среда, 20. септембар 2017.

REČ PO RIJEČ (1697)

RATATUJ
Ratatuj je specijalitet od povrća iz Provanse, a nastanak se najviše veže uz grad Nicu. Može se poslužiti kao toplo predjelo, glavno jelo ili kao hladno predjelo, jer se može pripremiti i dan pre, a kada odstoji neko vreme, postaje još ukusniji. Priprema se od patlidžana, tikvica, paprika očišćenih od semenki, mesnatog i oguljenog paradajza, eventualno crvenog luka, koji je u nekim receptima izostavljen. Od začinskog bilja prednost ima sveži bosiljak, majčina dušica i peršun. Može se dodati i kašičica šećera.
Izvor: Vikipedija

2 коментара:

  1. Još da ja dodam sledeće: Karakteristično za pripremu ratatuja je to što svako povrće koje se dodaje, mora biti najpre posebno proprženo. Ovime se postiže da svako povrće zadrži svoj ukus.

    ОдговориИзбриши