четвртак, 17. март 2016.

SKOČKO

Prikazani su potezi jednog igrača i njihove ocene do jednog trenutka igre skočko. Preostala su samo dva poteza (pošto ih ima ukupno šest na raspolaganju) . Kako da igrač odigra da bi sigurno otkrio zadatu kombinaciju? (Rešenje u principu jeste jednoznačno mada formalno nije, tako da je dovoljno ponuditi jedno rešenje. Poželjno je prodiskutovati sve mogućnosti odvijanja igre nakon što bi igrač odigrao potez koji je ponuđen kao rešenje. )

Predlažem ovakav način zapisivanja:
pphh 01 ;
prva cifra je broj crvenih a druga broj žutih krugova; znaci su: p - pik, h - herc, k - karo, t - tref, s - skočko, z - zvezda.
(Priredio: Milan Žarkovački)

6 коментара:

  1. I kako dalje igrati? Kako reagovati na koje ocene?

    Osim toga, kako znamo da bismo dobili baš ocenu 05; a drugo, 05 je nemoguće, jer ne može se dobiti ocena od više od četiri kruga ukupno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
  2. Треба играти на мали трик са знаком на погрешном месту и знаком којег сигурно нема, тј. треба привремено избацити сигуран знак. На пример:

    пети покушај треба да буде: tkzs

    па:

    ако је 20, онда је решење tkpk
    ако је 21, онда је решење tkpz
    ако је 12, онда је решење tzpk
    ако је 11, онда је решење tzpz

    Наравно, може и естетски лепше без трефа, али је ово лакше за разумевање кад се гледа са стране.

    Иначе, до пре пар година су на тв-у СИГУРНО (!) радили оцену ручно. Следи анегдотица која описује то...
    Гледам ја са ујаком Слагалицу и дају оцену која води до парадокса. Кажем ја да су погрешили, а ујак: "Немогуће да су погрешили, то рачунар ради". Ја ућутим, не могу да се расправљам. Код куће детаљно проверим и стварно су дали погрешну оцену. После пар дана гледам са оцем и такмичар каже: ЧЕТИРИ ПИКА. Оцена коју дају је: ЈЕДАН КОЈИ НИЈЕ НА МЕСТУ!!!!!!! На четири иста знака дају 1 ЖУТИ круг... Тата и ја не веру'емо... Ја фотографишем и покупим доказ те будалаштине. Нажалост, тај телефон су ми дрпили, тако да немам ништа сад чиме бих сада поткрепио ово...

    Гољо


    ОдговориИзбриши
  3. Lepo si to analizirao, Rade.

    Moguće je i rešenje tipa:
    kkss ,
    sa sledećom strategijom:
    11 - tkpk
    10 - tkpz
    01 - tzpk
    00 - tzpz ,
    i druge varijante. U suštini, ideja je ista.

    A a propo snimka: Ne bi ti vredelo ni da si ga sačuvao, jer bismo mogli da kažemo da si ga montirao. Ali morao bi da izgleda bolje od ove moje montaže. :-) Zanimljiva priča za to bodovanje.

    Inače, ne sviđa mi se što ova igra u Slagalici nosi tako malo bodova - praktično zanemarljivo - pa se takmičari skoro uopšte ne trude i često vrlo loše igraju. Ni raspored dodatnih bodova mi se ne sviđa, jer koji je smisao većeg bodovanja pogotka u prva dva poteza, što je čista sreća.

    ОдговориИзбриши