Piše: Hajro
Svima sam dužan
izvinjenje zbog kašnjenja izvještaja sa Une, jedan od razloga je na
slikama - svi koji su se ikad bavili poljoprivredom znaju koliko je
tajming važan, e ja sam jučer vezao paradajz (cca 70 sadnica) plus
zalijevanje, okopavanje. Druge isprike neću ilustrirati fotosima
(zubarica me razvalila, kuhinja u haosu jer sam trenutno samac a volim
kuhati i jesti...).
Poseban pozdrav baštovanima
Poseban pozdrav baštovanima
Hajro veleposjednik.
ОдговориИзбришиGledam onaj spisak sintagmi koje su bile zadate na Uni. Nema ove: NEMA HLJEBA BEZ MOTIKE!
ОдговориИзбришиZAPAD-RAJ?
ОдговориИзбришиPosjed je 7X7m prostor koji znajmljujem od grada već dvanaestak godina. Zahvaljujući zemljaku koji mi pomaže sada izgleda mnogo bolje nego dok sam sve radio sam.
ОдговориИзбришиU spisku su, mslim, samo oblici koji su isti u ijekavici i ekavici.
Gojko, evo si otkrio zanimljivu podudarnost - oba imena, paradajz i rajčica, asociraju na rajsko porijeklo ove voćke (raj, odnosno paradiz), ne znam za dalmatinsku verziju pomidor... I OBA IMAJU U SEBI TA TRI SLOVA RAJ. Gdje je ovozemaljski raj ne znam, na zapadu, istoku ili drugdje..., zapamtio sam i bolja vremena od ovih.
A jedno ime kad se premetne:
ОдговориИзбришиOH, RAJ !
Moj je u plasteniku već odavno vezan i očekujem rod polovicom lipnja, a vanjski sutra moram povezati. Bilo bi se zanimljivo mijenjati plodovima.
ОдговориИзбришиMože i verzija OH,JAR, nadam se da sam negdje između. Nekad davno sam u enigmatici koristio pseudonim Ho... ovdje me neki zovu tako.
ОдговориИзбришиGledao sam i plastenik kod Mesuda, pod najlonom zrije mnogo brže... ja sam ga pokrivao noću sve do prije mjesec dana. Paprike su mnogo zahtjevnije, osjetljive... Plodovi su sigurno dobri na obje strane, važno je da zrije prirodnim putem, a ne u transportu. Mnogo podijelim, ali mnogo i zamrznem, sve je mnogo ukusnije kad se doda koja crvena gromada leda.
UPRAVO SAM DOVRŠIO STRANU O ANAGRAMIMA (svi radovi su objavljeni). DAKLE NA
http://www.abcitd.com/page30.html
ILI KRENITE OD STRANE BLOG PA DESNI KLIK NA CRVENE NASLOVE.
ОдговориИзбришиHajro i ja osim zajedničkog rođendana i enigmatike, dijelimo i ovaj hobi. Samo sam ja malo pretjerala sa megalomanijom (E JA NAGOMILAM), pa je moja parcela koju obrađujem oko 30x20 m. Tu sam posijala, krimpir, luk, mrkvu, peršun, grašak, boraniju, salatu, blitvu, tikvice, paštrnjak, kelj, prokule, brokule, karfiol i cveklu. Zatim plastenik sa paradajzom (130 srabljika), paprikama (isto) i krastavcima (dosta manje). :). U stajskom đubrivu imam tikve. Eto! Zato ovamo izostajem sa nastave.
Pozvrav svima, a posebno Hajri.
Pozdrav Ljubice, impresivno zvuči, a sigurno i izgleda, tvoja poljoprivreda. Sa tolikog prostora možeš nahraniti cijelu našu enigmatsku populaciju, ali ima tu posla. Sigurno jedan od najboljih načina za aktivnu relaksaciju, no nemoj zapuštati ni enigmatiku. Možemo napraviti enigmatsku baštovansku ligu, no opet ćemo završiti na problemima sa žiriranjem čija je berba kvalitetnija...
ОдговориИзбришиTebi je, Ljubice, vrlo zanimljivo. Sigurno žuriš u vrt gdje moraš obraditi KRIMPIR i SRABLJIKE paradajza pa praviš mijenjaljke pri tipkanju!
ОдговориИзбриши
ОдговориИзбришиNedjeljko, uvijek sam brzopleta, jer ko bi sve ovo stigao... :)
Hajro, ja ovo sve sama pojedem. :) Nego, ne sekiraj se zbog žiriranja. Svi domaćini takmičenja su kroz to prošli pa nije ni tebe moglo mimoići. Bolje ti zalij taj paradajz, vruće je. ;)