среда, 4. март 2020.

IDEMO (LI) U NIŠ (1)?!

Како смо све ближи дану одржавања јубиларних 20. Сусрета енигмата Србије 2020. године, а до сада скоро ништа званично није речено о њима, осим што је упућено писмо ЕСС, односно Димовићу, дана 23.09.2019. о кандидатури ЕК „Ниш“ за организовање истих са основним појединостима, и ГЕН-у (Гласило Енигмата Нишких) број 27, који је као додатак објављен у ВЕСНИК-у Енигматског клуба „Нова загонетка“ број 60, Београд, децембра 2019., даје се у целини:
По први пут да енигматски клуб по други пут буде домаћин, већ традиционалним, Сусретима енигмата Србије. То је Енигматски клуб „НИШ“ који је 2005. био домаћин петог (5), а сада 2020. године, 20-тог СЕС-а.
Енигматски савез Србије, као главни организатор, поверио је улогу домаћина енигматима Ниша. Свесни тежине организације једне такве манифестације позвани су у помоћ и колеге енигмате из Бора што су они безрезервно прихватили. Оба ова енигматска клуба били су раније организатори што значи да имају потребно искуство.
Смештај енигмата биће у Студентском центру у Нишу, недалеко од аутобуске станице и чувене Нишке тврђаве. Радни део СЕС-а биће дефинисан у сарадњи са Енигматским савезом Србије, али обећавамо доста новина. Предвиђени туристички садржај је веома обилан. Коначни услови боравка у Нишу, од 14. до 16. августа 2020. године, биће објављени марта месеца 2020. године.“

 Напомена: Још у Врњачкој Бањи за време одржавања 19. СЕС-а, за  организацију 20. . СЕС-а била су два предлога, први Ниш тј. ЕК „Ниш“, други Бијељина, Република Српска, али да Јадран Голоигра извиди могућност одржавања истих у дотичном граду. Предност је била Бијељина, али да Јадран то потврди од одређеног термина. Како тога није било, председник ЕСС Димовић поверио је организацију 20. СЕС-а ЕК „Ниш“.

ЕК „Ниш“ односно Марјан Радаковић и ЕК „Бор“ односно Крста Иванов „засукали су рукаве“ и почели са припремама како би дотични Сусрети протекли у најбољем могућем реду.
Договор је био да за све што „мора“ да се догоди у Нишу обавезу припреме преузима Марјан, а остало, попут припреме знака (лого) Сусрета и задатака за сва енигматска такмичења преузима Крста. Марјан је требао да се побрине, регулише, утаначи: смештај учесника, обилазак знаменитости Ниша и за случај лепог и лошег времена, израду мајица као традиционални сувенир, евентуални превоз у зависности од броја учесника на релацији БГД – Ниш, до цене смештаја по учеснику, а све у договору са одговорнима у меродавним службама у општини Црвени Крст града Ниша, а који су имали своје услове и захтевали поштовање временских рокова за достављање података због планирања и реализације финансијске помоћи за ову годину. Писане потврде достављене су од стране Туристичког савеза, Градског музеја и Студентског центра, још само да своје потврди Општина Црвени Крст у организацији Сусрета. После потписивања уговора од стране Енигматског савеза Србије и Студентског центра биће познате све појединости око смештаја учесника Сусрета.
Све обавезе стављене су на папир и то свако у свом задужењу, са могућношћу измене или допуне, требали смо да презентирамо Председништву или Скупштини ЕСС, која је требала да се одржи на Дан енигмата Србије на загонетној суботи која ове године пада у суботу 29. фебруара, а које су увек биле у то доба од како је установљен Дан енигмата Србије у Вршцу 2009.
Како Председништво или Скуштина ЕСС, тога дана није одржана, ми смо схватили, да би избегли сваку непријатност, да оно што је планирано преведемо у стварност, односно реализујемо планирано. Међутим, Марјан, ипак, дана 2. фебруара, у телефонском разговору, упознао Димовића са основним детаљима одржавања Сусрета.

Такође, Марјан је доставио Цветковићу знак, симбол, лого 20. СЕС-а који је у међувремену урађен, те је и то познати податак, а исти је колега Мирослав објавио на свом сајту, те му се овом приликом захваљујемо. Мирослав је објавио фотографију Студентског центра где ће учесници бити смештени.

Дајемо себи за право, Марјан и ја, да је ово на неки начин и званични позив колегама енигматима  и љубитељима енигматике за учешће на јубиларним 20. Сусретима енигмата Србије ове године у термину од 14. до 16. августа. О појединостима биће још доста речи у енигматским гласилима и личним контактима.

                                                                                      Енигматски поздрав, Марјан и Крста

5 коментара:

  1. Ovo je prva objava sa nove adrese. Majstorima je trebalo 7-8 dana da "razvuku kablove" te sam bio u malim problemima kako da dođem do interneta. Sada je sve pod kontrolom, osim što je na čekanju gomila materijala (neke bitne objave). Trebaće mi neko vrijeme da blog dovedem u radno stanje. Naredna tri dana + vikend skoro isključivo su posvećeni blogu i enigmatici, te je ovo pravi momenat ako imate namjeru da nešto pošaljete za objavu.

    Što se tiče poruka (emil) malo se strpite. Ima mnogo poruka pa će trebati vremena da odgovorim.

    ОдговориИзбриши
  2. Dopune uz ovaj tekst o SES-u:

    Јубиларни Сусрети енигмата Србије које заједнички припремају ЕК "Ниш" и ЕК "Бор", а биће на лето одржани у Нишу, ових дана су добили званични лого. Урадио га је син борског енигмате Крсте Иванова, Иван Иванов, користећи лого Енигматског клуба "Ниш" који сам ја урадио пре 17 година.

    ОдговориИзбриши
  3. 2. U Studentskom domu - paviljon IV koji se nalazi pored tehničkih fakulteta Univerziteta u Nišu (Mašinski fakultet, Građevinsko-arhitektonski fakultet i Elektronski fakultet), biće smešteni učesnici 20. susreta enigmata Srbije koji će biti održani u avgustu ove godine. Gradnja Naučno-tehnološkog parka će biti završena u proleće ove godine, a druga zgrada studentskog doma se, nakon dužeg zastoja ponovo gradi, pa se nadam da će do avgusta i to biti završeno, a gradilište raščišćeno. Studentski dom u Nišu Paviljon IV je izgrađen 1977. godine, i spada u domove prve kategorije. Kapacitet ovog doma je 353 mesta, raspoređena u 184. sobe. Sobe su uglavnom jednokrevetne i dvokrevetne. Stanari u svim sobama imaju telefonski, TV i internet priključak

    ОдговориИзбриши
  4. 3. Poštovani,
    Susreti enigmata Srbiji, jubilarni 20, održaće se u avgustu ove godine, pa molimo da najavu o njima objavite, kako bi potencijalni učesnici mogli da planiraju svoje učešće na njima. Želimo što više učesnka, da isti imaju medjunarodni karakter. Pozivamo vas na jedno lepo i nezaboravno enigmatsko druženje.
    Srdačan enigmatski pozdrav.
    Krsta Ivanov

    ОдговориИзбриши