уторак, 3. октобар 2017.

ENIGMATSKI AJVAR



BARANJSKI AJVAR OD BAČKE PAPRIKE
Piše: Jovan Nedić
Kao što je i spomenuto u komentarima ovdje, u prošlu nedjelju, nakon kasnosubotnjeg povratka iz Kikinde i nakon proputovanja kroz Ruski Krstur, glavna organizatorica 33. SOZAH-a Vesna upustila se u pripremu baranjskog ajvara od bačke paprike ajvaruše (koju je uzgojio enigmatičar Mihajlo) i od baranjskog patlidžana.
Na koncu smo dobili sedam tegli ukusnog ajvara, koji ćemo u slast pojesti kad dođe na red. Trenutno konzumiramo odličan srbijanski ajvar (na drugoj slici!) od leskovačke paprike (vjerovatno bez patlidžana). A kako je taj ajvar dospio u Beli Manastir, nije teško pogoditi (Anđela, hvala!).
Naš splitski kolega Luka ponudio se za test-majstora. Sad ima dvije mogućnosti: put u Beli Manastir ili put u – Leskovac...:)

32 коментара:

  1. Mirka, bravo za anagram. Zaslužila si jedan - enigmatski ajvar!

    ОдговориИзбриши
  2. Prihvatam samo ako se Vesna slaže. Nije lako ajvar napraviti.

    ОдговориИзбриши
  3. Jeste, taj ajvar je samo od paprike, mada pravimo i razne varijacije. Recept za (najbolji) ajvar je upravo poslat Vesni, neka potvrdi da je dobila mejl od Anđele.

    ОдговориИзбриши
  4. Dejane, daj taj recept ovdje, ako Anđela dozvoljava. Neko recepte ljubomorno čuva.

    ОдговориИзбриши
  5. Luka, povedi suprugu i bićeš nam drag gost. Red je da isprobaš leskovačke ajvare i sve specijalitete sa roštilja.

    ОдговориИзбриши
  6. Recepte uvek treba deliti. Mirka, naravno da ćemo ti poslati.

    Dobro došli na blog: ¨Domaća kuhinja˝! Slavko, menjaj naziv:)

    ОдговориИзбриши
  7. Ovaj blog jeste enigmatski, ali je prije svega mjesto za druženje i zabavu ljudi koji imaju slična interesovanja. Dakle, samo naprijed!

    ОдговориИзбриши
  8. He-he, najvažnije je što je EKK okuplja svestrano društvo. Nema šta ne znamo.
    Hvala za recepte. :)

    ОдговориИзбриши
  9. Recept primila.
    Ima Mirka pravo - nije lako praviti ajvar. Ja ga pravim u manjoj količini, dovoljno za Nediće, Sonjinu kolegicu i drage goste.
    Prema tome, Luka spremaj se na put sa suprugom..

    ОдговориИзбриши
  10. Evo kako ja pravim ajvar:

    A J V A R
    J U R T A
    V R B A K
    A T A R I
    R A K I Ć

    M A S L O
    A J V A R
    S V R H E
    L A H K O
    O R E O L

    H R A S T
    R A J K O
    A J V A R
    S K A U T
    T O R T A

    D O L A P
    O L U J A
    L U T V O
    A J V A R
    P A O R I

    S P A S A
    P I R E J
    A R D O V
    S E O B A
    A J V A R

    ОдговориИзбриши
  11. Ako Luka dođe u Leskovac da proba leskovački ajvar, mora da siđe i malo niže u Makedoniju i da proba ekstra prima makedonski ajvar, pa da onda kaže da je jeo ajvar. A recept ima moja supruga. Njen ajvar je mljac, mljac mmmmmmmmm ... daj još!

    ОдговориИзбриши
  12. Da li nam to Stipan napisa neku zagonetku:

    SKRIVAJ PABIRAK DA ČEKA PROBANJE!

    ОдговориИзбриши
  13. Nikola, a znaju li Holanđani šta je to - ajvar?

    ОдговориИзбриши
  14. Jovane, znaju Makedonci koji tamo zive i rade, pre svega moja cerka i zet, pa njegovi roditelji, sestra, tetke i tece, ujaci i ujne i sitni necaci. Naravno, ovi Holandjani su probali ajvar od nekoliko tegli koje smo im nosili prilikom svakog naseg putovanja u Holandiju i svaki put kad bi cerka i zet dolazili u Makedoniju, pa nosili kuci nekoliko tegli. Jednom su zetu carinici nasli u kuferu 3 tegle ajvara pa su mu napravili problem, pa se jadan preznojio objasnjavajuci im sta je to (jer to im nije bilo poznato u Holandiji), hteli su da mu sve zaplene, pa je on morao da im pokloni jednu teglu, objasnjavajuci im da se to maze na hleb i jede, pa su oni na licu mesta otvorili jednu teglu i u slast pojeli, rekli da je to izvrsna stvar, smilovali se i vratili mu preostale dve tegle, uz napomenu da sledeci put kad donese opet ajvar, da im opet pokloni jednu teglu.

    Inace u Gorinhemu (najblizem gradu mesta gde mi zivi cerka) ima par prodavnica koje drze Turci, pa se tamo moze naci ajvar. Naravno, tamo nema paprike ajvaruse (u Makedoniji se uzgaja originalna paprika zvana "Kurtovska kapija" i od nje spravlja prvoklasan ajvar), pa Holandjani ne mogu da prave ajvar. Ova grupa Holandjana (zetova rodbina) je imala cast i priliku da proba jos nekoliko nasih specijaliteta: malidzano, lutenicu, feferone itd.

    Posebna stvar koju oni nisu nikad probali je nas beli sir (kravlji, ovciji i mesani) jer kod njih su sirevi zuti (nama izgledaju kao kackavalj). Naravno, tu su poznati gauda, edamer i slicni njima koje imaju u izobilju. Zetova rodbina se cudila kakav je taj beli sir koji smo mi doneli, a kad su ga probali odusevili su se. I sada kad mi idemo njima u goste nosimo taj beli sir, ajvar i rostiljske kobasice, koje su im se takodje veoma dopale, a mi odatle nosimo u Makedoniju njhove edamere i gaude i jedne posebne kobasice koje su se nama mnogo dopale. Trampa.


    ОдговориИзбриши
  15. U intenzivnom komentarisanju uz ovu objavu Stipanova premetaljka promače skoro nezapaženo. Nije štos da ja napišem njezino rješenje. Ima ovdje dovoljno odličnih rješavača koji će to - vjerujem - ubrzo učiniti.

    ОдговориИзбриши
  16. Dakle, što je rješenje anagrama / premetaljke autora Stipana Mede s postavkom:

    SKRIVAJ PABIRAK DA ČEKA PROBANJE!

    ОдговориИзбриши
  17. Ako ikad bude održan skup enigmata između Leskovca i Skoplja, onda će morati da padne jedna prava - ajvarijada!

    ОдговориИзбриши
  18. BAČKI AJVAR OD BARANJSKE PAPRIKE!

    ОдговориИзбриши
  19. IlijaO, moglo bi i tako, ali nije baš tako. Ne vjerujem da ti nisi upućen u pripremu ajvara.

    ОдговориИзбриши
  20. Na koncu Dinku skrećemo pažnju i na ovaj anagram kako bi ga uvrstio u svoju velezbirku.

    ОдговориИзбриши
  21. Obzirom da je u (ti)jeku "Ananas-kup", nije teško zaključiti da Stipan održava naslovnjačku kondiciju.

    Pridružujem se Jovanu na pohvali za Mirkin odličan gastro-enigmatski uradaka, i drago mi je ću imati odlično društvo pri degustaciji.

    Evo i mog enigmatskog komentara: DARIVA JAJA :)

    Što se tiče GurmanLuka zahvaljujem svima na pozivu! Neću se obvezati obećanjima, da ne bi bilo "Obećanje ludom radovanje", već ću logoanagramski komentirati BROJ SEDAM: Never Say Never Again :)

    ОдговориИзбриши
  22. Onda je paprika BAČKA , a ajvar baranjski!
    A što se opaske tiče- nema ajvara bez patlidžana, i obavezno crvene pečene roga paprike!
    Predlažem da na iduće okupljanje svatko ponese svoj domaći pa da se održi prezentacija i kušanje!
    Onakav kakav ja radim je malo drukčiji( crveniji) od ovoga na slici!

    ОдговориИзбриши
  23. Kad sam naglas pročitao gornji komentar IlijeO, članica EKK-ija iz Belog Manastira samo je uzviknula: pa zar Ilija pravi i ajvar?

    ОдговориИзбриши