понедељак, 1. јул 2019.

ACTA AENIGMATICA (66)



UPUTSTVA ZA SURADNJU
Piše: Stjepan Horvat
Mladi suradnici koji su se javljali po prvi puta nekom uredništvu radovali su se svakoj ocjeni njihovih radova, bilo da je ona objavljena u kratkom tiskanom odgovoru na stranicama pojedinog časopisa ili da su dobili pismeni odgovor od urednika na svoju adresu. Naravno, to je bilo opterećenje za svakog urednika, no u EUB smo držali da na svako pismo koje dobijemo treba napisati odgovor i podržati u enigmatskom radu mlade ljude.
Mnogi zagonetači koji su obnašali uredničke dužnosti u izdanjima Čvora ostali su zapaženi među zagonetačkim poletarcima, a danas bih mogao reći da se mnogi sjećaju odgovora Slavka Peleha, Miroslava Šanteka, Jovana Nedića ili, ponajviše, Borisa Antonića. Boris je pripremao mrežaste zagonetke i križaljke u Čvorovoj Križaljci i često je svoja teorijska razmišljanja iznosio kroz odgovore suradnicima.
Tako je nastala i prva Čvorova knjiga Kako sastaviti dobru križaljku, čiji je autor bio Slavko Peleh, koji je u njoj pokušao sumirati sva dotadašnja saznanja o stvaranju križaljaka i dati upute kako najbolje sastaviti i opisati križaljku i poslati je nekoj redakciji.
No bilo je pokušaja i drugih redakcija da nešto učine na tom polju, pa sam tako sačuvao jedan tiskani letak pod nazivom Nekoliko osnovnih uputstava za saradnju. Ne mogu se sjetiti točno godine (negdje početkom sedamdesetih), a izdavač je bio Enigmatski klub Beograd. Kako te upute velikim dijelom važe i danas, samo uz korištenje računalne tehnike, lijepo je pogledati kako je to nekada bilo.
Možda se netko od starijih kolega može sjetiti vremena kada je to tiskano, pa neka napiše koju riječ u komentaru.


2 коментара:

  1. Zar se niko ne sjeća ovih "Nekoliko osnovnih uputstava za saradnju"?

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман2. јул 2019. 23:59


    Naravno da se sećam ovog teksta "NEKOLIKO OSNOVNIH UPUTSTAVA ZA SARADNJU"
    no, mislim da je štampano 70-ih ili 80.ih godina. Konsultovaću Jovana Vuko-vića.

    Vlašar

    ОдговориИзбриши