недеља, 3. децембар 2017.

SINOĆ U SPLITU

Piše: Luka Pavičić
Sinoć je u Splitu održan 5. po redu Masters Popovska 2017. Od 39 kartaša koji su ove godine uzeli učešća u ovoj popularnoj kartaškoj igri u mensaškim krugovima, 10-ero najboljih je ostvarilo pravo nastupa u finalu. Prvo su odigrane kvalifikacije u dvije grupe po 5 kartaša, da bi potom prvaci i viceprvaci s "boljim" trećim nastupili u "ligi za prvaka", a preostala petorka u "ligi za bedaka".

Potpisnik ovih redaka na godišnjoj Redosljednici  je bio trećeplasirani , te je nastupio u drugoj grupi sa hendikepom od 5 punata. Uz malo kartaške sreće i mudre kombinatorike, na kraju kvalifikacija je završio kao prvoplasirani, a imao je najbolje startne punte u finalnoj skupini. Prije starta finalne igre uz pizze, pivo i vino počelo se "šuškati" kako se ovogodišnje natjecanje može nazvati "nastavi niz": Pavičić, Matošević, Pavičić, Štambuk ... Dakako da ja nisam imao ništa protiv tih prognoza, te sam nastavio s dobrom igrom, što je rezultiralo pobjedom. Viceprvak je postao Dubravko, a trećeplasirani su imali isti broj bodova, te je prema uvjetu "start s hendikepom", bronca pripala Marijanu. Spomenimo da je Don Miro, vodeći na godišnjoj Redosljednici Popovske 2017., bio "lošiji" treći te se nije uspio plasirati u finale.

Dakle, nakon 2013. i 2015., Luka Pavičić je postao se pobjednik Popovske 2017., osvojivši prijelazni pokal i Žutu majicu, i može se zaključiti da je Luka pretplaćen za trijumfe u neparnim godinama.

11 коментара:

  1. Luka, čestitam na tituli prvaka, a vidim tu je i pehar! Čestitam i na peharu.

    ОдговориИзбриши
  2. Лука, честитам на победничком наступу.Добро би било да нам даш информацију више о карташкој игри ПОПОВСКА.

    ОдговориИзбриши
  3. Kao prvo zahvala na čestitkama.

    Dakle, Popovska je kartaška igra slična Lori, koja su prema predaji osmislili franjevci s otoka Košljuna, a od zaborava nam je otrgao i predstavio kolega Marinko Čogelja.

    Pravila su sljedeća: Igra se talijanskim kartama (špil od 40 karata - kupe, dinare, špade i baštone) utroje, učetvoro, upetoro ili ušestoro i svaki igrač ima šest miješanja (umiša). U svakom umišu vrijede različiti uvjeti, u kojima se traži: što manje štihova, što manje baštona, što manje konja, "nehvatanje" kralja baštona i zadnjeg štiha, slagalica, te hvatanje što više štihova. Kod prvih pet umiša punti (bodovi) se sabiru, a punti zadnjeg umiša se oduzimaju, i cilj igre je uhvatiti što manje punata.

    Igraju se obični turniri Chalengeri, u kojima pobjednik dobija 5 punata, te mjesečni turniri iz Serie 1000 (12 punata) i Grand Slamovi (18 punata). Ova dva potonja se igraju u dva kruga kvaslifikacije i finale. Tijekom kartaške sezone se vodi redosljednica i na kraju sezone na Mastersu ima pravo nastupa deseteto najbolje plasiranih prema redosljednici. Tim završnim turnirom se dobija pobjednik Popovske za tekuću godinu.

    Među splitskim mensašima, enigmatima i inima se ta igra toliko uvriježila, da se kartaši grčevito bore za svaki punat, a na velikim (mjesečnim) turnirima se okupi od 10-20 igrača.

    ОдговориИзбриши