уторак, 20. август 2019.

NA PUTU ZA ŠIROKI (11)


Slogovi: A, AD, CI, DE, DE, DER, ERN, GAN, JA, JUNKT, MA, MO, NA, SATH, STIG, UNK, US, UTSCH.
1.Film Miloša Formana, dobitnik osam Oscara, 2. Književni smjer i razdoblje u hrv. književnosti s kraja 19. i početka 20. stoljeća, 3. Pristav, pomoćni činovnik; vršitelj adjunkcije, 4. Hrv. arhitekt Julio (1859–1922) i glumica Lea (1927-1943), oboje židovskog porijekla, 5. Švedski hokejaš na ledu, Carl (1997.),  6. Čin pomazanja (crkv.); mast ili ulje koje se koristi u činu pomazanja, pomast; balzam, 7. Turski povjesničar i publicist kurdskog porijekla, Nail.
 Radoja Racanović

10 коментара:

  1. Rješenje kvadrata 7x7 Radoje Racanovića:

    A M A D E U S
    M O D E R N A
    A D -J U N K T
    D E U T S C H
    E R N S T -I G
    U N K C -I J A
    S A T H G A N

    ОдговориИзбриши
  2. Još jednom: Amadeus, moderna, adjunkt, Deutsch, Ernstig, unkcija, Sathgan.

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je do sada (po meni) najbolji uradak. Izguglani SATHGAN je napisao knjigu, a ne da se samo spominje u njoj... Vrhunska kombinatorika i mnoštvo skupina. Bravo Radoja Pero

    ОдговориИзбриши
  4. Svaka čast Radoji za kombinatoriku, samo je pitanje tko bi ovo uspio riješiti bez slogova :))

    ОдговориИзбриши
  5. Радоја Рацановић20. август 2019. 23:09


    Pozdravljam sve vas koji iz ovog ili onog razloga pratite ovu rubriku, i zahvaljujem autorima pohvalnih komentara. Volio bih da se oglasio i neko od članova žirija, očekivao sam to, ali - kad već nije - nema veze.

    Prvo želim da kažem, mada će nekima to opet smetati, da mi je dovoljna satisfakcija za trud koji uložim kada učestvujem na ovakvim takmičenjima da to bude primjećeno od strane kolega do čijeg mi je mišljenja i suda zaista stalo, a Pero je svakako tu na vrhu liste.

    Drugo, žiriju jedino zamjeram što je u objavi rezultata za kvadrate ove godine izostavio prvu riječ u napomeni, tako da autori koji su poslali više od jednog rada, i ja sam među njima, nemaju informaciju koji je od njih (naj)bolje plasiran. Uopšte ne sporim odluke žirija, ali uzimam sebi i ostalim upućenim i zainteresovanim za pravo, koje neću koristiti ovaj put, da o njima možemo diskutovati.

    Dakle, ne smatram da je ovaj moj rad mnogo bolji ili lošiji od drugih viđenih, ali smatram da vrijedi da se prodiskutuje o njemu i uopšte o ovoj zagonetki i ovom konkursu.

    Ovaj sam rad sastavio iz 5. ili 6. pokušaja. Pojam AMADEUS, koji je - čini mi se - odabrao veliki broj učesnika iz razloga što je opštepoznat, a nije izveden iz broja sedam i nije bio naveden u zadanim primjerima, nije se uopšte pokazao lakim za kombinovanje. Prvo sam ga pokušao smjestiti što dalje od broja 1, na 6. ili 7. poziciju, što mi nije pošlo za rukom, pa sam ga najzad stavio na 1. poziciju, nezadovoljan dotad postignutim. E, kada tematski pojam uvrstite na tu poziciju, onda se očekuje da napravite nešto izvrsno; najbolje bi bilo sa ostalim riječima svima poznatim, ali da li mora uvijek biti tako?

    Začudo, i kao riječ pod 1. AMADEUS se nije pokazao pogodnim za kombinovanje. Pokazalo se da je neobično malo riječi na M koje se slažu sa njim, a nekako se sama po sebi nametala MODESTA kao drugi tematski pojam, ali sa ne baš dobrim izgledima za sjajnu kombinaciju. Kada sam došao do kombinacije AMADEUS, MODERNA, ADJUNKT, DEUTSCH, ERNSTI. UNKCIJA i SATH... bila bi prava ludost, nadam se da ćete se složiti sa mnom, u eri interneta „propustiti“ takvu mogućnost, bez obzira na sve opasnosti koje je ona nosila i kojih sam bio svjestan (i zbog toga ništa ne zamjeram žiriju).

    Ja nisam sastavljač magičnih likova, i nisam upoznat sa većinom dosad objavljenih stvari, ali vjerujem da je kombinacija na lik 7 x 7 sa ovako malim brojem slogova i ovako velikim brojem slovnih skupina ranije rijetko viđena i da će je biti teško ponoviti.

    Na kraju nešto i o rješivosti. U principu su magični likovi teško rješive zagonetke, čak i pod uslovom da su svi pojmovi navedeni u dvomatičnom rječniku, i zbog toga se uz njih, otkad ja pamtim, nudi pomoć, najčešće u vidu slogova, što rješivost čini manje relevantnom, i stavlja u prvi plan uspješnost kombinacije.


    ОдговориИзбриши
  6. Радоја Рацановић20. август 2019. 23:16


    Zaboravih napisati da ću, kao prilog ovoj diskusiji, pripremiti i poslati Slavku da postavi na blog i ostale kvadrate, po mom sudu lošije od ovog, koje sam sastavio na ovu temu.

    ОдговориИзбриши
  7. Slažem se s Radojom da bi žiri kod objave rezultata trebao / morao napisati nešto kako bi sastavljači znali koji im je sastav ušao u plasman. Npr. ja još ne znam koji je moj sastav postavljen na 5. mjesto.

    ОдговориИзбриши
  8. Uz drugi Radojin komentar samo dodajem napomenu da je ova rubrika i pokrenuta zato da bi se mogli objaviti poslani sastavi koji nisu ušli u plasman, ali i oni koji nisu poslani. Ko zna, možda bi kod žirija neki neposlani bolje prošli od onih poslanih.

    ОдговориИзбриши
  9. Ne treba ni napominjati da vam TIO svima stoji na sluzi. Šaljite! Pišite!

    ОдговориИзбриши