
ОдговориИзбриши