недеља, 13. септембар 2020.

REČ PO RIJEČ (2182)

Lotosov hram

Nakon posete Gurdvari Bangla Sahib (videti pod ’g’), stigao sam do Lotosovog hrama ljubičastom linijom delhijskog metroa. Inače, zanimljivo je da je metro u Delhiju počeo da se gradi 2002. godine, a prilikom moje posete (2018.) imao je već preko 200 stanica. Tim tempom, beogradski metro bi do sada stigao već do Tokija, ali avaj.

Lotosov hram je jedna od najpoznatijih znamenitosti Delhija. U pitanju je hram bahajske vere koji je izgrađen 1986. godine. U skladu sa verovanjima bahajaca, hram je otvoren za sve koji žele da ga posete, bez obzira na veru. Jedini problem je što takvih ima mnogo, pa sam morao da čekam u redu na suncu, još pritom bos.

Svojim upečatljivim oblikom, ovaj hram spada u najprepoznatljivije građevine sveta, a 2001. godine je bio zgrada sa najvećim brojem posetilaca u svetu. Konstrukcija se sastoji od 27 betonskih „latica“ obloženih mermerom. Unutrašnjost hrama je prilično jednostavna: velika sala sa propovedaonicom i stolicama za vernike, i to je sve. Ne krijem da sam bio razočaran enterijerom nakon skoro sat vremena čekanja u redu.

(Vanja Tomašev)

1 коментар: