CVERGL(A)
Piše: Ilija Ozdanovac
Tog
dosadnog "gospodara" nizinskih voda, latinskog naziva Amiurus nebulosus
(iako se negdje pojavljuje i naziv Ictalurus nebulosus), poznaju,
vjerojatno svi oni koji su bar jednom zabacili ribički štap. Iz Amerike
je prenešen u vode Europe još prije 70 godina, pa se udomaćio gotovo kao
"u svom dvorištu". Ima ga u svim nizinskim vodama, čak i u
barama, ritovima ili mrtvajama.
Živi u jatima, a kod izbora hrane ne bira mnogo.
Nastani
li se kojim slučajem u ribnjaku, postaje prava napast za ikru i mlađ
drugih riba, pogotovo linjaka. Izuzetno je otporan na sve vremenske
okolnosti, a danima može da gladuje
U
slučaju da se zakači na udicu (vjerojatnost je 99,9 %) vrlo je
nezgodan za skidanje, a sam postupak obično završi ubodom jednim od tri
bodlje, a što onda jako, jako boli ( znam iz osobnog iskustva)
Zovu
ga još i bodonja, bulec, glavonja, kucin, kučin, terpan, manjić, manjov
pastat, rogan, šuća.iako je to , zapravo, američki patuljasti somić,
Radoznao, kako se zove na slovenačkom jeziku, jer mi je bila kombinacija "cvergl" vrlo upotrebljiva, našao sam, da se slovenačkom ta riba zove samo "ameriški rjavi somič". Nažalost ništa slično cverglu, da bih možda to uotrebio nekom prilikom.
ОдговориИзбришиŠtefan Markovič
Je li jestiv?
ОдговориИзбришиIz prve ruke:
ОдговориИзбришиKad su primjerci veličine pedlja, (mada ja znam i za veće), najbolje ih je raditi u pećnici (onako poslagane kao palačinke u tepsiji).
Lako se čiste, a imaju samo središnju kost, što je pozitivno za one koji ne vole ribu zbog sitnih kostiju.
Ja sam se kao dijete najeo pečenih kucina upecanih u kanalima oko mog rodnog sela Bolmana.
ОдговориИзбришиKod nas je poznatiji pod nazivom CVERGLAN.
ОдговориИзбришиLozničanin
Podsećam na povratni rebus "POKLOPA CVERGLANA ŠARAN" (našaran poklopac vergla).
ОдговориИзбриши