среда, 2. март 2016.

DANAS POTPISANO



10 коментара:

  1. Prvi ugovor ove vrste, a nadamo se da će ih u budućnosti biti još.

    ОдговориИзбриши
  2. Lijepo je vidjeti ovakve ugovore. To znači da klub dobro radi i da je taj njegov rad prepoznat u lokalnoj sredini. Čestitka predsjedniku i sekretaru i cijelom klubu.

    ОдговориИзбриши
  3. Usput savjetujem sekretaru da pri potpisivanju sljedećeg ugovora učini što je potrebno da se klupski pečat lijepo vidi. Ipak će taj ugovor na koncu završiti u nekom arhivu i možda tamo ostati ko zna koliko godina.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala, Jovane!
    Mislim da ovo jeste nešto čime se EKK može podičiti.
    Čak ni iznos nije najvažniji. Važno je da smo na nekom od spiskova na kojima su zabilježena važna udruženja koja valja podržati.
    Naravno, ni pare se neće baciti. Biće pametno utrošene za ono za šta su i namijenjene.

    Na drugom primjerku pečat se vidi bolje.

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман3. март 2016. 19:20

    Ради потпуне информације:
    ПИБ и рачун у уговору су од ЕСС. То значи да ће комуникација (финансијска) између локалне самопуправе и ЕКК ићи преко савеза.
    Савез ће добијати паре од општине, па их прослеђивати ЕКК који их мора правдати пред општином, а копију папира достављати савезу.
    У крајњем, и савез ће на крају године пред државом морати да оправда те паре, кроз завршни рачун...
    Ово јесте компликовано, савез са општином Кикинда нема уговор, а у средини је приче. Оваква ситуација је настала због одлуке да клубови - секције савеза који нису регистровани у АПР (па немају ПИБ и текући рачун) пословање врше преко савеза. То је учињено из разлога што сама регистрација у АПР кошта и захтева сталне трошкове одржавања рачуна, завршног рачуна итд. Материјална ситуација клубова је углавном тешка, нема сталних прихода, мало је бројно стање... Претила је опасност, да савез није донео овакву одлуку, да клубови попут Бора, Ваљева, Ниша замру или тешко делују. (Тренутно су од 10 клубова и секција само 4 регистрована у АПР: ЕК НЗ, УЕ ВК, ЕД ЂН и ЕКП.)
    До сада је једино ЕК Ниш користио савез за сарадњу са локалном самоуправом; нишка општина Медијана је за ФЕЗ уплаћивала средства на рачун савеза, а савез их прослеђивао-враћао ''нишлијама''. ЕК Кикинда је друга секција ЕСС која почиње да делује овим методом.

    За разлику од времена кад је одлука о ''покривању'' секција донета, сада се ситуација променила. Савез је обезбедио сталне приходе ауторима, а тиме и клубовима који желе да сaрађују у издањима куће Ringier Axel Springer d.o.o. Најбоље би било да се сваки клуб региструје, постане правно лице, са рачуном итд... и послује како мисли да треба.
    На први поглед је улога савеза једноставна, савез је само ''проточни бојлер'', али у пракси је то додатни посао за руководство савеза.

    Иначе, о овоме је било речи и на 2. седници Преседсдништва ЕСС 26.4.2015. године, ево део из записника: ... проблем, да ли клуб који није правно лице може бити члан ЕСС - јавио се после новог закона о удружењима, на скупштини ЕСС 21.2.2010. Тада су Н. Пешић и Б. Никић тражили да се испита могућност да ли клуб који из финансијских и организационих разлога не може да изврши пререгистрацију, може да буде огранак или секција ЕСС, без да и сам има статус правног лица. У Крагујевцу (август 2010.) присутни су информисани о новом статуту ЕСС-а и о пререгистрацији у АПР-у у складу са новим законским прописима. У Пожаревцу (септембар 2011.) су утврђене чланице ЕСС-а које имају или ће имати статус правног лица (ЕК Београд, УЕ Вук Караџић, ЕД Ђ. Натошевић и ЕК Н. Загонетка), као и енигматски клубови из Бора, Пожаревца, Ваљева, Лознице и Ниша, који ће деловати као секције ЕСС-а, без статуса правног лица. Секције у обраћању локалној самоуправи и другим органима, или ако морају да напишу званичан акт - користе лого и печат савеза, савез покрива њихов рад. Све ово је по Закону о удружењима, који не налаже удружењима грађана да обавезно буду регистрована у АПР.26.4.2015.

    Разлог да сам као председник ЕСС подржао ову акцију је био принципијалне природе и што мислим да ће српска енигматика од овога имати користи, иако знам да ће и само помињање председништва ЕСС у овој причи, од појединих чланова ЕК Кикинда бити дочекано са увредама.

    Једино да је ЕКК са општином Кикинда договорио неки дручи начин уплата, тада ова моја прича не би имала смисла.
    3.3.2016.
    А. Јанковић, председник ЕСС.

    ОдговориИзбриши
  6. "Разлог да сам као председник ЕСС подржао ову акцију је био принципијалне природе и што мислим да ће српска енигматика од овога имати користи, иако знам да ће и само помињање председништва ЕСС у овој причи, од појединих чланова ЕК Кикинда бити дочекано са увредама."

    @
    Lično mislim da oaj pasus nije bio potreban. Što se tiče EKK, ne vidim razlog da bi naše članstvo uvredama dočekalo pominjanje ESS u ovoj priči.

    ОдговориИзбриши
  7. Sredstva koja smo dobili od opštine i koja ćemo (nadam se) ubuduće dobijati na sličan način, naravno da će biti pravdana jer i jeste namera da se strogo namenski koriste tačno za ono za šta su namenjena. Utrošak sredstava će biti pravdan i Opštini (državi), Savezu, ali i članstvu EK "Kikinda", jer smo mi ozbiljna organizacija.

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман3. март 2016. 20:49

    "Ozbiljna organizacija", a nije registrovana ??

    ОдговориИзбриши
  9. U Hrvatskoj postoji Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" sa sjedištem u Zagrebu. Društvo ima pedesetak pododbora u raznim mjestima diljem Hrvatske, pa i u Belom Manastiru čiji sam ja član, i oni djeluju slično kao sekcije ESS-a. Kamo sreće kad bi ESS imao pedesetak sekcija širom Srbije.
    Sama činjenica da je neki enigmatski klub registrovan, a neki djeluje kao sekcija pri ESS-u, ne daje i ne bi trebalo da daje onom prvom nikakve prednosti. Ko ima para može da registruje klub i s tri člana i da ne radi ništa...

    ОдговориИзбриши
  10. Jovane, hvala na suštinski važnom komentaru. Upravo je to to.
    Siguran sam da je i interesa ESS da ima aktivne klubove, a ne "fikuse". Priželjkujem trenutak kada će TIO biti zatrpan informacijama o aktivnostima klubova širom Srbije. Za sada, Bor je dobar primjer.

    ОдговориИзбриши