понедељак, 14. септембар 2020.

ZRNCA (4137)

ANAGRAM

Jao, pa ti u TOMSK NAS SI 
poveo iz ovog grada 
zbog brzine svega toga
zbunjeni smo, evo sada!

Gojko Mandić

10 коментара:

  1. 1.Da
    2.Odlično.Ova slika Sanskog Mosta je učinjena baš sa tog mosta (po kojem je grad i dobio ime).I stanovništvo bi baš izmiksano.Most je i simbol povezivanja
    obala i ljudi,ali preko ovog MOSTA zadnjih godina,nažalost,sve manje osoba prelazi.Odmah na slici lijevo je bio kiosk koji sam godinama svakodnevno posjećivao i kupovao brdo štampe (najviše enigmatske i one humorističke).

    ОдговориИзбриши
  2. Da,iz Sanskom Mosta (veliko M),preciznije iz Zdene udaljene od S.Mosta kilometar i po.Gradić u SZ dijelu BiH,poznatom po dvjema pećinama (Hrustovačka i Dabarska),po vodopadu Blije (Blihe) čija je visina veća od onog na Nijagari(to je ono-priroda).Onda bio je poznat po manifestaciji Mjesec cvijeća,Majsko drugovanje na Sani (slikari,vajari),po pjesničkom susretu Šušnjar koji se održavao na istoimenom spomen - obilježju žrtvama iz Drugog svjetskog rata.U S.Mostu je održan i Drugi ZAVNOBIH, a u njemu je osnovan i prvi fudbalski klub nakon Drugog svj.rata Podgrmeč (4.4.'44.)četiri četvorke ,Hajduk je bio prvi prijeratni fudbalski klub.I Sanski Most se često pominje kao grad na 9 rijeka,što većih i manjih (dužih i kraćih),jedna od njih je i Zdena.Eto,to je mini lična karta grada Sanskog Mosta (od mene podataka dosta)

    ОдговориИзбриши
  3. Bravo i hvala Gojko, vrlo iscrpno i zanimljivo. Koliko sam puta prošao ispod ili iznad (gledajući na mapi), a nikad nisam svratio. Biće valjda još prilike.

    ОдговориИзбриши
  4. U Sanski Most
    je svako bio dobrodošao kao gost

    ОдговориИзбриши
  5. Zdenko,odličan anagram.Pogodjen.
    Uz Gojka i ja sam Sanjanin pa Banjalučanin.

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala na iscrpnom objašnjenju. Toliki si me zaintrigirao da sam još prosurfao internetom i vidio da su Zdena i Bliha dobile imena po dvije sestre. Interesantno.

    ОдговориИзбриши
  7. Možda treba dodati da je najveće i najznačajnije preduzeće u S.Mostu bio
    ŠIP (Šumsko industrijsko preduzeće) Sana (udaljeno od moje kuće oko 500 metara,otac mi je tu proveo cijeli radni vijek),drvna industrija: panel-ploče,iverica,parket,namještaj...Pa i rudnik mrkog uglja Kamengrad (jako kvalitetan ugalj),fabrika keramičkh pločica Sanakeram itd...U sklopu ŠIP SANE je izlazio i list Sana u kojem sam objavio baš dosta ukrštenica,anagrama,rebusa,ali i pjesama, aforizama...

    ОдговориИзбриши