петак, 2. септембар 2016.

REŠAD U "ENIGMI"

"Novosti Enigma" 2408, 01.09.2016.

9 коментара:

  1. Prvobitni naslov ovog posta bio je "Kako kara Rešad", ali odostadoh od namjere.

    ОдговориИзбриши
  2. Драган Драгољевић2. септембар 2016. 18:22

    Решио сам и оне велике Решадове укрштене речи и један појам ме заинтригирао. Eric Gerets, увек сам мислио да се преноси као Герец, а тако га, чини ми се крсти и домаћа штампа. Са друге стране, такође белгијски фудбалер Marc Wilmots се некако укоренио код нас као Вилмотс. Шта је овде правилно, бог би знао, можда улогу игра и вокал који је испред скупине ТС.

    ОдговориИзбриши
  3. Grupa TS može da se izgovori, pa nema potrebe da postane C.
    TZ je već druga priča.

    ОдговориИзбриши
  4. Uzgred, slučajno sam nešto otkrio, ali više mi odgovara da to diskretno objavim (jer sam ja jedan skroman dečko :/), nego da razglasim na sva zvona (čisto da članovi konkurentskih klubova ne pomisle da se mi iz EKK - a pravimo važni).

    Da prostite, Ivan Klajn je prošle godine parafrazirao jedan tekst sa mog bloga govoreći za neke novine o imenima. :) Ja sam o slučaju (J)ekaterina pisao u aprilu 2014. i martu 2015., a on me je bukvalno citirao u Politikinom Magazinu u maju 2015. (nemoguće da je slučajno, niko ga to nije ni pitao, već je čovek izneo te podatke u formi digresije!)

    Evo linka:
    http://www.politika.rs/sr/clanak/327650/%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD/%D0%A1%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B5-%D1%84%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5

    ОдговориИзбриши
  5. Mladene, blago sam (prijatno) šokiran saznanjem da postoji tako dobar popis transkripcija, i da si ga ti – dobro poznat nama koji često ovde svašta trabunjamo – napravio; nisam imao pojma da postoji a toliko je koristan! (Izgleda da bi trebalo više da se hvališ. ) Samo ponešto sam čitao na tvom blogu, a i pomenute objave su previše stare za moj enigmatski staž da bih ih primetio.

    Hm, želim da dam neki predlog kako da se materijalizuje to moje oduševljenje, u smislu da se (bar) među nama enigmatima (više) raširi glas o tom tvom popisu; ali ne znam tačno koji. Možda da, za početak, predložimo vlasniku ovog bloga da stavi link na taj popis. Mislim, mnogi od nas se upljuvasmo baš oko tih transkripcija, tako da bih rekao da nisam jedini koji nisu znali za tvoj popis.

    Hvala ti što si napravio popis i što si ga, bar ovako uvijeno, pomenuo.

    Hajde da ukažem na još jedan problem koji je ovde bitan: Ja se slabo bavim ukrštenim rečima, mada volim da pročitam zanimljive tekstove u vezi sa njima – moguće je da ima još takvih među nama – tako da sam lako mogao da preskočim ovu objavu, a popis je koristan za sve grane enigmatike, a i šire. Zato naglašavam potrebu da se na neko vidno mesto – van pojedinačnih objava – postavi link na tvoju objavu sa popisom.

    ОдговориИзбриши
  6. jedan prigodni anagram:

    NAČINIŠ "NADBISERE"! (-I)

    ОдговориИзбриши
  7. Milane, ti si malo kasnije došao u naše društvo, pa si verovatno propustio te postove.
    Mislio sam da - makar u elektronskoj formi - napravim Transkripcioni priručnik za enigmate (u kom bi podrobno bile obrađene sve učestale dileme i greške, i koji bi sadržao spomenuti prošireni spisak), ali sam u međuvremenu odustao iz određenih razloga.

    U svakom slučaju, skoro sve što sam pisao o tome i dalje može da se pročita na blogu Enigmagika (opznaka Transkripcija, mada se ta tema provlači i kroz mnoge druge postove).

    I, da... Moja "objava" je imali prizvuk šale. Nemam ja ništa od toga što su lingvisti čitali te tekstove (iskreno da vam kažem, isto mi se 'vata). Oni su bili namenjeni srpskim i drugim enigmatama koji su prinuđeni da se bave transkripcijom, ali je tu obrađen veliki broj pitanja za koji vlada izvesno interesovanje u opštoj populaciji (stoga Gugl često upućuje i neenigmate na te postove). Ako je i neki stručnjak - uslovno rečeno - saznao štogod od mene laika, šta mu ja mogu... :) Meni je bilo važnije da autorima enigmatskih priloga ukažem na greške koje nehotično prave.

    ОдговориИзбриши
  8. Šta više, ja sam tek nedavno došao u vaše društvo. Ali, ponavljam dve stvari: prvo, i sada tek ovlaš pratim ukrštenice, tako da i sada propuštam mnogo šta što se o njima napiše, a transkripcija je bitna i za druge grane enigmatike; a drugo, jasno je da i mnogi dosta iskusni enigmati uvek i više puta pišu „Odri Tatu“, „Mena Suvari“, i sl., znači da verovatno ni oni nisu upoznati sa tvojim popisom. Takođe ponavljam da bi tu Slavko – a ne (samo) ti – mogao da pomogne tako što bi sa strane postavio direktan link na tvoj popis transkripcija.

    ОдговориИзбриши