недеља, 14. јун 2020.

REBUSANJE (4098)


Feniks 663, 04.06.2020. (Dejan nije autor)

19 коментара:

  1. Osim rješenja ovdje se traži i ko je autor rebusa.

    ОдговориИзбриши
  2. Ako je ovo rešenje, zar ne bi ANIS trebao biti u padežu - uz ANISA? Uz KOGA ili uz ČEGA, a ne uz KO ili uz ŠTA. Mislim da ovde ANIS ne može biti u nominativu.

    Ako nisam u pravu, izvinjavam se, nije moj maternji jezik, ali mi nikako ne štima uz ANIS.

    ОдговориИзбриши
  3. Štima, štima:)

    Sve je dobro, samo da nije UZ ANUS...:)

    ОдговориИзбриши
  4. ILIJA OZDANOVAC14. јун 2020. 18:09

    A što Nikola da je na slici LOVOR! Zar bi trebalo reći: uz lovora?

    ОдговориИзбриши
  5. A što bi Ilija bilo ako smo ti i ja na slici? Da li bi onda bilo ispravno reći: "uz Ilija je Nikola" ili "uz Ilije je Nikola"? Ili obrnuto - "uz Nikola je Ilija"?

    Ali ako svi kažete da je "uz anis" ("anis" u nominativu) ispravno, a verovatno jeste jer je rebus objavljen u "Feniksu", onda nemam šta da prigovorim, sem da ponovim da mi ne štimaju ovi padeži. Pozvaću štimer-majstora da mi ih naštima.

    ОдговориИзбриши
  6. Nikola, riječ je o akuzativu (uz KOGA ili uz ŠTO), pa je ispravno UZ ANIS, UZ ILIJU, itd...

    ОдговориИзбриши
  7. Uz anis je kutić!

    Tu je riječ anis u akuzativu. Za ljude i životinje akuzativ je jednak genitivu, a za biljke i nežive stvari jednak nominativu.

    Vidi OVDJE!

    ОдговориИзбриши
  8. Također, na HJP je specifično navedeno uz koji padež ide koji prijedlog:
    http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=f19hWRN5&keyword=uz
    Drugim riječima, rebus je ispravan (i izvornom govorniku to nije teško prepoznati): UZ se u hrvatskom jeziku slaže s akuzativom. Međutim, kao i za većinu jezika, za one koji nisu izvorni govornici, veza prijedloga i padeža se mora jednostavno naučiti napamet. Zbog toga nije neobično da Ilija postavlja ovakvo pitanje.
    Na primjer, DO (koji opisuje vrlo sličnu situaciju kao UZ) ide s genitivom:
    http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=f1ZnWhY%3D&keyword=do+%28I%29

    ОдговориИзбриши
  9. Ima tu više pravila,nije uvijek jednak nominativu.Predlog "uz" stavlja imenicu u akuzativ,to je tačno,ali zavisi izmedju ostalog i o tome da li se imenica završava suglasnikom ili samoglasnikom.Nećemo reći :"uz ŠUMA" ili "uz RUPA" ,"uz KUĆA " i sl.

    ОдговориИзбриши
  10. Postoji bezbroj imenica koje se završavaju suglasnikom, a imaju završno -a u akuzativu (uz kralja, uz miša, uz uz pingvina), a setio sam se i jednog neobičnog primera: top. Kad imamo na umu oružje onda je uz top, a kad govorimo o šahovskoj figuri, reći ćemo uz topa.
    Kao što je Tonči objasnio, to se mora naučiti napamet tj. usvojiti u hodu za svaki pojedinačni slučaj.
    Jedne godine sam u gimnaziji imao profesorku srpskog koja je poreklom iz Makedonije. Srpski je, gle socijalističkog apsurda, studirala u Skoplju, a tada kada je meni predavala iza sebe je imala cirka 30 godina staža. Gramatičke greške koje je hronično i neiskorenjivo ponavljala odavale su tragičnu posvađanost s akuzativom (i lokativom). Zaključio sam da prosto nema osećaj za to jer njen maternji jezik nema padeže, a to što je naknadno priučila nije bilo na nivou kvalitetne reprodukcije. Ima i Makedonaca kod kojih su takve greške vrlo retke, oni obično žive kod nas... ali ako ih malo duže slušate, obavezno ćete uloviti neki loš akuzativ. Recimo, ni Tijana Dapčević nije imuna na to, iako već 30 godina živi u Srbiji (i majka joj je uz to iz Novog Sada).

    ОдговориИзбриши
  11. Nakon svega što sam napisao i pročitao u komentarima - ZAHVALJUJEM SE SVIMA na vrlo kvalitetnim i iscrpnim objašnjenjima. Naučio sam vrlo korisnu stvar, kad je akuzativ u pitanju. Meni kao Makedoncu koji dosta dobro vlada srpsko-hrvatskim jezikom (takvog sam ga 8 godina učio dok sam se školovao), ipak ponekad predstavlja problem da pravilno padežujem neku reč i zato ponekad i pogrešim. Zato imam jednu taktiku, kad ne znam koji padež da upotrebim za neku reč u rečenici, ja reči u rečenici pretumbam tako da mi problematična reč dođe u nominativu.

    Čovek uči dok je živ, ja takođe i zato hvala svima još jednom.

    ОдговориИзбриши
  12. U srpskohrvatskom jeziku postoji kategorija animatnosti, što znači da se na različit način kroz padeže menjaju imenice koje označavaju nešto živo i nešto neživo. Recimo, kaže se "vidim miša" (životinju), ali "vidim miš" (računaraki miš). Naravno ima i izuzetaka, pa se recimo imenica "mrtvac" menja kao živo ("vidim mrtvaca"), dok se "leš" menja kao neživo ("vidim leš", a ne "vidim leša").

    ОдговориИзбриши
  13. Анониман19. јун 2020. 12:10

    Autor rebusa je Čedomir Jelić. Ispričavamo se i Dejanu i Čedomiru. Alfredo

    ОдговориИзбриши
  14. Eto i to smo rešili.

    Ma, samo opušteno, pozdrav svim ˝feniksovcima˝.

    ОдговориИзбриши