среда, 2. септембар 2020.

REČ PO RIJEČ (2179)

Baoli unutar hrama u tvrđavi Amber

Baoli ili baori je hindski naziv za stepenaste bunare po kojima je prepoznatliva zapadna Indija. Najlepši i najpoznatiji je Čand Baori u Radžastanu (potražite ga na Googlu), ali ga nisam posetio. Prvi baoli koji jesam posetio je Agrasen ki Baoli u Nju Delhiju. Pretpostavlja se da je izgrađen u 14. veku, mada priča kaže da ga je mnogo ranije sagradio legendarni mahradža Agrasen. Ova znamenitost indijske prestonice nalazi se u blizini Vrata Indije (vidi pod ’nj’) i Džantar Mantara (vidi pod ’dž’). Za razliku od ovog delhijskog koji je izduženog oblika i ima stepenice za silazak do vode samo sa jedne strane, baoli unutar tvrđave Amber (ili Amer) kod Džajpura je kvadratne osnove i ima stepenice sa tri strane.

(Vanja Tomašev)

Agrasen ki Baoli u Nju Delhiju

 

1 коментар:

  1. Juče je cijeli dan stajala ova objava sa zarotiranim potpisima ispod slika. Vanja je odmah intervenisao, ali nisam bio u mogućnosti da to isptavim do sad.

    Takođe, stiglo mi je "milion" mejlova, neki veoma bitni. Molim za malo strpljenja, nadam se da ću uspjeti do večeras svima da odgovorim (biće i nekih objava koje su trebalo da se pojave još sinoć).

    ОдговориИзбриши