четвртак, 19. мај 2016.

PAVLE-LIBRAN (6)

Nedjeljko Nedić, 6. mjesto
Kvizorama 1259, 21. 5. 2016.
(Prilog: Boris Nazansky)

6 коментара:

  1. Marko Mihaljević19. мај 2016. 13:19

    Ovdje nemam što mnogo komentirati.
    Još jedan Nedjeljkov odličan rad sa istom idejom kao i kod prijašnjeg. Iako ova Nedićeva križaljka izgleda atrkativnija i ima tri manje crna polja od njegove boljeplasirane meni se ipak više sviđa njegov uradak koji je osvojio 4. mjesto. Ovdje je danak atraktivnim bjelinama plaćen s podosta kratica (čak desetak) i s nekoliko lanaca crnih polja. Meni osobno jedino kvari dojam dugački nepoznati pojam na središnjem dijelu - "BOSS MATUTA" i posljednji okomiti pojam: "EKSPERIMENTALNA EKONOMIKA". Bilo bi bolje da je druga riječ ekonomija, a to se moglo lako riješiti:

    vodoravno bih išlo MAČO umjesto DAČO, FIJAN umjesto DEJAN, LAKEJ namjesto RAKEK i ŽERAVA umjesto TIHAVA, a
    okomito: FINALE umjesto DINARI, IRAMI umjesto IRADE i ORAR umjesto ORAH.

    Eto tek toliko, još jednom čestitam Nedjeljku na dvije odlične križaljke i visokim plasmanima!

    Srdačan pozdrav
    od Marka.


    ОдговориИзбриши
  2. Slažem se. Takođe (kao i žiri) smatram da je ranije objavljena Nedjeljkova talijanka znatno bolja. Iako ova ima manje crnih polja, zbog njihovog rasporeda meni djeluje "crnje" nego prethodna.

    ОдговориИзбриши
  3. I meni osobno bolja je ona prethodna jer ima više teških slova. Ona i jest bila moj favorit, no ja redovito na MPL šaljem po dva rada. BOSS MATUTA je kongoanski glazbeni sastav s hrpom snimljenih albuma za kojega ja naravno nikada nisam čuo, a upao je u ovu križaljku zato što sam najprije sastavio bjelinu 7 x 7 ispod slike, pa spojio tri složenice od po 24 slova i onda finiširao sredinu. Troslovnih je kratica previše (čak 8!), a proizvodom su bjeline desno (tu su izašle 4). Uspio sam opet uvrstiti sva slova abecede i zadovoljan sam. Hvala na komentarima i srdačan pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Užasno me u inače izvrsnom uratku smeta pojam kao što je BOSS MATUTA: u dijelu je križaljke koji nije kritičan (niti je na direktnom izlazu iz bjeline, niti je izravna posljedica moleraja), što znači da se moglo mirne duše sve izvaditi i posložiti nanovo ako ne valja: zapravo, bilo bi mi draže da je na mjestu drugog S u BOSS jednostavno crno polje nego da imamo tako opskuran pojam: kao da je autor jednostavno upalio Google, digao ruke u zrak i rekao: "OK, dovoljno dobro!". Mala zamjerka u inače do kraja uspješno sprovedenoj ideji, posebne pohvale idu ovom novom stilu koji je Nedjeljko usvojio, s nefrekventnim slovima, prijelomima, zanimljivim rješenjima po rubovima: njegovi raniji uraci su mi često bili "dosadni", ovo je pravo osvježenje! Bravo!

    ОдговориИзбриши
  5. Da ne ispadne da samo trubim kako bi to po meni trebalo, jasno je meni da je ponekad teško raskopati nešto što je već skoro gotovo zbog jednog pojma, povest ću se Markovim primjerom odozgo (sad mi je jasno zašto je svoj drugoplasirani rad krpao 4 dana!):
    recimo da je križaljka dovršena svugdje osim u centru i gornjem lijevom kutu (tj. recimo da sam dovršio uradak, ali želim popraviti na način da izbacim BOSS MATUTU: Ok, umjesto BOSS MATUTA stavim ŽUTA MINUTA (unaprijed znam da će ovo povući izmjene u cijelom gornjem lijevom kutu i u sekciji prema desnom moleraju!):
    NEŠPULA bezbolno mijenja TEMPERU (RENTA postaje LENTA, ASK AŠK, TENJA DUNJA). Očito PODSTAVA više ne može, pa je mijenjam u POZITIVA ili NOVA RIVA (Zadar). So far so good, od DEŽELA nadolje slova izgledaju jednostavno, ne bi trebalo biti preteško popuniti. Recimo da su mi i bliska crna polja zacementirana (možda se u jednom trenutku smiri efekt i neću morati sve mijenjati!), tražim gdje će mi biti najteže. gledam u pojam OSOBA, tu je sada na 4. mjestu Ž i očekujem probleme: biram recimo DRAŽA, jer mi to omogućuje da na mjesto PAROVODA stavim sočni KNEŽEV DVOR. Ovo povlači rekonstrukciju čitavog gornjeg lijevog dijela, ali je opcija koju se isplati istražiti...

    E sad, razumijem ja da je ovo mukotrpno i da nema baš svatko vremena toliko tupiti na detalje: ali ovo opisano je doslovno razlika između "vrlo dobar, 4" i "odličan, 5". U biti, možda dovršim ovu analizu doma, baš je zanimljivo!

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман20. мај 2016. 15:24

    "Moleraj" desno je Nedjeljkova prepoznatljivost. Ovaj put i nije skroz monoton ali je zato na svakom "zeznutijem" mjestu riješen kraticama (VOP, SNM, RKN, SJN, a i PHIE nije ništa bolje). Do prije dvadesetak godina ne bi ju nitko ni objavio, a danas osvaja visoka mjesta na natjecanjima. Zanima me od koje je riječi započeta bjelina 6 x 7, vjerojatno od TOMISLAVA..., ali koja je bila druga riječ, nije valjda TARASKON... (TARTARIN se nekad zadnji stavljao). Meni se najviše sviđa bjelina 4 x 3 na početku s ULJEPŠANOST, LJEKARNIK i BEZNAĐE (jeste li primjetili da većina naših lijepih riječi ima loše asocijacije).
    Simpatičnom Nedjeljku čestitam i na drugoj križaljci. Pozdrav, Pero

    ОдговориИзбриши