понедељак, 25. јун 2018.

ACTA AENIGMATICA (13)



ODGOVORI UREDNIŠTAVA
Piše: Stjepan Horvat
Ako biste upitali mladog enigmatu, koji pokušava biti suradnik nekog zagonetačkog časopisa, koja mu je najdraža rubrika, vjerojatno će to biti ona u kojoj uredništvo odgovara na pristiglu poštu, savjetuje kako sastavljati neku zagonetku, ukazuje na greške u pristigloj suradnji i, konačno, hoće li ili ne rad naći svoje mjesto u nekom od idućih brojeva ili će jednostavno završiti u – košu. Od prvog dana moga uredničkog rada, pa i društvenog vezano za druge aktivnosti Enigmatskog udruženja Bjelovar (sredina 1968. godine), redovito sam i uporno odgovarao na gotovo svako pismo koje je pristiglo u Bjelovar. Mnogo takvih pisama je stizalo od danas vrsnih suradnika i urednika, a veliki dio sam sačuvao, posebno ona u kojima su dolazili i prijedlozi, sugestije, kritike i pohvale na naš rad.
„Čvor“ (kasnije „Čvor razbibriga“), „Mini Čvor“ i „Čvor križaljka“ imali su takve rubrike i držim da su mnogim, tada mladim, zagonetačima takvi kontakti bili dragi. Posebno vjerujem da su se radovali svakom pismu ili dopisnici koji su dolazili od EUB-a jer su to prije pedesetak godina bili jedini načini veze urednika i suradnika.
I sam sam se radovao odgovoru na poslane križaljke u zagrebačku „Džepnu križaljku“, kutinski „Problem“, osječki „Rebus“… Danas je to mladima smiješno jer tehnološka revolucija je učinila svoje pa su kontakti gotovo trenutni, a da budem iskren klasično pismo, dopisnicu, čestitku ili razglednicu već dugo nisam poslao.
A da je tako bilo i prije osamdeset godina potvrđuje i faksimil pisma koje je uredništvo zagrebačkog časopisa „Sfinge Rebusa“ poslalo svom suradniku Milanu Komadini (1910.-), tada u Mrkoplju u Gorskom kotaru (kasnije je živio u Rajevom Selu, odakle je suradnju slao u EUB / EUČ). Pismo je potpisao tadašnji urednik časopisa Josip Budisavljević (1908.-1987.).
P. n. g.
Milan Komadina, Mrkopalj.
Primili smo Vaše cij. pismo s mnogim sastavcima na koje Vam mnogo zahvaljujemo. Konstantovali smo da su od sastavaka najbolji oni u stihovima, te držimo da biste i u buduće s takom vrstom zagonetaka najbolje uspijevali. Ukoliko odlučite da u listu stalno saradjujete u stihovima mi bismo Vam besplatno slali naš list kao protuuslugu. – 
Zatražena godišta "Sfinge" možemo Vam poslati samo uz unapred poslan novac.
Medjutim bilježimo                                            s poštovanjem
UREDNIŠTVO TJEDNIKA
SFINGA
Pismo nosi nadnevak „25 novembra 1937“. Iz njega možemo zaključiti, osim uputa suradniku, da ni u ono vrijeme nisu „cvale ruže“ što se tiče honorara, jer plaćali su se „u naturi“ – pretplatama.

11 коментара:

  1. Nažalost, rubrike sa odgovorima saradnicima već godinama nema. Možda neki enigmatski istoričari mogu utvrditi kada se zadnji put ta rubrika pojavila u nekom enigmatskom listu.

    ОдговориИзбриши
  2. Prvi odgovor meni u Vjesnikovom kvizu 242 (27.05.1981) - dakle sutra ću slaviti "rođendan"
    S. BORANU IZ BUNE
    "Poslane križaljke, na žalost, nisu za objavljivanje. Treba još dosta vježbati i učiti (rješavajući) druže Slavko. Ovo je ujedno odgovor i drugu Željku Ivančiću iz Susedgrada."

    Napomena. Poslušao sam savjet. Vježbao sam te je nakon tri mjeseca objavljen prvi enigmatsi sastav. (Više nisu promašivali prezime)

    ОдговориИзбриши
  3. U svojoj arhivi nalazim neke zanimljive odgovore. Uvijek korisni savjeti i preporuke. Napominjem da tada nisam imao priliku nikoga da uživo pitam KAKO, ŠTA, ZAŠTO...?

    ОдговориИзбриши
  4. Možda netko ima podatak o datumu smrti Milana Komadine. U vrijeme objave LZJ još je bio živ i živio je u Rajevom Selu. Na žalost nemam informaciju o njegovoj smrti jer ona nije došla do "Čvora".

    ОдговориИзбриши
  5. Ja sam prvi odgovor dobio od sarajevskih "Malih novina", a potom od zagrebačke "Džepne križaljke".

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман30. јун 2018. 02:11

    Ja sam prvi odgovor dobio 1970 godine od
    autora ovog priloga. Evo ovom prilikom,
    sa "malim zakašnjenjem" zahvaljujem na pismu.
    Slično kao kod Slavka, za nekoliko mjeseci
    objavili su mi u "Čvor"-u prvu križaljku.

    Dragan Ivanovski

    ОдговориИзбриши
  7. Draganov prvi rad - križaljka na lik Čvor26 dimenzija 7x9 - objavljen je u "Čvoru" broj 42 (str. 16, 31. X. 1970).

    ОдговориИзбриши
  8. U brojevima "Čvora" 21-46 nisam našao odgovor D. Ivanovskom...

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман30. јун 2018. 23:51

    Mali nesporazum, ja sam napisao u postu
    da sam dobio odgovor putem pisma. Mislio
    sam da se odgovori uredništva smatraju i
    oni "poštanskim putem" U postu S. Horvata
    je prikazan takav jedan primjer)!

    Dragan Ivanovski

    ОдговориИзбриши
  10. Izvinjavam se Draganu što nisam pažljivo pročitao njegov prethodni post. Naravno da se i odgovori "poštanskim putem" smatraju odgovorima uredništva.
    Dragane, imaš li još uvijek to pismo i jesi li sačuvao svoju prvu križaljku?

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман1. јул 2018. 12:04

    Nažalost, nisam sačuvao prvu križaljku
    ili Horvatovo pismo, kao i mnoge prepiske
    sa kolegama P.Bogdanovićem, B. Antonićem,
    Refikom H. i dr.
    Nekim kolegama sam slao Rječnik makedonskog
    jezika, komplet "Džepne krstoslovke" i dr.
    Isto smo razmenjivali informacije oko valja-
    nosti nekih pojmova i sl.

    Dr-Iva

    ОдговориИзбриши