среда, 21. август 2019.

NA PUTU ZA ŠIROKI (12)


KVADRATI BLIZANCI
1. Slogovi: A, DA, DE, DIN, EST, I, LA, MA, MA, MOT, NI, NI, NU, OD, RE, RO, SO, STREL, ŠA, TE, TRO, US.
1.Koji je od šamota, 2. Film Miloša Formana, dobitnik osam Oscara, 3.Titula uglednih glazbenika, osobito dirigenata, 4. Lov na divljač, 5. Elektronska cijev s četiri elektrode, 6. Sultan Sirije i Egipta iz 12. stoljeća, poznat kao osvajač Damaska i po uspjesima u borbama protiv križara, 7. Austrijski general iz 17. stoljeća, poznat kao »general Hrvata«.

2. Slogovi: A, DE, EST, GO, JE, KO, KU, MA, MA, MOJ, NO, NOV, O, OD, RA, RO, SA, SO, STRAG, TRE, US, VO.
1.Duži oblik starog muškog imena Samo, 2. Film Miloša Formana, dobitnik osam Oscara, 3. Titula uglednih glazbenika, osobito dirigenata,  4. Sa stražnje strane, straga, odostrag,  5. Koje se odnosi na najveću žlijezdu u ljudskom organizmu, 6. Ruski pisac druge polovine 20. stoljeća, Jurij Nikolajevič (1931-2001), 7. Planinski masiv na granici Sjeverne Makedonije i Bugarske (Osogovska planina).
Autor: Radoja Racanović
Napomena: Iako mi se više sviđao donji kvadrat, ostao je van konkurencije (nisam ga poslao) zbog toga što pojam pod 6. nema “knjiški” izvor. Za razliku od njega, prvih pet pojmova u gornjem kvadratu navedeno je na HJP , a posljednja dva u Hrvatskoj enciklopediji.

8 коментара:

  1. 1.
    ŠAMOTNI
    AMADEUS
    MAESTRO
    ODSTREL
    TETRODA
    NUREDIN
    ISOLANI

    2.
    SAMOJKO
    AMASEUS
    MAESTRO
    ODSTRAG
    JETRENO
    KURANOV
    OSOGOVO

    G.Z.

    ОдговориИзбриши
  2. Kuranov je sasvim ok pojam, čini mi se. Ništa nije sporno.

    ОдговориИзбриши
  3. Točno. A što se "knjiških" izvora tiče: "Suvremeni ruski pisci: knj. Članci i studije o sovjetskoj književnosti", Aleksandar Flaker, Naprijed 1962., stranica 341.

    ОдговориИзбриши
  4. Ne znam zašto spominjete "knjiške" izvore haha. Pa ja sam branio ABU AMALA, ok mi je, naravno, i KURANOV. Ja bih sve to puštao da me se pita; samo sam htio učvrstiti ideju oko puštanja Abua Amala činjenicom da postoji I u knjiškom izvoru. Pa nisam picajzla. :-D

    ОдговориИзбриши
  5. Radi se o poznatom i priznatom književniku u Rusiji.
    Prilažem nekoliko linkova koji sadrže više informacija o ovom piscu:

    https://ru.wikipedia.org/wiki/Куранов,_Юрий_Николаевич
    http://pskovlib.ru/sniki/map/kuranov-yurij-nikolaevich.php
    https://lib39.ru/kray/literature/writers/kuranov.php
    http://lib.pushkinskijdom.ru/Default.aspx?tabid=10547

    ОдговориИзбриши
  6. Радоја Рацановић21. август 2019. 22:18


    Kao što sam obećao u komentaru ispod objave Na putu za Široki (11), poslao sam ovo Slavku da postavi na blog, i pripremio na ovaj način, smatrajući da će doprinijeti diskusiji o ovoj zagonetki i ovom konkursu. Sudeći po ovdje napisanim komentarima, iako ih se većina odnosi za „knjiški“ izvor, bar sam djelimično uspio.

    U svakom slučaju, iz ovih kratkih tekstova, uključujući i moj uvodni, može se izvući nekoliko zaključaka i konstatacija. Najvažniji je da sam u izboru pogriješio. Smatrao sam da nije u redu da šaljem dvije varijacije na istu temu sa identičnim ili strukturno vrlo sličnim pojmovima na svim pozicijama. Odabrao sam rad za koji sam smatrao da ima veće šanse kod žirija, a pri tom je ključno bilo to što su svi pojmovi u njemu potvrđeni u najstandardnijim enigmatskim izvorima. Toliki sam (očigledno bespotrebni) značaj dao tom kriterijumu da sam „propustio“ rad sa pridjevom u muškom rodu kao prvom riječi. Uz to se NUREDIN i ISOLANI nisu pokazali poznatijim, aktuelnijim i rješivijim od KURANOVA i OSOGOVA.

    Dobro, ovo se mora sagledavati u svjetlu činjenice da mi ovaj rad nije bio favorit, možda bih u drugoj situaciji drugačije postupio, ali svejedno... Možda je ovo još jedan razlog zbog kojeg puno ne zamjeram žiriju, ako mu uopšte nešto treba zamjeriti.

    ОдговориИзбриши
  7. Pozdrav Radoja i ostalim kolegama. Budući da je ovaj natječaj i susret orijentiran ponajviše povezivanju i druženju enigmata ja svoje radove nisam brusio do nekog savršenstva. Da je ovo organizirao "Feniks" ja sigurno ne bi slao svoje kvadrate u kojima sam s interneta iskopao opskurne pojmove COILTON i KAKARAS premda jedan i drugi imaju potvrdu.internet općenito ima jako dobrih prednosti samo ga treba znati koristiti, ipak kao što svi znamo tamo ima svega i svačega bez ikakve potvrde ili provjere.

    Prvi kvadrat što sam ga sastavio bez googlea bio mi je favorit, očito se svidio i žiriju :)

    ОдговориИзбриши