петак, 2. септембар 2016.

EVERGRIN (578)

Vjesnikov Kviz 481, 26.04. 1989.
(Prilog: Jovan Nedić)

15 коментара:

  1. Mislim da se sa malo više inventivnosti mogla bolje obraditi donja polovina ukrštenice i izbeći ono crno polje.

    ОдговориИзбриши
  2. Pa moglo bi ovako: ispod IDARA, išlo bi ALE a može i OLE (pa tri crna polja),pa ispod toga MINARE, pa ispod IJOLIT (vrsta dubinske stijene iz grupe alkalijskih peridotita), pa ispod RUSIKA (vrsta crvenkastog vina, opol) i najdolje ANTRON (ima dva opisa: vrsta organskog spoja, a takođe i jamarski speleološki klub iz Postojne). Ostalo je poznato.

    Daleko od toga da je ovo možda najbolje, ali sam imao osečaj da se zaista donji deo ukrštenice može obraditi bez onog crnog polja. Ovo sam uradio za ktarko vreme, ali kad bi se selo i puno dublje i inventibvnije poradilo na ovome, sigurno bi se našlo i još bolje.

    ОдговориИзбриши
  3. Odlično, Nikola! Zato sam i poslao tu križaljku u "Evergrin". Gornji dio mi se odmah svidio, a donji baš vapi da mu se izbaci crno polje.

    ОдговориИзбриши
  4. Evo još jedne verzije:

    U L E * * *
    D I N A R A
    I J O L I T
    K U S A T O
    A N T H E M

    ОдговориИзбриши
  5. Nebi vjerovali ali bolje je s crnim poljem, usporedite rijeci kje izbacujete s onima koje ubacujete u ovu simpaticnu krizaljcicu. Pero

    ОдговориИзбриши
  6. Ali, zašto da bude jednostavno kad može komplicirano...

    ОдговориИзбриши
  7. Pero, slažem se. Mnogo patimo zboj jednog crnog polja, zaboravljajući šta gubimo kad ga izbrišemo.

    Moglo bi ovako:
    I L E X X X
    N I N A T I
    F J O D O R
    R U S I J A
    A N T O A N
    Da li je i ovo bolje nego sa crnim poljem - pitanje je.

    ОдговориИзбриши
  8. Pošto sam ja "potegao" pitanje da li se uz malo veći napor moglo izbeči ono crno polje, a čvrsto sam ubeđen da je itekako moglo, ja sam POKUŠAO da proverim svoje mišljenje i uspeo sam. Pošto neko možda ne čita do kraja komentare, ponovići šta sam na kraju napisao: Daleko od toga da je ovo možda najbolje, ali sam imao osećaj da se zaista donji deo ukrštenice može obraditi bez onog crnog polja. Ovo sam uradio za ktarko vreme, ali kad bi se selo i puno dublje i inventivnije poradilo na ovome, sigurno bi se našlo i još bolje. Dakle, priznao sam da nije kvalitetnije od originala sa crnim poljem (kakve smo reči izbacili, a kakve ubacili zbog tog crnog polja). Kvalitet mi nije bio imperativ, nego pitanje da le se moglo i bez tog crnog polja. Bolji sasatvljači od mog ad hok pokušaja će sigurno uspeti mnogo bolje od mene i svih dosad navedenih primera.

    Ali metnuti crno polje u centar jedne beline, svakako proizvodi bolje i zvučnije reči. Izazov je i puno veći napor bez tog crnog polja i upravo SAMO TO je bio moj komentar. Da ne ponavljam i po treći put završnicu mog gornjeg komentara.

    ОдговориИзбриши
  9. Pročitao komentar do kraja! I razumio o čemu, Nikola, govoriš!

    ОдговориИзбриши
  10. Pero piše:
    "Nebi vjerovali ali bolje je s crnim poljem, usporedite rijeci koje izbacujete s onima koje ubacujete u ovu simpaticnu krizaljcicu."

    To što Pero kaže stoji. Ali i velika većina današnjih križaljki mogle bi imati bolje riječi kad bi se u njih ubacilo pokoje crno polje više. Ipak, stalno se teži što manjem broju crnih polja i što većim bjelinama...

    ОдговориИзбриши
  11. Još jedna kombinacija:

    B L E x x x
    R I N A U D - mjesto u Italiji
    B J O N D A
    LjU S K A Š
    A N T A R A

    BRBLJA - brbljavica

    ОдговориИзбриши
  12. Svaka čast, počast i respekt autoru ukrštenice S. Divkovću, koji nažalost ne može učestvovati u ovoj diskusiji, ali ja sam apsolutno siguran kad je uspeo da načini onu divnu belinu 6x6 u gornjem delu, sigurno je pokušao načiniti i onu beliku 4x6 u donjem delu ukrštenice, ali mu nije uspelo. Izvesno je da su mu ozbiljno zasmetala slova JO, nije našao rešenje i "upropastio" ovu zgodnu belinu ubacivanjem crnog olja. To mu je naravno donelo "kvalitet" zbog nekoliko "zgodnih" reči: GRUPA, RINGOV, PUSTOŠ, ANTIKA. Pero će nam sigurno reći kako "vrednujemo" reči sa grupacijama NG, ST, NT. Ali one su ipak bolje i kvalitetnije od mog ad hok pokušaja sa AMIRA, MINARE, IJOLIT, RUSIKA i ANTRON, skoro sve monotone i manje poznate reči, ali dokaz da može i bez crnog polja. Puno uspešnijim i daleko kvalitetnijim smatram pokušaj Miroslava Cvetkovića sa INFRA, NINATI, FJODOR, RUSIJA, ANTOAN i naravno bez tog crnog polja.

    U svakom slučaju, ponoviću, nije mi bila nikakva namera "kritikovati" rad zbog tog crnog polja, već logička pretpostavka da se moglo i trebako pokušati i bez njega, ako je već većem (gornjem) delu ukrštenice upravo veliki kvalitet dobra belina, koja se jednostavno MORALA nastaviti i u donjem delu. To mi je bila sasvim obična, prijateljska, kolegijalna, dobronamerna primedba. Zar nije baš pod pokroviteljstvom glavnog urednika riječkog enigmatskog magazina Feniks Pere Galogaže, po drugi put raspisan mali nagradni natječaj za sastavljače
    FENIKS – borba za kvalitetu
    ? I zar nije bilo širokih, a i puno oprečnih diskusija i komentara kad su objavljivani radovi sa prvog natječaja?

    Zato, završiću sa još jednim javnim izrazom pijeteta, poštovanja i respekta plodnom, uspešnom i kvalietnom opusu uvaženog kolege Divkovića. Neka nam ostane u zasluženo lepom sećanju.

    ОдговориИзбриши
  13. Inače, ovu križaljku i poslao sam za rubriku "Evergrin" ne samo zato što ima stvarno lijepu gornju bjelinu, i "neobičan" raspored crnih polja u donjem dijelu, već i stoga što smo u Čačku minutom šutnje odali počast Srećku Divkoviću.

    ОдговориИзбриши
  14. Ovdje su iznošene različite pretpostavke pa ću i ja iznijeti jednu. Vjerujem da je Srećko Divković donji dio sastavio bez crnog polja, ali se to uredniku nije svidjelo pa je ubacio crno polje na nezgodno mjesto.
    Bolje bi, po mom mišljenju, bilo ubaciti crno polje ispred dvoslova "jo" (dakle, uz lijevi rub lika) ako se već nije moglo doći do prihvatljive kombinacije bez tog crnog polja.

    ОдговориИзбриши