понедељак, 15. јун 2020.

ACTA AENIGMATICA (115)



IV. MSZU (4) – "BILTEN"
Piše: Stjepan Horvat
IV. međunarodni susret zagonetačkih urednika (MSZU) bio je uklopljen u proslavu desete obljetnice postojanja Enigmatskog udruženja Čvor. Organizacija je bila vrlo zahtjevna jer, osim stranih novinara urednika, nazočio je veliki broj urednika jugoslavenskih enigmatskih listova, a i gotovo stotinu članova društva. Možda je prigoda spomenuti da su na pripremama radili: Slavko Peleh, Ivica Perković, Miroslav Šantek i Stjepan Horvat (članovi EUČ), te zaposlenici EUČ Ivan Ređep, Nedeljko Uštulica, Stipe Vučak, Ljiljana Tuk, Anđelka Kuštre i Ljubica Lukčić. Priznanja je oblikovao magistar grafike Slavoljub Lacković, plakete je izradila likovna umjetnica Valerija Mrkobrad, a karikature sudionika MSZU nacrtao je Branko Medak.
S obzirom na novu tehnologiju u grafičkoj pripremi sloga za tisak (IBM composer, pisaći stroj s memorijom), odlučeno je da se pripremi i prigodno dnevno glasilo, koje smo nazvali Bilten – Glasilo IV. međunarodnog susreta zagonetačkih urednika. Izdana su tri broja, otisnuta svaki u 200 primjeraka. Tekstove za tisak (koje sam uglavnom sam pisao) priredili su Ljiljana Tuk (strojopisačica na IBM composeru) i Nedjeljko Uštulica (tehnički urednik), a otisnuli smo ih na offsetnom tisku Grafičke galanterije vlasnika Bože Ranilovića (kod njega smo otisnuli i nekoliko enigmatskih knjiga).
Prvi broj Biltena (19. svibnja 1978.) po dolasku u Bjelovar dobili su svi sudionici i u njemu su bili zapisi: Bjelovar – domaćin IV. međunarodnog susreta zagonetačkih urednika, Kratko o dosadašnjim susretima (Budimpešta, Warszawa i Berlin) i detaljan Program IV. MSZU.

U drugom broju Biltena (20. svibnja 1978.) bilo je izvješće Prvi radni dan MSZU – 19. V 1978., potom tekst Govorili su, rekli su… te Zagonetački adresar (sve adrese prisutnih redakcija i svih urednika).

U trećem broju Biltena (21. svibnja 1978.) objavljen je članak Drugi radni dan MSZU – 20. V 1978. U istom broju pisano je i o svečanoj pjesmi EU Čvora Zapjev čvoraša, čiji tekst je napisala Blanka Hudoba, a uglazbio ju je Roman Butina. Potom su donijeti dojmovi nekih od sudionika (Vello Pilt, Estonija; Mieczysław Kolbusz, Roman Nowoszewski i Witold Nowierski, Poljska; Walter Stohr, DDR, i Bernt Thuresson, Švedska). U Biltenu je objavljen i cjelokupan dnevni red svečane skupštine EUČ (na slici!), kao i popis svih dobitnika plaketa i priznanja povodom 10. obljetnice EUČ.

1 коментар: