среда, 22. јануар 2020.

REČ PO RIJEČ (2002)



TUNJO
Piše: Ilija Ozdanovac
Ima tome već dobrih desetak godina, kad moj radni kolega u Otoku postaje Tunjo Džijan! (oni koji me znaju , znaju gdje sam i što sam „radio“, a drugima to, ionako, nije baš bitno). U slobodno vrijeme vrstan filatelist, numizmatičar, osrednji zagonetač, malo bolji logičar, a inače, čovjek od formata i kad su se mnoge godine izredale još smo u kontaktu, viđamo i družimo, što bi rekli naši Šokci „još smo dobri!“. Sad, nakon toliko godina, mogu kazati da ne upoznah boljeg čovjeka niti radnog kolegu! A podijelili smo i proživjeli  oho-ho toga Ne želeći sada dizati ga baš u zvijezde , zaintrigiralo me njegovo ime, kod nas neuobičajena inačica imena Antun. Jer, baš tako mu piše u osobnoj iskaznici. Tunjo!
Znam da osnovno ime, a odakle korijene vuče i njegovo , ANTUN, ima hrpu izvedenica: Ante, Anto, Anta, Antiša, Anton, Antoni, Antoine, Antonije, Tona, Tone, Toni, Tony, Tunja, Tunjo, Tunjica....pa sam s njim popričao i raspravljao iz znatiželje: Što to on zna o svom imenu? 
Pa mi reče, da je, u dijelu Bosanske Posavine oko Orašja i Bosanskog Šamca (Ugljara, Donja Mahala, Oštra Luka, Bok, Tolisa, Vidovice, Domaljevac, Matići...), u domicilnom narodu bilo uobičajeno da se tako nazivaju muška djeca, a što je zapravo, uprošćeni oblik imena Anto ili Antun. Inače samo ime Antun (Antonio), tvrde povjesničari,  potječe od naziva starorimskog plemena Antonius. Kako je etruščanskog podrijetla, čiji jezik nije još uvijek dešifriran, ne zna se točno njegovo značenje. 
I Tunjo je vjerovatno, kao i svi mi, naslijedio ime nekog svog pretka (reče mi: pa, od djeda!) i sad ga godinama s ponosom nosi. Znajući bar dvije stvari, a to zapravo i jest istina, roditelje i ime kojim ćeš se zvati ne biraš sam, ostaje ti samo da svojim životom i djelima opravdaš ono što su za tebe odlučili neki drugi i baš te nazvali tako.
Navodim neke osobe, imenom ili nadimkom Tunjo, koji su svojim djelovanjem ili životom zadužili bosansku Posavinu, a i šire:
- Tunjo Perić , docent na Katedri za matematiku Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
- Muhamed Filipović, bošnjački mislilac, političar i ideolog, ima nadimak Tunjo

- Fra Tunjo Janjić, franjevac i publicist iz Vidovica kod Orašja, gvardijan u Cerniku ("Posavino, srce si u Bosni")

- Posavski izvorni pjevač, glazbenik i pučki pjesnik iz Tolise, Tunjo Oršolić zvan Tunja ("Uspomene drage")

1 коментар: