Piše: Štefan Markovič Evo jedan, deset dana star fotos u "uniformi" EKK snimljen u Prekmurju, u selu Bokrači prilikom kraćeg boravka u tom delu Slovenije.
BOGRAČ (sa G) je gulašu slično jelo, obično spremano u kazančetu. Sprema se u Prekmurju, sa najmanje tri vrste mesa (goveđe, svinjetina i meso divljači), krumpira, luka, paprike, začina. Razlika napram gulašu je u tome, što u bograču moraju biti najmanje tri vrste mesa i što se krumpir kuva zajedno sa mesom, a ne odvojeno.
Inače bograču smo se suprostavili BORAČKI.
Kako sam na brzinu proveravao, naziv sela sa oko 70 stanovnika nema veze sa bogračem, nego dolazi iz nekih starih prezimena žitelja u tom selu. U Prekmurju večina naselja, koja se nazivaju ili po profesijama ili po prezimenima nose oblik u množini (Bokrači, Puconci, Šalovci, Filovci, Bakovci, Banovci,...)
ČIO BRKA
ОдговориИзбришиPozdrav Štefanu!
ОдговориИзбришиJel' u Bokračima bilo kakvog bograča??
ОдговориИзбришиA što je to "bograč"?
ОдговориИзбришиNe znam je li mislio na BOKRAČ-gulaš!
ОдговориИзбришиBOGRAČ (sa G) je gulašu slično jelo, obično spremano u kazančetu. Sprema se u Prekmurju, sa najmanje tri vrste mesa (goveđe, svinjetina i meso divljači), krumpira, luka, paprike, začina. Razlika napram gulašu je u tome, što u bograču moraju biti najmanje tri vrste mesa i što se krumpir kuva zajedno sa mesom, a ne odvojeno.
ОдговориИзбришиInače bograču smo se suprostavili BORAČKI.
Kako sam na brzinu proveravao, naziv sela sa oko 70 stanovnika nema veze sa bogračem, nego dolazi iz nekih starih prezimena žitelja u tom selu. U Prekmurju večina naselja, koja se nazivaju ili po profesijama ili po prezimenima nose oblik u množini (Bokrači, Puconci, Šalovci, Filovci, Bakovci, Banovci,...)
Štefan Markovič
Sad smo dotnali nešto više. Inače, u "Čvorovom" ER6 nema riječi "bograč".
ОдговориИзбришиIspravak: *dotnali -> doznali
ОдговориИзбриши