понедељак, 18. новембар 2019.

ACTA AENIGMATICA (86)



"DRUŠTVENI ZABAVLJAČ"
Piše: Stjepan Horvat
Možda ovo o čemu ću danas pisati i tematski baš ne spada u rubriku Acta aenigmatica, ali mislim da zavređuje prednost pred ostalim temama vezanim za zagonetaštvo. Evo o čemu je riječ pa zaključite i sami.
Već neko duže vrijeme zanosim se idejom da bibliografski obradim još neke časopise i njihove zagonetačke rubrike, koji su iz raznoraznih razloga ostali izvan fokusa enigmatskih istraživača, a svojim rubrikama sa zagonetkama bili su veliki doprinos razvoju zagonetačkih vještina u nas. Jedan takav časopis bio je i Anđeo čuvar, koji je izlazio neprekidno četrdeset i četiri godine (1900.-1944.) i koji je cijelo to vrijeme imao rubriku sa zagonetkama. Zagonetke su bile primjerene vremenu kada su objavljivane, a mnogi poznatiji stariji autori počeli su objavljivati svoje radove upravo u tom časopisu.
U godištu 1929. naišao sam na autora koji se zvao Oskar Ključec. Sljedeće godine pojavio se autor Aleksandar O. Ključec. U Leksikonu zagonetača Jugoslavije (str. 78) ima zabilježeno:
KLJUČEC, Oskar. Inženjer. U listu „Društveni zabavljač“ (1924) objavio „Varave zagonetke“ i „Zagonetke za strpljivost i dosjetljivost“.
I to je bilo sve. U Bibliografiji enigmatike Slavka Peleha nema podataka o listu Društveni zabavljač – a kako ću tek sada otkriti – ni o knjižici istog naslova. Pukim slučajem naletio sam u jednom antikvarijatu na tu knjižicu, kojoj na naslovnici (koricama) stoji: Vazda zanimivi i dosjetljivi DRUŠTVENI ZABAVLJAČ : Zbirka varavih zagonetaka, pitalica i dosjetaka, računskih i slikovitih zadaća, društvenih i raznih stolnih igara. Sa 24 slike. : Prikupio Oskar Ključec inž. potporučnik. (*). Knjižica ima 52 stranice (13x19 cm), a nakladnik je bila Knjižara St. Kugli u Zagrebu. To je bila renomirana tiskarska i nakladnička tvrtka tog doba, koju su vodili sinovi Stjepana Kuglija, hrvatskog knjižara, nakladnika i tiskara (Novi Sad, 1851. – Zagreb, 1915.): Rudolf, Ivo i Zlatko. Godina izdavanja je 1924., što znači da je to čak šest godina prije Špicerovog Leksikona za sastavljače i odgonetače zagonetaka s uvodom, tumačem i primjerima (1930.).
Knjižicu je pripremio Oskar Ključec, inženjerijski poručnik (na naslovnici stoji potporučnik!) tadašnje vojske, koji je u to vrijeme služio u Mariboru. O Oskaru se malo zna, ali došao sam do podatka da je rođen 1901. godine, a da je dugo godina kasnije živio u Zagrebu, gdje je i preminuo 26. prosinca 1980. godine i sahranjen je na zagrebačkom groblju Mirogoj.
U Predgovoru Oskar Ključec je pisao:
Svatko, bio star ili mlad potrebuje poslije napornog rada u svom zvanju – također i odmor, koji će naći, ako slobodno vrijeme vedro i veselo sprovede. No, ovo je u društvenom, tjelesnom i u duševnom pogledu najvažnije za mladež, koja često i u vrlo kratko odmjerenom slobodnom vremenu sakuplja nužnu okrepu za nauku… U ovoj zbirci ima zadaća i igara – za razne dobe, tako da će se i odrasli katkada rado pozabaviti s mladeži.
Knjižica ima nekoliko cjelina:
I. Varave zagonetke (raznovrsne pitalice tipa: Nema tijela a ipak se vidi? – sjena; Što trči bez nogu, nikada ne počiva i ne vraća se? – vrijeme),
II. Zagonetke za strpljivost i dosjetljivost (brojčane zagonetke – neke vrsti aritmogrifa, anagrami, zadaće za nadopunjavanje, križne zagonetke, zagonetke puževe kućice, kvadrati za kombinacije, zagonetke za popunjavanje),
III. Računske zagonetke,
IV. Geometrijske i slikovite zadaće,
VI. Društvene igre (šibice, igre imena, „sekretara“) i
VII. Razne stolne igre (mlin, dama, vuk i ovce).
Promatrajući takav sadržaj, moglo bi se reći da je to bio i pokušaj podjele zagonetaka po vrstama, a brojni primjeri upućuju na raznolikost zagonetaka toga vremena.

(*) Napomena urednika: U elektronskom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice ta je knjiga opisana ovako
Naslov Vazda zanimivi i dosjetljivi društveni zabavljač : zbirka zagonetki, zadaća i igara : sa 24 slike / priredio Oskar Ključec.
Impresum Zagreb : tisak i naklada Knjižare St. Kugli, [1926].
Materijalni opis 50 str. : graf. prikazi ; 19 cm.

1 коментар:

  1. Danas nam je neobična i "zanimiva" druga riječ iz naslova te knjige.
    Meni je "zanimivo" i to da na koricama piše "zagonetaka", a na naslovnoj stranici "zagonetki"...

    ОдговориИзбриши