недеља, 24. април 2016.

NOSTALGIJA (587)


Piše: Nedjeljko Nedić
Na slici 1 su: Boris Antonić, Mladen Đurđević, Vlasta Pavlović, Marijan Jurčec, Ivica Mlađenović, Antun Košir, Slavko Peleh i Stjepan Horvat. Na slici 2 većina je sudionika IV: SZJ-a, održanoga u Vinkovcima 1972., uslikana ispred zgrade sa spomen-pločom Slavka Jankovića hrvatskoga muzikologa, folklorista i zagonetača (Novi Mikanovci, 1. I. 1897. - Delnice, 29. VI. 1971.).

8 коментара:

  1. Dr. Marijan Jurčec, koga se rado sećam, bio je dugogodišnji glavni i odgovorni urednik enifmatske revije "REBUS" iz Osijeka, u kome sam dugo i rado saradjivao. U tom listu u broju 107 od 1.07. 1962. godina štampana je Antologija nekih radova iz toga doba, sa slikom na 11. strani. Rado se sećam i njegovih saveta jer je list imao i rubriku "VI I MI" Na toj strani je objavljivana antologija mnogih enigmata-saradnika tog lista.Evo jednog anagrama sa te strane "TIN: "DRAMA" - NOVI LIRIZAM.Pokušajte rešiti.

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam se trudila da rešim ali u tim rečima vidim:

    NIN: MOLITVA ZA RAD I MIR!

    ОдговориИзбриши
  3. Уз могуќе решење ВЛАДИМИР НАЗОР -,,ИНТИМА", једно хтење.Пошто колега Р.Јовичиќ тачно наводи број и датум енигматске ревије ,,РЕБУС", претпостављам да тај број има у руке и да би било добро да скенира ту страницу са тадашњим антологиским радовима и то пошаље Славку да ообјави на блог. Поздрав.

    ОдговориИзбриши
  4. Rešenje anagrama: Ime i prezime ranijeg hrvatskog pisca i borca i jedno njegovo delo.
    Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  5. Dragi Andone!
    U isto vreme smo poslali tekst na blog. Rešenje je tačno.
    Stranicu imam i staviću je na blog, ali sam na njoj dosta mlad.
    Pozdrav Jovičić

    ОдговориИзбриши
  6. Хвала на позитивном одговору. И ово нека буде као неки позив, да Ви, мало више искуснији енигмати, што чешќе и више стављате скениране странице из енигматских часописа из 60-тих, 70-тих и 80-тих година на блог, да видимо како је то НЕКАД ДОБРО БИЛО.

    ОдговориИзбриши
  7. Pozdrav Andone
    Lijepo je znati da ponekog zanima kako je nekad bilo ... Bilo je dobrog i manje dobrog, porediti radove sa današnjim, pogotovo križaljke, ne bi blo fer, jednako je i sa grafičkom opremom izdanja i sl. Ono gdje je nekad bilo neuporedivo bolje su autorski honorari, sjećam se da je Miroslav pisao (bilo bi lijepo da to nađemo ili da on ponovi) detaljno, sa brojkama, o odnosu cijene izdanja i autorskih honorara... Slično je i sa brojnošću suradnika, sudionika enigmatskih susreta... Tehnologija i mnoge druge stvari su uticale pozitivno i negativno, danas imamo šta imamo, uživajmo u tome.

    ОдговориИзбриши