петак, 28. април 2017.

ANADIPLOZNI REBUSI (1)

Tekst o anadiploznim rebusima sa primerima, Dejan je napisao pre oko godinu i po dana, ali je tek sad odlučio da ga podeli sa nama. Biće prikazan u nastavcima, rešenja rebusa biće izostavljena i mogu se rešavati.
ANADIPLOZNI REBUSI
Nakon čitanja interesantne knjige niškog enigmate Marjana Radakovića o anadiplozama, rešio sam da podrobnije obradim takve rebuse. Pokušao sam da osmislim / pronađem što više podvrsta anadiploznih rebusa.
Anadiploza (udvajaljka) je zagonetka koja se uglavnom pojavljuje u obliku stiha i kod nje se dva potpuno ista pojma (reč, slog) spajaju, te tako čine treći novi pojam, koji je ujedno rešenje.
Anadiplozni rebusi su oni rebusi koji imaju karakteristike anadiploza, bilo u postavci ili rešenju. Ovde ću ipak obraditi rebuse koje takve karakteristike imaju u postavci. Takvi rebusi, u smislu kvaliteta, najčešće ne mogu da budu neka vrhunska ostvarenja, ali svakako iskazuju lepotu i sadržajnost jezika.
Evo, najpre klasičnog anadiploznog rebusa (rešenje se čita sleva na desno), i obratnog anadiploznog rebusa (rešenje se čita zdesna na levo) čije rešenje daje vrstu azijske morske alge.
Primer br. 1 (Objavljen na blogu ˝Rebusi˝)
Primer br. 2


12 коментара:

  1. Narednih dana u 16.00 možete pratiti ovaj serijal. (Pretplata nije obavezna).

    ОдговориИзбриши
  2. Ne žuriti kod pisanja :):)
    Ali opet ..., Ilije vrebaju iza svakog ugla :)

    ОдговориИзбриши
  3. Dobra ti je ova zemljače... :)

    ОдговориИзбриши
  4. I Nikola Veliki zna uletjeti sa boka. Opreza nikad dosta. :))

    ОдговориИзбриши
  5. Najviše se treba paziti smicalica blogogazde. Pošto sam već uočio da su masovnija okupljanja oko uobičajenih termina za objavu (7, 9, 10, 11, 12, 13.30, 14, 16 i 18) spremam se da jednog dana sve pobrkam i objave pomaknem za 17 minuta unaprijed :)

    ОдговориИзбриши
  6. Lijepo je što se šalimo, ali lijepo bi bilo pohvaliti i Dejana za ovaj serijal inovacija.

    ОдговориИзбриши
  7. Ja bih primijetila da su kod drugog rebusa anadiplozni i postavka i rješenje.
    Naravno, pohvale Dejanu.

    ОдговориИзбриши
  8. Dobro si primetila, Mirka. Zahvaljujem. Konstatovali smo da se na ovog blogu pohvale podrazumevaju i nema potrebe za njima.

    Ima, bre, samo da se kudimo i onda je sve kako treba:)

    ОдговориИзбриши