понедељак, 13. јун 2016.

KRIPTOPREMETALJKA

Pogledajte sljedeći video, otkrijte frazu (3 - 7) i kao rješenje ćete premetanjem dobiti mladog Leicesterova Francuza kojeg možemo gledati na ovom europskom prvenstvu (rješenje: 5, 5). Legendarni napadač iz videa nekoć je također bio francuski mladac, ali je, doduše, igrao za Leeds Utd i Manchester Utd.
Autor: Filip Karačić

13 коментара:

  1. Dragiša, tačno!

    Andonu pohvala za pokušaj.

    ОдговориИзбриши
  2. Niko da pohvali Filipa?!
    Meni se ovakve kompinacije baš dopadaju.

    Zahvaljujem mladom kolegi na obogaćivanju sadržaja ovom bloga.

    ОдговориИзбриши
  3. Mislio sam da je anagram loš ako se premeću samo dva slova.

    ОдговориИзбриши
  4. To je Milane, onda dvostruki slovoskok!

    Vrlo zgodan tematski video-rebus!

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман15. јун 2016. 00:40

    Milane Ž, tko ti je rekao to da je anagram los ako se premecu samo dva slova? Anagram je los ako je los, a dobar ako je dobar; odnosno, los je ako mu je postavka losa i promasena, a dobar ako je obrnuto. Nema veze koliko se slova premece. 'Slovodvoskok' i 'dvostruki slovoslok' su malo konfuzni pojmovi, ali su tocni i mogu proci. Sve su to zapravo anagrami - i slovoskok o slogoskok.

    Milane S, dobro uočeno, palo mi je na pamet da to jest anagramni video-rebus ili barem video-anagram, no dao sam prednost pojmu anagrama/premetaljke (jer to je svakako), unatoc vizualnoj stavci. Prefiks 'kripto-' je tu da naznaci kako postoji jedan *skriveni* korak prije premetanja.

    Pozdrav,Filip

    ОдговориИзбриши
  6. Filipe, negde sam pročitao neki komentar u smislu da nije dobro ako u rešenju anagrama ostanu nepromenjeni dugački nizovi slova iz fraze. Iz tvog odgovora zaključujem da to nije tačno. U anagrame se, kao što redovno naglašavam, slabo razumem, ali ovaj tvoj mi je bio zgodan primer da postavim taj komentar, koji u stvari ima smisao pitanja. Hvala ti što si mi odgovorio.

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман15. јун 2016. 10:18

    "nepromenjeni dugački nizovi slova iz fraze." To je točno, ako pod ovim misliš na korijen riječi. Ako je u postavci jedna od riječi npr. AMERIKA,a u rjesenju je AMERIKANAC, onda je taj niz problem. Gol i Ngolo nisu istog korijena, kao ni Kante i Cantona (Kantona). To je onda regularno, iako "neizmiješano".
    Filip

    ОдговориИзбриши
  8. Nisam mislio na zajednički koren (za njega se podrazumeva da je loš). OK, sad je sasvim jasno, hvala još jednom.

    ОдговориИзбриши