субота, 12. септембар 2020.

VOJINOVA KRIŽALJKA


Feniks 669, 27.08.2020.
Jedna lijepa križaljka Vojina Krsmanovića.
Prilog: Jovan Nedić

16 коментара:

  1. Nekoliko istinski lijepih pojmova, sintagmi..., ali i nekoliko troslovnih kratica. Posebno mi smeta OJO jer je Vojin pristao na nju u samom početku. Vojin je na ovaj rad potrošio 15-20 minuta, maksimalno pola sata. Je li efikasnost, odnosno faktor vremena postao toliko važan ili se troslovne kratice ne vide kao značajna mana? Ponoviću više puta napisano - danas kad je gotovo svaki troslov nekakva kratica ti su "pojmovi" sveprisutni, a objektivno su velika mana jer iz željene igre riječima (u kojoj su sve riječi ukrštene u svakom svom slovu) izbacuje čak tri riječi (u ovom slučaju tri složene desetke), što je tri puta više nego jednoslov ili 1.5 puta više nego dvoslov. Kad pogledam svoje bušmane i vidim kako sam često kombinaciju izvukao troslovnim kraticama zaista nisam ponosan na to. Nedavno sam vidio ukrštene četveroslovne kratice... je li to sljedeći korak u našem "razvoju" i stremljenju ka blokovima, bjelinama?

    Svjestan sam ogromne količine strana i radova koje valja uraditi, zaista fantastično, svaka čast i autorima i redakcijama. Ovo gore je tek podsjećanje na objektivne kriterije, tek da se ne zaboravi. Svaki autor i urednik će odrediti svoj nivo strogosti.

    ОдговориИзбриши
  2. Ojo je relativno poznati košarkaš ali urednik Rajko je tako odlučio. Vjerojatno je još nešto promijenio kako bi izašao ususret rješavačima. Tako je iziritirao Hajru. Nemoguće je sve zadovoljiti, pogotovo kada dnevno uređujete desetak stranica. Puno je lakše napisati komentar nego opisati križaljku... Pero

    ОдговориИзбриши
  3. Kao da opet trebam pojašnjavati - sve se slažem Pero, tako je kako kažeš (ne bih to zvao iritiranošću, no svejedno), ali ono o čemu ja govorim je generalni trend (uključujući i moje radove), prečesto koristimo te nesretne kratice da izvučemo kombinaciju. Autor je u samom početku kombinacije pristao na OJO, znao je da sigurno ima nešto, a i da je prihvatljivo (jer ih vidi u gotovo svim radovima). Sastavljaču Vojinovog kvaliteta ne bi trebalo biti problem složiti tri desetke bez takvih stvari, a pitanje je i jesu li te tri desetke tako poželjne i važne (opet, vidi da je to trend i slijedi, barem on može raditi baš sve stilove). Njegov izbor je da je to u redu, urednički isto tako, eto moj izbor je da napišem par redova nečeg što pokušava biti dobronamjerna kritika sa ciljem da možda unaprijedimo ono što nam je svima drago. Trebam li se izvinjavati zbog toga? Dakle, nije riječ o ovoj križaljci, OJO, opisivanju, Feniksu, Vojinu, meni... riječ je o kriterijima, o trendu koji nepotrebno ruši kvalitet sadržaja čak i radova vrhunskih autora.

    ОдговориИзбриши
  4. Jovan napisa. "Lijepa križaljka".
    Saglasan sam.

    Ima jedan pojam koji bi u jednom drugom hrvatskom listu drugačije opisali :)

    ОдговориИзбриши
  5. Možda nije loše ponoviti - Opisi u Feniksu su ODLIČNI u 99% slučajeva (60% je dovoljno za pohvalu).

    ОдговориИзбриши
  6. Michael Ojo je košarkaš, nedavno preminuo, Vojinu poznat jer je tri godine igrao u Srbiji. Drugo, ovakvu križaljku je nemoguće sastaviti za 15 minuta, jer na povezanosti se autor baš potrudio. A kako izmjeriti trend? Npr. nasumice izabrati tri-četiri križaljke iz 70-ih koje je uređivao Jovan Nedić, pa onda tri-četiri iz 80-ih koje je uređivao Hajrudin Hodžić, onda idu nezainteresirani pa tri-četiri iz 2000-itih koje potpisujem ja. Još nam fali trendovski žiri sastavljen od urednika, sastavljača, blogera i rješavača.

    ОдговориИзбриши
  7. Znam Slavko, taj pojam je ANAL. Dva tri autora su mi dokumentirali kako taj pojam može ići u jednini. Evo zadatak za tvoje istraživače, jer valja kopati po internetu. Možda za rubriku Podatak više.... Pero

    ОдговориИзбриши
  8. Ha-ha.
    Lično nemam ništa protiv takvog opisivanja tog pojma, no se sjetih onog drugog opisa koji da se pojavi u nekom listu u Srbiji, vjerujem da bi puritanci listom poskakali sa mostova u mutno Dunavo.

    ОдговориИзбриши
  9. Zaboravio sam potpis, savladava me umor od jesenskog Super feniksa kojeg sam danas poslao u tiskaru. Nego dat ćeš ti meni neku šifru pa ću sve da ih karam, a samo ćemo nas dvoje znati da sam to ja. Pero

    ОдговориИзбриши
  10. Može: Rope?
    (Niko to ne bi provalio)

    PS. Sad sam nešto specijalno dobro raspoložen jer sam i ja zgotovio jedan posao koji mi je visio nad glavom.

    ОдговориИзбриши
  11. Vidio sam vijest o umrlom košarkašu, ime očito nisam zapamtio, izvinjenje Vojinu, vjerujem nepotrebno. Slučajno je to opisano kao kratica, no ne mijenja suštinu priče... Po treći put - nije riječ o ovom pojmu, autoru, uredniku, izdanju, još manje o poređenju stvari iz prošlosti.

    Napisah 15-20 minuta ili pola sata:)

    Ne vidim argumente ni o trendu, ni o kriterijima.

    ОдговориИзбриши
  12. Meni je ovo jedna od najljepših križaljki koje sam rješavao u posljednje vrijeme.

    ОдговориИзбриши
  13. Ej, nemojte ROPE! To je nadimak makedonskog zagonetača Dimitra Ropevskog (Rope). Imaćete problema s tim!

    ОдговориИзбриши
  14. Nikola, prijatelju, ono je bio moj pokušaj duhovitog odgovora na Perin duhoviti komentar.

    ОдговориИзбриши
  15. Ponadao sam se da je tema interesantnija čim je začas našla mesto u trendingu. I ja volim da vidim lijepu križaljku, pomislih, more bit da je ova iznimno lijepa čim pobuđuje toliku pozornost. :)
    A ono ništa. Milijarditi Vojinov deža vi i obična serijska stvar koja ni po čemu ne nadilazi grupu njegovih rutinskih sastava kakve pravi već 100 godina. Istu ovakvu križaljku istog autora (sa sve Atintanom) mogli ste da iskopate iz starih 'artija anno domini '68, '75, '85, '95... i nijedan detalj ne bi implicirao da je ova sklopljena 2020, a njena sestra, jednojajčana bliznakinja 50 godina ranije.
    Tu su jedino interesantne ove tri naslagane reči na početku i uspravni izlazi iz te skromne kombinacije... ali su interesantni samo u odnosu na druge potpise. Kod ovog autora je to standard. Naniže sve tra-la-la, zaključno s analom.
    Uz to, metodologija je pod znakom pitanja. U ovolickoj mreži, bilo je mesta za raspar skraćivati i smenjivati, te ustrojstvo i sredstvo.
    I btw, OJO je savezna država Nigerije, ali ovaj opis križaljku čini aktuelnijom, da ne ostane baš sasvim u 1955 - oj. :)

    ОдговориИзбриши